Sikertörténetek

Tudja meg mások hogyan élték meg a nagyfokú-súlyos halláskárosodást és miként változott meg az életünk a hallásjavító implantátumnak köszönhetően.

ILONA:

Ilonának két születésnapja van, az első 36 éve, a második 2011.08.25-én, a műtéte napján.

"Koraszülött voltam, de az, hogy ez valamilyen problémát okozott, csak hatéves korom körül derült ki. Először azt hitték, pösze vagyok, mert bizonyos hangokat - s, cs, sz - selypítve mondtam, de hogy nagyobb baj van a hallásommal abból jöttek rá a szüleim, hogy ha halk hangon, suttogva mondtak valamit, azt nem tudtam visszamondani, csak a mondat hangleejtését utánoztam, de más szavakkal... Elutaztunk Pécsre, ahol a professzor úr vizsgált meg. Akkor derült ki, hogy a hangok érzékeléésért felelős idegsejtek kifejlődtek ugyan, de nem működnek rendesen, ezért a magasabb hangokat nem hallom jól." A vizsgálatok után végül ő lett az, aki a pécsi klinikán először kapott Vibrant Soundbridge középfül implantátumot. "Amikor megtudtam, hogy én vagyok a kiválasztott, elsírtam magam örömömben. Izgatott és boldog voltam. Eszembe se jutott, hogy veszélyes is lehet a beavatkozás, csak azt tudtam, elérkezett az a lehetőség, amire egész életemben vártam." A műtét négy órás volt, egyetemi tananyag lett. A külső egységet 6 hét után kapta meg, akkor állította be a szakember a legoptimálisabb hallásélményt a fiatal nő számára. "Ha valaki jól hall, el sem tudja képzelni, milyen élményt jelent sokféle hangot hallani. Madárcsicsergést, vagy éppen azt, hogy beszélnek a másik szobában: egyszerűen kitárul a világ. Óriási szerencsém volt, hogy jókor voltam jó helyen, a műtét napja a második születésnapom lett."

JÓZSEF:

Első műtétem után 1985-ben, már hallottam hangokat, ami lélektanilag sokat segített számomra, a családi és munkahelyi környezetemben is. Az akkor alkalmazott technikával azonban beszédértést még nem tudtam kapni. 34 évi siketségem után az igazi minőségi eredmény, a nagy áttörés 2013-ban következett be, amikor egy új, immár digitális Concerto implantátum került beültetésre. Az új CI segítségével,- tehát 34 évi siketség után, - újból jól hallom a hangokat, zenét hallgatok, a madárcsicsergést, az utcai forgalomban a járművek hangjelzéseit is jól hallom és értem mit mondanak az unokáim. Életminőségem egyértelműen jobb, siketből hallóvá váltam - boldog vagyok, hogy visszakaptam a hallásomat és hallhatom az unokáim hangját.

Cochleáris implantátum vélemények:

VERA:

1981-ben, egy hónap alatt vesztettem el a hallásom egy műtétet követő gyógyszeres kezelés mellékhatásaként. Megtanultam szájról olvasni, de egy hangok nélküli világban élni nagyon nehéz és fárasztó. Az első cochlearis implantátum beültetésem 1984-ben Bécsben volt, s bár nem lett tökéletes a hallásom, de már hallottam hangokat. A budapesti fül-orr-gége klinikán 1995-ben műtötték meg a bal fülemet, majd három év múlva ismét - ekkor egy modern MED-EL implantátumot kaptam a jobb oldalon, ami azóta is kiválóan működik. Ez a műtét lényegében teljesen visszaadta a hallásomat. Óriási élmény volt ismét jól hallani: addig csak azt hallottam, hogy valamilyen zene szól, de a műtét után már azt is pontosan tudtam, ki és milyen dalt énekel.

GABRIELLA (10 ÉVES MÁTÉ ÉDESANYJA):

Kisfiunk, Máté nagyfokú hallássérüléssel született. A CI műtétet rengeteg vizsgálat előzte meg, először hallókészüléket kapott mindkét fülére, de hamar kiderült, hogy számára ez nem elegendő, nem hallott vele megfelelően, emiatt a hallás/beszéd fejlődése is megállt. Tudomásunkra jutott, hogy a cochleáris implantáció visszaadhatja gyermekünk hallását.
Máté 2 éves elmúlt, amikor megműtötték Budapesten. A műtétet követő első állítást nagyon vártuk és boldogok voltunk, amikor a bekapcsolás után felfigyelt a hangokra – ez a csoda volt számunkra. Kis idő múlva megjelentek az első hangok és szavak. A rendszeres beállításoknak, gyógypedagógiai fejlesztésnek köszönhetően hallása és beszéde egyre jobb lett, óvodába járhatott és elkezdte az iskolát a jól halló gyermekekkel együtt integrált oktatásban. 5-6 évesen már megtanulta önállóan használni a készüléket: le -és felvenni, bekapcsolni és elemet cserélni. Ma már 10 éves 3. osztályba jár, barátkozó és jó kedvű fiú, aki tele van energiával. Alvásnál, fürdésnél megszokta, hogy nincs rajta a készülék, óvatosan leveszi és a dobozába rakja. Hátrányából előnyt kovácsolt! :) , ha nem szeretné hallani a szülői intelmeket, észrevétlenül kikapcsolja a hallókáját. Anyaként nagyszerű látni, hogy kisfiunk ugyanúgy fejlődik, mint az ép hallású gyermekek és semmiben sem szenved hátrányt.

Kérjen bővebb tájékoztatást és forduljon szakemberhez!

Implantációs kapcsolatfelvételi űrlapKlinika kereső

Hallásjavító implantátum gyerekkorban

Hallásjavító implantátum gyerekkorban

A kisgyermek korban kialakuló halláscsökkenés javítására tökéletesen alkalmas az implantációs eljárás. Segítségével már a beszédfejlődés kialakulása előtt helyreállítható a gyermek hallása, így kortársaival együtt fejlődhet és tanulhat a hallássérült gyermek.

Tovább
Hallásjavító implantátum felnőtteknek

Hallásjavító implantátum felnőtteknek

Előfordulhat felnőttkorban is hirtelen, nagymértékű hallásromlás. Ennek számos oka lehet. A hallókészülék azonban sokszor már nem elegendő, ekkor már csak a hallásjavító implantátum adhat megoldást.

Tovább
Hírek, érdekességek a hallásjavító implantátumokról

Hírek, érdekességek a hallásjavító implantátumokról

Tájékozódjon a legfrissebb hírekről a hallókészülékekkel kapcsolatban. Ne maradjon le az újdonságokról és fontos tudnivalókról.

Tovább