A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Wellness hallókészülékkel lehetséges?

A wellness az egészségmegőrzés egy formája, ebbe beletartozhat a torna, az úszás, a vízi fitnesz, a masszázs vagy a szauna, beépülhet a hétköznapokba is, de sokan egy-egy szállodai tartózkodás alkalmával veszik igénybe. Nagyszerű délutáni, hétvégi kikapcsolódás.
Wellness hallókészülékkel lehetséges?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A wellness stresszoldásra kiválóan alkalmas, egy nehezebb időszak után segít lazítani. Azonban, aki halláscsökkenéssel él, annak érdemes felkészülni néhány dologra. A szaunázásról írtunk előző cikkünkben, amelyet itt tud elolvasni

Masszázs

A wellness közé sorolhatjuk a különféle masszázsokat, kezdve a gyógymasszázsoktól a thai masszázsig. A masszázs előtt érdemes jelezni a masszőrnek, hogy egyes helyzetekben (hátmasszázsnál) nem értjük, halljuk az egyes instrukciókat például, mikor forduljunk meg, vagy helyezzük át a kezünket. Kérjük, hogy az ellazulást ne zavarja semmilyen zaj, mert, aki hallássérült esetleg nem tudja, hogy most épp kéréssel fordultak hozzá vagy csak valamilyen háttérzajt hall. 

Úszómedencék területén

Az úszómedencék területére inkább ne vigyük be a készüléket, érdemesebb a dobozában tárolni és megnyugtatóbb, ha elzárjuk az öltözőszekrénybe. Az uszoda területére a magas páratartalom miatt sem érdemes hallókészülékkel bemenni, illetve könnyen beeshet a vízbe, amely aggodalommal töltheti el. Egy hallókészülék kis méretű, nehezen pótolható, így rossz érzés lehet, ha nem találja a fürdőköpeny zsebében vagy a pihenőágyon a törülköző alatt, így jobb megoldás erre az időre nélkülözni a készüléket, ha egyedül vagyunk.

Amennyiben barátokkal, családdal a pihenés alatt is beszélgetni szeretne és nem szeretne állandóan az öltözőszekrényhez rohangálni, akkor érdemes úgy szervezni, hogy valaki mindig legyen a pihenőágyaknál az értékek őrzése miatt.

Nehezített „terep”

A medencék területe visszhangosabb, a víz csobogása, a háttérzaj még inkább nehezíti a kommunikációt még egy normál hallónak is. Hallókészülék nélkül a víz tükröződése, a pára/gőz és a víz mozgása miatt még a szájról olvasás is nehezebb. Jelezze előre ismerősének, hogy fürdőzés közben a beszélgetés fárasztó lehet és időnként csak csendes megfigyelő lesz. Vagy egyszerűen csak élvezze a vízi programokat társalgás helyett. Mikor mihez van kedve, a lényeg, hogy örömét lelje benne és ne legyen stresszforrás.

Úszás után pihenéskor, ha hallókészülékét mégis visszahelyezi, a visszhangosság és az esetleges erős háttérzaj miatt érdemes figyelni a hangerőszabályozásra, illetve lehetséges, hogy a saját hangját nagyon hangosnak érzékeli. Környezete emiatt jelezheti, hogy időnként kiabál vagy éppen túl halkan beszél, ezért érdemes megfigyelni és saját magának kísérletezni, hogy melyik beállítás/hangerő a legjobb ebben a közegben.

A csend ugyanakkor segíthet ellazulni, kizárja a zajt és a környezetet, ha ez esik jól, tartson ilyen időszakot is wellness közben, hiszen pont a stresszoldás a cél.