A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Tévhitek a hallókészülék viseléssel kapcsolatban

Többen hallottak már elriasztó információkat a hallókészülékekkel és hallókészülék viseléssel kapcsolatban. Ezek már elavult mendemondák általában, vagy alaptalan híresztelések. Ezeket a tévhiteket és kifogásokat vesszük sorra ebben a cikkben.
Tévhitek a hallókészülék viseléssel kapcsolatban

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

1. „A hallókészülék viseléssel tovább romlik a hallás.” Tévhit

A hallás a hallókészülék viseletével nem romlik. A fül érzékszerv, melynek az ingerforrása a hang. Amennyiben nem hallja a hangokat, nem érti a beszédet, nehezen tud kapcsolatot tartani a környezetével. A hallókészülékkel hallott hangok „edzik” a hallószervet és fokozzák működését. Amikor nem hallja a hangokat a hallószerv sejtjei és az idegpályák működése lassul és fokozatosan elveszti a hallás készségét és a hangok felfogását, így a hallásromlás felgyorsul.

 

2. „A hallókészülék nagyon látszik.” Tévhit

A hallójáratáról vett lenyomat alapján 3D LED technológiával személyre szabottan készített hallójárati készülék a lehető legkisebb. Mivel a hallójáratba kell helyezni, így szinte láthatatlan. A készülék nagyságát meghatározza a hallójárat nagysága, mélysége és a halláscsökkenés mértéke. Tágas hallójárat esetén szinte láthatatlan egyéni hallójárati készülék készíthető. A fül mögé tehető, vékony csővel, vagy egyéni – szintén a hallójárat formája alapján készült – illesztékkel viselt hallókészüléket a fülkagyló az esetek nagy részében eltakarja és alig látható. Hölgyek számára létezik ékszerbe rejtett változat is. 

 

 3. „A hallókészülék viselete kényelmetlen.” Tévhit

A hallókészülék kiválasztásánál a legnagyobb körültekintéssel választhatja ki az Ön számára legmegfelelőbb készüléket. Ehhez az audiológus szakember nyújt maximális segítséget. A halláscsökkenés mértéke, a hallójárat formája és az egyéni igények figyelembevétele a legfontosabb szempontok. Így a legkényelmesebb, legkomfortosabb hallókészülék kerül kiválasztásra. A készülék kiválasztásánál is előfordul, hogy a kompromisszumkésznek kell lenni a kényelem és a komfortérzés elérése miatt. Amennyiben Ön tudja, hogy hallójárata érzékeny, sérülékeny, száraz, vagy váladékos, nem javasolt a hallójáratba tehető készülék viselete, mivel a hallókészülék alkatrészei a nedvességre és a párára érzékenyek.

Audiológus orvosok, asszisztensek készséggel nyújtanak segítséget, hogy a legfelelőbb és legkényelmesebb hallókészülék kerüljön kiválasztásra.

 

4. „Sokszor sípol.” – Tévhit, megvan az oka, mely megszüntethető.

A hallókészülék legtöbbször akkor sípol, ha nem illeszkedik megfelelően a hallójáratban.
Ez megoldható a pontos illeszkedés kialakításával. A másik ok, ami sípolást okoz, hogy a hallójáratban levő fülzsír elzárja a hang útját és visszaverődik a hang, mely sípolást, gerjedést (feedback) okoz. Ez is megoldható a fülzsír eltávolításával.
A hallókészülékben levő apró alkatrészek elmozdulása is okozhat sípolást, melynél a szakszervizünk ad segítséget. 

 

5. „A kellemetlen zajokat felerősíti.” Tévhit

Az igényeinek és tapasztalatainak megfelelően a korszerű digitális hallókészülékek az audiológiákon számítógéppel beállíthatók. A hallókészülékekben olyan több, 4 fokozatú zajszűrő található, mely a kellemetlen hangokat kiszűri, illetve csökkenti. Legyen az a közlekedés zaja, zörgő, csörgő hangok (kulcscsörgés), magas frekvenciájú kellemetlen hangok. Tapasztalatainak megfelelően számítógéppel beállíthatók. Törekszünk arra, hogy a legmegfelelőbb beállítást sikerüljön elérni. Ezért Önnek minél többféle helyzetben viselni kell a készüléket és megfigyelni az érzéseit.

 

6. „Hozzászokik a fülem a készülékhez.” Tévhit

A hallókészülék rendszeres használata - 4-6 óra elosztva egy napon - nem okoz hozzászokást. Tréningben tartja a hallószervet. Segíti, hogy megértse a halkabb beszédű embereket és meghallja a halkabb hangokat. Hasonlítható az izomzat működéséhez, melyet, ha nem edzünk, ellustul és a mozgás fájdalmassá, lassúvá válik. A hallószervnek is „edzésre” van szüksége – a jobb működés érdekében – melyet a hangok adnak a fül számára.

Az ügyfelek elmondják, hogy amikor nem viselik a készüléket, másként hallanak, minden halkabb, de ez nem abból adódik, hogy romlott a hallás, hanem a fül működése ekkor visszatért a készülék viselet előtti állapothoz.

 

7. „Nem fogom tudni kezelni.” Tévhit

A hallókészülék kiválasztásánál olyan típust ajánlunk, mely a hallásnak, fülformának és az egyéni igényeknek megfelelő. Ezért, a kézügyesség, a kezelhetőség szempontjából fontos tényező. Amennyiben a kezek és akarok mozgása akadályozott ezt a hallókészülék kiválasztásánál figyelembe vesszük. A készülék kezelésének gyakorlásában audiológiai asszisztens kollégáink állnak rendelkezésére, amíg gördülékenyen tudja használni a hallókészüléket.

 

8. „Hallom, amit mondanak, de nem értem.” Kifogás

A hangok meghallása és a hallott beszéd értése a hallószerv más részén történik. Ezért lehetséges, hogy hallja a hangokat, de az értés nem tökéletes.
Egyik oka, hogy kevés az a hangerő, mellyel jól hallja a környezetét. Megfelelő hangerővel azonban, ha hallása és beszédértése jó lesz, akkor feltételezhető, hogy a hallása változott. A hallókészülék megfelelő hangerőt biztosít az Ön számára, mellyel az beszéd megértése jelentős mértékben javul. A másik ok, ha a beszédértés központja sérült – keringési betegségek miatt. Ekkor a hallott beszédet csak a hallókészülékkel jól beállított ideális hangerővel érti. Hangosabb hangokat torzan, a halkabb hangokat pedig nem jól hallja. Korszerű hallókészülékek alkalmasak a hallás és beszédértés igényeinek megfelelő beállításra.

 

9. „Rosszul beszélnek és ezért nem értem.” Kifogás

Valóban, nem mindenki törekszik arra, hogy a mondanivalóját megértsék. A gyors beszéd (hadarás), a szavak végén a hangsúly felemelése a halk, suttogó beszéd nehezíti a megértést, főleg abban az esetben, ha hallásromlás mutatható ki. A környezetünk kommunikációs szokásait, családtagjaink, ismerőseink beszédjét megváltoztatni nem tudja. Ezért célszerű alkalmazkodni a környezetéhez, olyan módon, hogy törődik hallásával, ha szükséges, hallókészülék viseletével.

 

10. „Félek, hogy elveszítem a hallókészülékem.” Kifogás

A hallókészüléket a tárolására alkalmas dobozban adjuk át, amikor nem viseli, kérjük, tartsa a dobozában. A tároló dobozt fiókba, szekrénybe helyezze el.
A páramentesítő patron, doboz, elektromos szárító is alkalmas a hallókészülékek biztonságos tárolására és nemcsak védi a készülékét, hanem annak élettartamát is növeli.