A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Szaunapara a pára és a hő miatt

A szauna pihentető és szórakoztató élmény lehet. Jól esik egy nehéz munkahét vagy egy jó edzés után egy baráttal. Azonban, ha nehezen hallja ismerősét és nem tud beszélgetni, akkor a pihentető élmény inkább frusztrálóvá válhat.
Szaunapara a pára és a hő miatt

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A hallókészülékek normál hőmérsékleten működnek a legjobban, nem szabad szélsőséges hőmérsékleten vagy párában, például szaunában viselni. Viselése esetén fennáll a kockázata, hogy javításra kell küldenie készülékét.

Azonban a hallókészülék nélkül a szaunában vagy gőzfürdőben nem hall úgy, főleg az ilyenkor jellemző suttogó beszédet nem érti.

Miért nem ajánlott készülékkel szaunázni, mi történik, ha a hallókészülék túlmelegszik?

Elsősorban az a probléma, hogy ilyenkor a hallókészülék felforrósodhat. Ez nemcsak a szaunára vonatkozik, hanem akkor is előfordulhat, ha a hallókészüléket fűtőtest mellett, vagy forró nyári napon a parkoló kocsiban hagyja.

A segédkészülék deformálódhat, különösen a vékony cső. Ha felforrósodik, kihúzódhat vagy elváltozik. A jó hír az, hogy ez egyszerűen javítható.

A készülék azonban időnként el is hallgathat - ami azt jelenti, hogy a készülék néha működik, néha nem - mivel a benne lévő alkatrészek eltérő mértékben tágulnak.

A hallókészülék műanyag háza is másképp tágul, mint a benne lévő alkatrészek, a chip és a vezetékek. Ezek az alkatrészek egymás után húzódnak, összeköttetésük megsérülhet, aminek következtében a hallókészülék már nem működik megfelelően.

Az ilyen típusú javítást az audiológus nem tudja helyben elvégezni, hanem vissza kell küldeni a hallókészülék szervizbe.

A túlzott hő és pára hatással lehet az elemekre is és korrózióhoz vezethet, amely bejuthat a hallókészülékbe, amely szintén meghibásodást okozhat.

Összeségében nem javasoljuk a szaunázást hallókészülékkel. Szaunázás előtt inkább hagyja készülékét a dobozában az öltözőszekrényben. Barátjának, ismerősének mondja el, hogy most csendes szaunázás következik, majd utána beszélgetnek.

Bár jól esik szaunában beszélgetni, valószínűleg nem érdemes a fáradságot kockáztatni, hogy a hallókészüléket javításra küldje.

 

Aggódás a hallókészülékért

Ha beviszi a szauna/medence részlegbe a készülékét aggódhat, hogy vizes/nedves lesz, ha fürdőrészben veszi le, akkor pedig azon aggódhat, hogy megtalálja-e szaunázás után. Egy hallókészülék pici és nem olcsó, így érthető, hogy rossz érzés a tudat, hogy baja eshet, vagy elveszhet. Ha úgy érzi, hogy úgy nyugodtabb, akkor inkább hagyja az öltözőben elzárható szekrényben a készülékét, és arra az 1-2 órára nélkülözze segédeszközét.

Amennyiben úgy gondolja, hogy hallókészüléket mégis nedvesség érte, akkor érdemes hazaérkezéskor szárítódobozba vagy elektromos szárító berendezésbe tenni.