A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Milyen hallókészüléket válasszak?

A hallókészülék társává fog válni a mindennapokban, segíteni fogja a hétköznapi tevékenységeit, ezért fontos, hogy a legideálisabb készülék kerüljön kiválasztásra.
Milyen hallókészüléket válasszak?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A döntés előtt érdemes bizonyos szempontokat figyelembe venni: 

  1. Pontos, részletes hallás- és beszédértés vizsgálaton vegyen rész, melyet objektív hallásvizsgálatokkal is kiegészítenek. A vizsgálatok erre a célra rendszeresített csendes fülkében történjenek. A szűrő hallásvizsgálat csak tájékoztató jellegű, szűrőmérés alapján hallókészülék nem ajánlható és nem illeszthető.
  2. A lakhelyétől függetlenül bármely audiológián és hallókészülék szalonban elvégeztetheti a hallásvizsgálatot és választhat hallókészüléket.
  3. Amennyiben a kiválasztott audiológián vagy hallókészülék szalonban nem talál megfelelő készüléket, másik hallásvizsgáló szolgáltatásait is igénybe veheti.
  4. Amikor sikerül kiválasztania a megfelelő készüléket, a törvény kötelezően 15 napos (naptári nap) próbahordást ír elő. Ragaszkodjon a próbahordás pontos időtartamához! A próbahordásra kiadott készülékről írásban megállapodást kötnek a kiszolgáltatóval. Célszerű, hogy a megállapodás tartalmazza az Ön és a próbára kiadott készülék adatait.
  5. Egy alkalommal csak egy helyről vigyen el próbára készüléket, és amennyiben a próbahordás során az nem felel meg, próbáljon másik készüléket.
  6. Amennyiben nem megfelelő a készülék, jogában áll a próbaidő letelte előtt (15 napon belül) visszavinni a készüléket, az átvételkori állapotban átadni és újat próbálni.
  7. A társadalombiztosítási támogatás 6 évre (72 hónap) szól készülékenként, ez a kihordási idő. Abban az esetben, ha csak az egyik fülre adható készülék, akkor a támogatás egy oldalra vehető igénybe.

Nyújthat be méltányossági kérelmet a társadalombiztosító felé a készülék ellátásban felmerülő kérdések tekintetében. Ezekről a lehetőségekről audiológusa készséggel tájékoztatja.

Az audiológus a Fül-orr-gégészeti Szakmai Kollégium protokollja szerinti ellátásban kell biztosítsa Önt. A hallókészülék együttes kiválasztása is ezen leírásokhoz kötött. Ha a készülék nem felel meg, a próbahordás lejárta előtt és után is visszaadható sértetlen állapotában. Ebben az esetben a forgalmazó képviselője - audiológus - köteles másik készüléket ajánlani próbára.

Mit vesznek figyelembe a hallókészülék kiválasztásánál és mire figyeljen?

A két legfontosabb szempont - ami adott - a hallácsökkenés mértéke és a fül formája. A kiválasztásnál az Ön igényét, életformáját, a hallásveszteség mértékét és a fül formáját kell összehangolni. Emellett még számos tényező befolyásolja, segíti a legmegfelelőbb készülék kiválasztását. A hallásvizsgálati görbe, a beszéd audiogram és a fülről készült lenyomat alapján elmondják a lehetőségeket, fogadja el a szakemberek javaslatát, de Ön hozza meg a döntést.

Lényeges a kiválasztásnál az a szempont, hogy az első hallókészülék viselése előtt áll vagy már rendelkezik tapasztalattal a hallókészülék használatában.

Az említett protokoll szerint 25-dB-es hallásromlásnál már ajánlható a készülék, de mindig Ön válasszon. Az audiológus orvos, asszisztens felvilágosítást ad, hogy a hallásgörbe és a lenyomat formája ismeretében milyen típusú és formájú készülék a legmegfelelőbb.

A készülék kiválasztását befolyásolja:

  • az első hallókészüléke lesz vagy sem,
  • az ellen oldali fülén visel-e készüléket,
  • használt már hallókészüléket,
  • fülmögötti, vagy hallójárati készülék volt az előző,

Amennyiben lehetőség van rá, mindkét fülére válasszon készüléket. Kétoldali készülék ellátásra törekszünk, ugyanis, ha nem visel mindkét oldalon készüléket, - és ennek nincs akadálya - a beszédértésben javulás nem garantálható, hiszen két füllel hallunk, melynek az a feladata, hogy meghatározza a hang irányát, a hangok összetételét és könnyítse a kommunikációt. A hallópályák kereszteződése miatt pedig az egyik fülön hallott hangok befolyásolják a másik oldal hallását, természetesen jobb irányba. Kísérletekkel megállapították, hogy egyoldali készülék ellátásnál, ha fél év után történt meg a kétoldali ellátás, a később készüléket viselő fül beszédértése jelentősen romlott. Az agy „munkája”: a megszokás és az észlelés eltolódik. Ezért javasolt, hogy a kétoldali ellátás fél éven belül történjen meg.

Összességében igyekezzen olyan készüléket kiválasztani, melyet könnyen, a lehető legkevesebb problémával képes viselni. Befolyásolja a kiválasztást, hogyha már használt készüléket, elégedett volt vagy nem. Minden alkalommal érdemes, ismereteit felfrissíteni, a készülék tisztításával, használatával és kezelésével kapcsolatban.

A felmerülő kérdéseit maradéktalan tegye fel, hogy az audiológus segíteni tudjon.

Fülmögötti vagy hallójáratba helyezhető készülék?

A hallókészülék méretét a hallójárat szűkössége, formája is meghatározza. Az utóbbi évek tapasztalata alapján a hallójárati készülékek térhódítása történt, de van olyan eset, amikor nem készíthető hallójárati készülék.

Krónikus fülgyulladásnál, váladékozó hallójáratnál nem javasolt hallójárati készülék viselete. Ekkor, és nagyon szűk hallójáratnál fülmögötti készülék használatát ajánljuk, melyeknek ma már van mini és nyitott illesztékes változata is. A nyitott illesztékes változat legnagyobb előnye, hogy szabadon szellőzik a hallójárat és szemüvegesek is viselhetik. Új hallókészülék viselőknek a RITE változatot ajánljuk, amely már az első kipróbálás után komfortos érzetet nyújt használójának. A RITE típusnál a hangszóró a hallójáratban helyezkedik el és a rendkívül kisméretű készülék a fül mögé rejthető.

Nagyfokú halláscsökkenés esetén a hallójárati típusok közül az un. ITE méret nyújthat megoldást, vagy a fülmögötti típusok közül tud választani.

A fent leírtak szerint a hallókészülékének könnyű kezelhetősége, a fül állapota, és az egyéni igények döntik el, milyen legyen a készülék. Aki viselt már hallókészüléket és meg volt elégedve a típusával és a viselete örömet okozott, nem célszerű más típust választani, akkor, ha a hallásának változása, vagy egyéb ok ezt nem indokolja. A hallókészülékek egyre korszerűbb technikai színvonalon készülnek, olyan kutatások és fejlesztések alapján, melyek az egyén igényeinek figyelembevételét tartják szem előtt.

Fül mögé, vagy hallójáratba helyezhető hallókészüléknél a hallásának megfelelően történik az alapbeállítás. A viselet során (próbahordás) az Ön tapasztalatai, érzései szerint a beállítások módosíthatók.

FONTOS! Hallójárati és fülmögötti hallókészüléknél a legfontosabb a kényelmes, pontos illeszkedés. Mindaddig, amíg nem illeszkedik megfelelően a készülék, a beállítás sikeressége nem érhető el.

A hallókészülék kiválasztásnál, legyen körültekintő, fogadja el audiológusa javaslatát. Azonban a döntést, hogy milyen hallókészüléket választ mindig Ön hozza meg a javaslatok és tanácsok, az egyéni igényei és szükségletei alapján.