Miért fontosak a hallókészülék funkciói és miért veszélyes a halláserősítő?

A hallókészülékeket egyedileg hallásvesztésére választja ki és állítja be az audiológus. Az egyéb hangerősítő készülékek, melyeket ennek hiányában vásárolunk, rontja hallásunkat!
Miért fontosak a hallókészülék funkciói és miért veszélyes a halláserősítő?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Hallókészülékek kiválasztása, beállítása és tudása

A hallójárati hallókészülék a hallásnak, a fülformának és az egyén igényeinek megfelelően egyedileg készül. Tudományos mérnöki munkával - a már használó ügyfelek tapasztalatainak bevonásával - kifejlesztett elektronikával rendelkeznek a hallójárati és a fülmögötti hallókészülékek. A fülről vett lenyomatot 3 D nyomtatóval dolgozzák ki a gyártást végző szakemberek. Így pontos, jól illeszkedő az un. „ház”, amelybe a hallójárati készülék elektronikája kerül, illetve egyéni illeszték készíthető. Az egyénileg készített és programozott hallókészülék lehet hallójáratba helyezhető és fül mögötti formájú. A hallásgörbe a fülforma és a készüléket viselő egyén készségei (kézügyesség, újhoz való hozzászokás képessége, életminőség) befolyásolják a kiválasztandó készüléket.

A hallókészülék kiválasztása fül-orr-gégész, audiológus orvos, audiológus asszisztens és a hallásakusztikus kollégák közreműködésével történik.

A hallókészülék a hallásnak a beszédértésnek, kellemetlenségi küszöbnek és az objektív vizsgálatoknak megfelelően számítógéppel állítható.

Ezután - a 15 napos próbahordás alatt - a hallókészülék beállítását az ügyfél tapasztalatai alapján, számítógépes beállítással módosíthatók.

Az egyénileg készített és beállított hallókészülék, különböző élethelyzetekben és sajátos körülmények között lehetőséget ad módosításra. Ezeket a változtatásokat a hallás-akusztikus szakemberek végzik, az ügyfél aktív közreműködésével, tapasztalatai elmondása szerint, számítógép segítségével.

A hallókészülékben különböző programok alkalmazhatók, attól függően, hogy a készüléket viselő egyén milyen körülmények között használja a készüléket. Általában 8 program közül lehet választani, mely 4 programra állítható.
A beállítások kiválasztása az aktuális élethelyzettől függ. A beállított programok módosítását a számítógépes igazítás után az ügyfél önállóan tudja elvégezni.

A modern készülékekhez vezeték nélküli távirányító is csatlakoztatható, mely a telefonálást, a számítógéppel való kommunikációt, zenehallgatást, bizonyos esetekben a televízió nézést is jelentős mértékben könnyítik. (Bluetooth segítségével.) A távirányítóhoz (ha a televízió nem tartalmaz bluetooth-t) tv adapter is kapcsolható.

A fenti esetekben az ügyfél a mobiltelefon, a televízió és a számítógép hangját a vezeték nélküli rendszer segítségével közvetlenül a hallókészülékében hallja. Nincs szükség a televízió, rádió hangjának változtatására, mert a távirányítóval a hangerő emelhető, csökkenthető, a hallókészülék programjai állíthatók. A távirányító segítségével, a hallókészülék érintése nélkül, a hangerő, a programok azonnal változtathatók.

A hallókészülékben elvégezhető egy beállítás, mely a készülékben észlelt sípolást (feedback) rögtön módosítja.

Kétoldali ellátás esetén a hallókészülékek egymással kommunikálnak (két készülék esetén). Ez azt jelenti, ha hangerőt emel, mindkét készülék hang ereje együtt emelkedik. Beállítható azonban, hogy például telefonálásnál, az egyik készülékben a külső hangokat ne hallja, így, csak a telefon hangját a készülékben. A távoli hangok is megfelelő mértékben erősíthetők. Iránymikrofonoknak köszönhetően, a túl hangos hangokat módosítják, ezzel kímélve az egyén hallásást. A halk hangokat viszont felerősítik a hallásnak megfelelő mértékben. Amennyiben távirányítóval rendelkezik, a telefont nem kell a füléhez emelni, mert a hangot közvetlenül a hallókészülékben hallja. Különböző 4 szakaszos beszédkiemelő, zaj, szélzaj csökkentő rendszert tartalmaz a modern digitális hallókészülék. A hallókészülékek, az ügyfélnél észlelt hallásváltozásokhoz minden esetben alkalmazkodnak az alapbeállítás módosításával.

Mi a halláserősítő? És miért veszélyes?

A halláserősítőket ép vagy közel ép hallású egyének számára készítik. Nincs mód a hallás és az egyéni szokások figyelembe vételére. Általában 3 méretű gumi illesztékkel vásárolható, mely nem alkalmazkodik a fül formájához. Egészségügyi intézményekben emiatt sem kaphatók, általában interneten, vagy web áruházakban vásárolhatók. A különböző élet helyzetekhez nem alkalmazható, mivel minden hangot egyforma mértékben erősít. Zajos körülmények között zavaró lehet és a hallást ronthatja.

A halláserősítő kifejlesztésében tudományos munka nem bizonyítható. A távoli hangok felismerése és meghallása ép hallásúaknak megfelelő, de hallássérült egyének számára nem elfogadható, mivel a halláscsökkenés mértékét figyelmen kívül hagyja. A készülék nem pótolja a hallássérültek számára kifejlesztett készülékeket. Olyan erősítést alkalmaznak a készülékben, melyre a mindennapi életben nincs szükség. (60dB)