A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Mégis meddig bírják a szabványos hallókészülék elemek? És ez mitől függ?

Létezik garantáltmódszer az elemek élettartamának meghosszabbítására?
Mégis meddig bírják a szabványos hallókészülék elemek? És ez mitől függ?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A cink-levegő elemek, más néven hallókészülék "gombelemek" a legáltalánosabb lehetőség a készülék üzemeltetésére.

Ezek a nem újratölthető hallókészülék elemek 3 - 14 nap között működnek a védőfólia eltávolítás után, napi 16 órás hallókészülék használat mellett. Láthatjuk, hogy nagy a különbség, ugyanis az elem élettartama sok mindentől függ. Befolyásolja, hogy hogyan tároltuk előtte az elemet, a védőfólia érintetlen maradt-e a használatig, illetve leginkább az elem méretétől és a hallókészülék működéséhez szükséges energiától függ. Általában a kisebb elemek (szín és szám jelöli a méretet) élettartama rövidebb, mint a nagyobb elemeké.

A hallókészülék-elemek átlagos élettartama a következő:

  • 10-es elem méret - 3-7 nap
  • 312-es méret - 3-10 nap
  • 13-as méret - 6-14 nap
  • 675-ös méret - 7-20 nap

Ha ennél rövidebb az elem élettartama, akkor ez a hallókészülék fogyasztásának megváltozásával is kapcsolatban lehet.

Gondoskodjon megfelelő mennyiségű hallókészülék elemről, amelyet webáruházunkban méret szerint talál meg. Dobozban és szobahőmérsékleten tárolva hosszú hónapokig semmi baja nem lesz az elemeknek. Ellenőrizze régebbi elemeinek a lejáratát, ha közel van a lejárat érdemes friss elemeket beszerezni.

A GLS futárpartnerünk jóvoltából még biztonságosabbá vált a házhozszállítás! Érintés nélküli kézbesítés szolgáltatásának köszönhetően minimálisra csökkenthető az átvételkor a kontaktusok száma. 

Szobahőmérsékleten, száraz helyen tárolva a minőségi elemek sokáig jók maradnak. A cink-levegő elemeket hűtőszekrényben ne tárolja, mert a védőfólia alatt páralecsapódás alakulhat ki, ami csökkentheti az élettartamot.

Mivel a cink-levegő elemek levegővel aktiválódnak, a gyárilag rátett védő matrica lehetővé teszi, hogy inaktívak maradjanak, amíg nem távolítják el. Az elem hátuljáról lehúzva a pici védőfóliát az oxigén kölcsönhatásba lép az elem cinkjével és „bekapcsolja”. A legjobb teljesítmény elérése érdekében várjon kb. egy percet a matrica eltávolítása után, hogy az elem teljesen aktiválódjon, mielőtt a hallókészülékbe helyezné. A védőfólia visszahelyezése nem kapcsolja ki az elemet, így, ha a fóliát eltávolítja, az elem aktív állapotban marad, amíg le nem merül.

Hogyan lehet meghosszabbítani a hallókészülék elem élettartamát?

Bár nem létezik holtbiztos módszer az elem élettartamának meghosszabbítására, ezek a tippek azonban segíthetnek:

  1. Kapcsolja ki a hallókészüléket, ha nem használja, és hagyja az elemtartót nyitva. Ez nem csak az elem lemerülésének megakadályozására szolgál, hanem lehetővé teszi a napi használat során felhalmozódott nedvesség elpárolgását, amíg nem használjuk a készüléket, például éjszaka.
  2. Az optimális teljesítményének biztosítása érdekében mindig tárolja az elemeket szobahőmérsékleten. A hőhatás és a nedves környezet, (például a fürdőszoba) lerövidítheti az élettartamot.
  3. Az elemeket nem szabad önmagában lazán zsebben, pénztárcában vagy hátizsákban hordani, mert érintkezésbe kerülhetnek más fémtárgyakkal, például pénzérmékkel vagy kulccsal, amelyek rövidzárlatot okozhatnak. 
  4. Utoljára, de nem utolsó sorban vásároljon mindig minőségi elemet. Kínálatunkban megtalálhatja a legmodernebb technológiával készült Rayovac hallókészülék elemeket, amelyek körülbelül az elempiac 80%-át látják el. Erős pozíciója ellenére a Rayovac folyamatosan reagál a kihívásokra: még kisebb méretű elemek kifejlesztésén dolgozik, amelyek nagyobb teljesítményűek és hosszabb élettartamúak.