Kétoldali ellátás jelentősége hallókészülék viselése esetén

Halláscsökkenés esetén, amennyiben erre lehetőség van, az audiológus orvosok és asszisztensek mindenképpen kétoldali ellátást javasolnak. Olyan esetben, ahol egyoldali hallásvesztés mutatható ki, vagy 50-60 dB-s különbség van a két fül között nem minden esetben kivitelezhető a kétoldali ellátás. A korszerű hallásjavításnál azonban erre is lehetséges műtéti megoldás.
Kétoldali ellátás jelentősége hallókészülék viselése esetén

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Miért javasolt a kétoldali hallókészülék viselés?

A fül páros szerv, mely azt jelenti, hogy a hangokat az agy nemcsak egyik féltekéjének, hanem mindkét oldalának érzékelnie kell. Ez akkor lehetséges halláscsökkenés esetén, ha minkét fülben a hallásnak megfelelően beállított hallókészüléket visel az egyén.

A kétoldali hallókészülék viselésének előnyei:

  • a hangok irányának lokalizálása-irányhallás
  • jobb beszédértés, társáságban, zajosabb környezetben
  • mindkét oldali hallószerv működésének biztosítása
  • folyamatos kétoldali hanginger hatására a belső fül működése javul
  • iránymikrofonnal ellátott hallókészülékek esetén a hátulról hallható hangok is érhetőbbé válnak.

A beszédértés azonos mértékű halláscsökkenés esetén nem minden esetben egyforma a két oldali fülön. Ekkor a paciens arról panaszkodik, hogy „hallom, de nem értem a szavakat”.
Ilyen esetben javasolt a rosszabban értő oldal hallókészülékekkel való ellátása is, mert a hang ingert jelent a hallósejtek, a hallóideg és az agykéreg számára. A hallópályák az agyban kereszteződnek és a jobb oldalról érkező hangok a bal oldali hallópályákon is váltanak ki ingert. Ugyanez a történik fordított oldal esetén is. Az egyoldali hallókészülék használat visszafordíthatatlan hatással lehet a hallóideg, a belső fül és a beszédértés központjára.

Minden esetben, ha erre lehetőség van, kétoldali hallókészülék viselése javasolt. Gyorsabb és könnyebb egyszerre megszokni a készülék hangzását, ha egy időben használja. Beszédértése jobb a kétoldali viselettel és az egyensúly megtartása szempontjából is biztonságot jelent.