A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hallókészülék vs. Halláserősítő

Avagy mi a különbség egy hallókészülék és egy egyszerű halláserősítő között?
Hallókészülék vs. Halláserősítő

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Első ránézésre hasonlónak tűnhet a két eszköz, de számos különbség van a kettő között. A hallókészülék egy gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz, amelynek meg kell felelnie számos előírásnak és szabványnak. Ezzel szemben a sima erősítők minden egyes frekvenciát felerősítenek, még azokat is, amelyek esetében nem is lenne szükség plusz hangerőre. A hallókészülékek kifejezetten az adott személy hallásának állapotához, egy audiogram alapján kerülnek beállításra, optimalizálva a hangokat és csökkentve a háttárzajt. Nézzük a főbb jellemzőket:

Hangzás

A hallókészülékek kifejezetten a beszédhangok kiemelésére, a háttérzajok szűrésére és a természetes hangokra fókuszálnak. Ellenben a sima halláserősítők minden egyes hangot felerősítenek még a nem kívántakat is. Egy személyre szabottan az audiogram alapján az audiológus által beállított hallókészülék pedig csak az Önnek fontos hangokat erősíti fel.

Zajcsökkentés

Ahogyan az előző pontban is kiemelésre került az erősítők minden egyes külső hangot ugyan olyan mértékben erősítenek. Ezzel szemben a hallókészülékek képesek a nem kívánt zajokat és háttérhangokat kiszűrni, ezáltal Önhöz már csak a kívánt hangok jutnak el.

Orvostechnikai eszköz

Míg a hallókészülék egy orvostechnikai gyógyászati segédeszköz, addig a halláserősítő semmilyen besorolással nem rendelkezik. Az előbbit egy orvosnak kell felírnia és a gyártás során is számos szabálynak kell megfelelnie, hogy forgalomba kerülhessen. Az utóbbi esetében a gyártóknak nem kell semmilyen szabálynak megfelelniük és bárki vásárolhat magának ilyen eszközt egyszerűen.

Veszélyek

Egy rosszul használt erősítő károsíthatja és tovább csökkentheti a hallását, mert egyfolytában erős hangoknak van kitéve a füle. Viszont a hallókészülék úgy van beállítva, hogy használat közben helyreállítja a hallás képességét, ami enyhítheti az elszigeteltséget és a depresszió tüneteit.

 

Lényeges kiemelni, hogy az erősítők nem orvosi eszközök, míg a hallókészülékek orvostechnikai gyógyászati eszközök, melyeket csak szigorú eljárás mellett lehet forgalomba hozni és hosszú távon a beteg életminőségének javítását is szolgálják.

A halláserősítők úgy működnek, hogy minden hangot megkülönböztetés nélkül felerősítenek. Ezzel szemben a hallókészülékek azonosítják az Ön által nehezen hallható hangokat és tisztábbá és hangosabbá teszik azokat. Így segíthetnek követni egy beszélgetést egy zajos szobában.

A hallókészülékek számos olyan speciális funkcióval is rendelkeznek, amelyek a legtöbb halláserősítőből hiányoznak, például:

  • fülzúgás enyhítése
  • digitális zajcsökkentés
  • szélzaj csökkentés
  • beszédkiemelés
  • Bluetooth kapcsolat

 

Látogasson el egyik hallásvizsgálónkba és próbálja ki legmodernebb hallókészülékeinket.

Jelentkezem.