A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hallókészülék viselés és a téli sportok

Télen is sok mindenkit csábít a természet sportolás céljából is. Hallókészülék viselőknek ekkor érdemes fokozott figyelmet fordítani készülékére. A hallókészülékeket veszélyeztetheti a nedvesség, a fülmögötti készülék le is eshet, és könnyebben el is veszítheti. Mielőtt elkezdi a sportolást, bizonyosodjon meg arról, hogy biztonságosan, jól illeszkedik a hallókészüléke. Számos fülvédő kapható, amely védi a hallókészülékeit a téli sportok során.
Hallókészülék viselés és a téli sportok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A téli sportoknál a verejtékezés és a nedvesség is károsíthatja a hallókészüléket. Amennyiben ezt tapasztalja, biztonságos helyen – például asztal felett - törölje át hallókészülékét.

Néhány példa arra, hogyan védheti meg hallókészülékét a téli sportolásnál, úgy, hogy közben felhőtlenül élvezze a mozgást és kikapcsolódást.

Hallókészülék és a síelés, snowboardozás[1]

Ha nagy sebességgel halad le egy hegyről, a hallókészülékek könnyen kieshetnek a füléből. A bukósisak viselése nem elég biztonságos, alá fülvédő sapka használata javasolt, ami megakadályozza, hogy a hallókészülékek leessenek/kiessenek a fülből. A sisak levételénél is legyünk figyelmesek, mert a készülékek leeshet a hóba, ezáltal pedig károsodhat.


Hallókészülékek és a szánkózás

Szánkózás közben a hallókészülékek könnyedén kimozdulhatnak a fülből leeshet és nehézkes a megtalálása hóban, ráadásul a fokozott nedvesség nem tesz jót a készüléknek. Óvja hallókészülékét fülvédővel, fejpánttal vagy sapkával.

Hallókészülék és a korcsolyázás[2]

Korcsolyázás közben, a fordulatoknak és a fej mozgásának köszönhetően, a hallókészülék kimozdulhat és leeshet a jégre. A biztonságosan behelyezett hallókészülék, a fülvédő és sapka megakadályozza, hogy leessen a készülék és biztosítja, hogy a korcsolyázás során biztonságban legyen a hallókészülék.

Hallókészülékek és a jégkorong

A jégkorong játékosok intenzív mozgást végeznek a jégen, ezért verejtékezhet a játékos. Emiatt a sisak alatt található hallókészülék károsodása is gyakrabban előfordulhat.A jégkorongozásnál fokozottabban kell védeni a készüléket,az ütközések és a nedvesség miatt is. A csapattársak figyelmét is érdemes felhívni erre.

Sportolás után az elektromos szárító használata fokozottan ajánlott. Így megóvható a készülék a párásodásról. Téli sportok, vagy utazás megkezdése előtt ajánlott felkeresni audiológusát, hogy a környezetnek megfelelő számítógépes beállításokat elvégezze. Adott esetben külön programot érdemes a kültéri szabadidős tevékenységhez beállítani.

4 javaslat téli sportok idejére:[3]

Javasolt különös figyelmet fordítani a hallókészülékekre, mivel a hidegebb időjárási viszonyok és a sportolásból adódó zajok kellemetlenné tehetik a hallásérzetet és növelhetik a további hallásromlás veszélyét.

 

  1. Használja a programok beállításait a zajcsökkentésre. A zaj 85 dB-nél már tartós halláskárosodást eredményezhet, a hófúvók és a hójárók hangja 100 dB-nél hangosabb. Amennyiben szeretné megvédeni a hallását a további zajártalomtól, ennek megfelelően legyen beállítva a hallókészüléke. Ellenőrizze audiológusával, hogy a hallókészülék rendelkezik-e a megfelelő programmal, amit zajos környezetben használni tud. Kérje meg audiológusát a zajcsökkentés növelésére!

(A zajcsökkentés nem csak a téli időszakra vonatkozhat. Valójában sokszor hasznosnak bizonyul, függetlenül attól, hogy zajos fűnyírót használ, vagy egy hangos stadionban vesz részt egymérkőzésen.)

  1. Néhány hallókészülék viselő téli időszakban is izzad a szabadban, miközben élvezi a téli sportokat. Figyeljen oda a hallókészülék áttörlésére, tisztítására!

 

  1. A hőmérsékletváltozások hátrányosan befolyásolják, hallókészülékének elemeit. Ezért rendkívül fontos, hogy az elemtartó nedvességtől mentes legyen. Ellenőrizze a hallókészüléket, mielőtt éjjel kikapcsolná, törölje le az elemeket és alaposan törölje le az elemtartót puha, száraz ruhával.

 

Javasolt az elektromos párátlanító használata. A szélsőséges hőmérsékletváltozások a hallókészülék belsejében korróziót okozhatnak, ami gátolja a megfelelő működést. Ez az eszköz segítheti a hallókészülék élettartamának meghosszabbítását azáltal, hogy biztonságosan és hatékonyan eltávolítja a nedvességet. Fordítson különös gondot a hallókészüléke tisztítására! Ebben kérje a hallásgondozó szakemberei segítségét is.

 

[1] https://www.gearforears.com/content/how-ear-gear-helps-hearing-instrument-wearers-during-winter-sports

[2] https://www.gearforears.com/content/how-ear-gear-helps-hearing-instrument-wearers-during-winter-sports

[3] https://www.healthyhearing.com/report/50862-Top-five-hearing-aid-tips-for-winter