FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hallójárati és fülmögötti hallókészülékek, melyik a jobb választás?

Akiknél az audiológus halláscsökkenést állapított meg, annak előbb-utóbb a fül-orr-gégész szakorvos hallókészüléket is javasolhat. A hallókészülék választás évekre szól, ezért biztosnak kell lenni abban, hogy az audiológus segítésével a megfelelő hallókészüléket választja ki.
Hallójárati és fülmögötti hallókészülékek, melyik a jobb választás?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Számos fontos tényező játszik szerepet egy hallókészülék kiválasztása során, ám talán egyik sem olyan fontos, annak a kialakítása. Rendelkezhet a készülék a világon a legjobb tulajdonságokkal is, ha a kialakítása nem megfelelő, nem azt választjuk.

Hallójárati vagy fülmögötti hallókészülék?

Lényegében kétféle kialakítású hallókészülék létezik:

  • az egyik egy olyan készülék, amely a hallójáratban vagy a fülkagylóban helyezkedik el,
  • a másik, ahol a vezérlőegység a fül mögött található és egy vékony, diszkrét vezetékhez csatlakozik, amely a fülbe illeszkedik.

Lényeges, hogy a kialakítás nem mindig jelent különbséget a tudásban. Amennyiben egy készülék hallójárati nem biztos, hogy kisebb a tudása, mint egy nagyobb fülmögötti készüléké. Ám nagy általánosságban elmondható, hogy a föl mögötti hallókészülékek nagyobb üzemidővel és tudással rendelkezhetnek, mint hallójárati társaik. Például a legújabb újratölthető hallókészülék típusok legtöbbször fülmögötti kialakításúak.

Melyek az alapvető különbségek a két hallókészülék típus között?

Természetesen a fül-orr-gégész szakorvos és az audiológus ismerteti ezeket, de a személyes előnyök mellett van néhány határozott különbség is:

  • Amennyiben sokszor van hallójárat gyulladása vagy rendszeresen folyik a füle a hallójárati típust valószínűleg nem javasolja Önnek a szakorvos.
  • A hallójáraton belül elhelyezkedő hallókészülékek diszkrétek lehetnek, így különösen a rövid hajúak részesíthetik előnyben. Ha Ön szemüveget visel, a hallójáratba vagy fülkagylóba helyezett hallókészülék mindennapi viselete kényelmesebb lehet. Azonban, ha szűk a hallójárata vagy erősebb készülék szükséges ettől eltérhet a választás.
  • A hallójáratba helyezhető kisebb típusok méretük miatt nem tudnak olyan erősítést biztosítani, mint a fülmögötti típusok, mivel kisebb méretű elemmel működnek és korlátozottak lehetnek a kínált technológia szintjén is. Emiatt súlyos halláscsökkenés esetén a kisebb elemmel működő típusokat valószínűleg nem tanácsolja az audiológus.
  • Azok számára, akiknek kézügyességi problémái vannak, a hallójárati hallókészüléket könnyebb fel- és levenni, mint a fül mögötti típust. Viszont, mivel a hallójárati hallókészülékek elemei jóval kisebbek lehetnek, így a fül mögötti hallókészülékük elemeit könnyebb cserélni.
  • A legnagyobb különbség azonban az, hogy a hallójárati hallókészülékeknél először olyan érzete lehet, mintha dugó lenne a fülében. A legtöbb ember megszokja ezt az érzést, de egyesek számára ez elég zavaró lehet. Ennek enyhítésére az audiológus un. szellőzőfurat elhelyezését javasolhatja a hallójárati készülék házára (burkolatára).

A hallójárati hallókészülékek mindenki számára megfelelőek?

Diszkrétségük miatt a hallójárati hallókészülékek megfelelő választásnak tűnhetnek, de a fülmögötti hallókészülékek az erősítés szélesebb skáláját kínálják, általában könnyebb megszokni viselésüket, és sokkal több választási lehetőséget kínálnak a zajos környezetben való jobb és természetesebb halláshoz.

A diagnosztizált halláskárosodástól függően az audiológus olyan lehetőségeket javasol, amelyek megfelelnek az Ön hallásveszteségének, életmódjának és technológiai követelményeinek.