A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hallásjavítás lehetőségei hallókészülék nélkül

A hallásromlásnak számos oka lehet. Abban az esetben, ha gyógyszeres kezeléssel, műtéttel lehetőség van a hallásjavításra, és a páciens vállalja, a hallókészülék használat elkerülhető.
Hallásjavítás lehetőségei hallókészülék nélkül

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Halláspanaszt okozhat - eredetétől függően - a külső hallójárat, a középfül-fülkürt és a belső fül megbetegedése.

Külső hallójárat betegségei:

  • Hallójárat gyulladás, melyet legtöbb esetben szennyezett víz, a hallójárat túlzott tisztítása a fültisztító pálcika erőteljes használata okoz. Általában bakteriális fertőzés idézi elő. A hallójárat gyulladása fájdalommal, váladékkal jár, ne próbálkozzon otthon kezelni, keressen fel fül-orr-gégész orvost.

  • A hallójáratot elzáró fülzsír is okoz átmeneti hallásromlást. Ebben az esetben is fül-orr-gégész szakorvos segít. Ne próbálkozzon a fülzsír otthoni eltávolításával, mert a hallójárat érzékeny bőrét megsértheti és fertőződhet, hallójárat gyulladást okozhat. A cukorbetegség a hallójárat bőrének szárazsága miatt hajlamosíthat visszatérő hallójárat gyulladásra.

A dobhártya a középfül megbetegedései:

  • Nátha, megfázás, allergia következtében kialakulhat fülkürt hurut, mely hallásromlással és kisebb fájdalommal járhat, mely dugultságérzettel jár együtt.

  • A dobhártyát érheti traumatikus sérülés és fertőzés (bakteriális, vírusos).
    Mindkét esetben fájdalom, az előzőben vérzés is tapasztalható.
    A fertőzés következtében fellépő középfülgyulladásra is jellemző a hallásromlás, fülfolyás. Ez a már a spontán kiürülő váladék jele. Gyermekeknél gyakoribb a középfülgyulladás, mert az anatómiai berendezkedés, nátha esetén a váladék kiürülése akadályozott. A ma használatos antibiotikumok a bakteriális eredetű hallójárat és középfül eredetű gyulladást megfelelő mértékben gyógyítják. Ezért a dobhártya felszúrására ritkábban kerül sor, ami a dobüregben felszaporodó váladék mielőbbi távozását segíti elő.

  • Gyermekeknél az un. fülfelszúrás után a dobhártya rövid idő alatt (2-4 óra), esetleg egy nap alatt záródhat. Nem biztos, hogy elég idő a váladék kiürülésére, ezért előfordul, hogy meg kell ismételni a fül un. felszúrását. Ez általában kisgyermekkorban fordul elő.

  • Felnőtteknél kialakuló középfülgyulladás lassabban gyógyul, és elhúzódó halláskárosodást okozhat. A fenti esetekben és visszatérő, vagy állandó fülfolyás esetén feltétlenül keresse fel fül – orr – gégész szakorvosát.

Műtéti indikációk:

Az egyes fülbetegségeknél a hallás kép és kiegészítő objektív vizsgálatok, a fül állapota alapján határozható meg a műtét lehetősége.

A hallókészülék nélküli hallásjavítás lehetőségei nagyon sokrétűek.

  • A hallásgörbe és számos objektív vizsgálat alapján dönthető el a műtét lehetősége, a páciens beleegyezése alapján. Van olyan eset, amikor feltétlenül szükséges a fülműtét, ebben az esetben a fül-orr-gégész szakorvos dönt a műtét végrehajtásáról.

  • A hallóideg bántalom bizonyos eseteiben, amikor a hallósejtek olyan mértékben elhaltak, hogy hallókészülékkel nem javítható a hallás a cochleáris implantátum a megoldás. A beteg állapota, alapos kivizsgálás és orvosi szakvélemények döntik el a műtét lehetőségét.

A hallóideg sérülése, vagyis idegi hallásvesztés esetén a halláscsökkenés mértékétől függően a hallókészülék viselete és használata jelent megfelelő megoldást.