A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Enyhítse fülzúgását hallókészülékkel!

Hazánkban közel 500 ezer embert érint valamilyen formában a fülzúgás. A sípoló, kattogó, búgó, zúgó hang igen kellemetlen lehet, és megnehezítheti a mindennapi életet. Legtöbbször a hirtelen fellépő fülzúgás olyan gyorsan megy, mint ahogy jött, ugyanakkor ez nem minden esetben figyelhető meg. Mit tehet annak érdekében, hogy enyhíteni tudja ezeket a zajokat?
Enyhítse fülzúgását hallókészülékkel!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Olvasási idő: kb. 5 perc

A fülzúgás vagy latinul tinnitus, olyan más által nem hallható hang hallása az egyik, vagy mindkét fülben, melyet az érintett külső hangforrás hiányában érzékel a fejében belső hangként. A hallott zaj erőssége egyénenként változhat, és legtöbbször nyugodt, csendes környezetben a legkellemetlenebb, hiszen ilyenkor hallja a leghangosabban az érintett.

A fülzúgás kezelésére számtalan módszer létezik a kiváltó októl függően. Így megfelelő terápiával jelentős enyhülés és megkönnyebbülés érhető el. A fülzúgás kezelésében megoldást jelenthet a tinnitus észlelésének és reakciójának ellensúlyozására egy külső hang használata pl. fehér zaj. Ugyanis hangdúsítással mellőzni lehet a fülzúgás hangját.

Ahogy fokozatosan romlik a hallásunk, az agy megváltoztatja a hangfeldolgozás módját, ami fülzúgásos tüneteket is okozhat.

A kifejezetten fülzúgás technológiával ellátott hallókészülékeket azért tervezték, hogy egész napos enyhülést hozzanak a tinnitus okozta zajokra.

A The Hearing Review tanulmánya szerint a fülzúgásban szenvedők körülbelül 60%-a tapasztalt legalább némi enyhülést a hallókészülék viselésének hatására, és körülbelül 22%-uk tapasztalt jelentős enyhülést.[1]

A fülzúgás programmal ellátott hallókészülékek egy része a hangdúsítás módszerével olyan semleges hangokat társít a fülzúgás mellé, amelyek segítenek azt elviselni. A hang dúsítása a legtöbb fülzúgáskezelő program, például a Tinnitus Retraining Terápia (TRT) fontos eleme.

A fülzúgás kezelő program beállítását minden esetben az audiológus végzi el a készülék fülre illesztésekor.

Miért segít a fehér zaj a fülzúgásban?

A fülzúgás enyhítésére a fehérzaj-terápia számos esetben megoldást jelenthet, ugyanis elfedi a kellemetlen tinnitust. A fülzúgással élők számára a fehérzaj átmeneti enyhülést nyújt azáltal, hogy ellensúlyozza a fülzúgás hangját.

A hallókészülékben a fülzúgás kezelésére alkalmazott hanggenerátor erősségi szintjét szintén az audiológus állítja be. A hallókészülék használója választhat hangerőszabályozóval ellátott készüléket, amellyel állíthat a hanginger erősségén, ha szükséges. A tinnitus hanggenerátor hangereje azonban csak az audiológus által beállított tartományban szabályozható! A BluetoothTM technológiával ellátott hallókészülékek esetében a fülzúgás program hangereje állítható a mobileszközre letöltött alkalmazás segítségével. Az applikáció alkalmazásával akár az egyik, akár mindkét oldalon tudja szabályozni a fehér zajt vagy más természetes hangokat. A fehér zaj finomra hangolásánál Ön a frekvenciát is beállíthatja könnyedén egy csúszka segítségével a szakember által beprogramozott tartományon belül.

Amennyiben állandó fülcsengést vagy hasonló megmagyarázhatatlan zajt tapasztal, forduljon szakemberhez! Egyeztessen időpontot az Önhöz legközelebbi hallásvizsgálónkba és vegyen részt egy ingyenes és átfogó hallásvizsgálaton. A vizsgálatokkal feltárhatja a fülzúgásának eredetét és elindulhat a tinnitus enyhítése felé!

 

Hallásvizsgáló kereső 

 

Próbálja ki legmodernebb hallókészülékeinket 2 hétig ingyen, kötelezettségek nélkül. 

Jöjjön be ingyenes hallásvizsgálatra és válassza ki szakembereinkkel az Önnek legmegfelelőbb hallókészüléket. Érdemes sietnie! Már csak néhány szabad hely maradt!

Kérjük, adja meg a szükséges adatokat, és mi időpontegyeztetés céljából hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

 

[1] https://www.beltone.com/en/hearing-loss/tinnitus-types-and-treatment/tinnitus-relief