A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Biztonságos nyaralás füleink számára is! II.

A nyári hónapokban a medencénél vagy a tóparton hallókészülékünk elkerülhetetlenül érintkezésbe kerülhet a vízzel vagy nedvességgel. Bár léteznek cseppálló hallókészülékek, de a túlzott nedvesség és verejték károsodást okozhat a készülékben, ugyanis a hallókészülék alkatrészei - mikrofon, hangszóró – érzékenyek a nedvességre, párára és gőzre. Emellett a nedvesség roncsolhatja az elemeket is és a nem kívánt baktériumok is elszaporodhatnak. A megfelelő hallókészülék gondozás segít, hogy felhőtlenül élvezhesse kedvenc vízparti tevékenységeit.
Biztonságos nyaralás füleink számára is! II.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Mire figyeljünk idén nyáron hallókészülékek védelmében?

Uszodában, gyógyfürdőben hallókészülékét tárolja dobozában és zárja el az öltözőszekrénybe. Az uszoda területére a magas páratartalom miatt sem érdemes hallókészülékkel bemenni, valamint könnyen beeshet a vízbe.

Tengerparton vagy tóparton is érdemes elzárt helyen, táskában tartani a készüléket, ugyanis a szél homokot és szennyeződést fújhat a készülékbe.

Amennyiben csónakázni indul hagyja a hallókészülékét a parton vagy tegye vízhatlan zsákba.

Amennyiben magas a páratartalom vagy jobban verejtékezik a hallókészülék rendszeres szárítása elengedhetetlen ahhoz, hogy készüléke működőképes legyen. A párás, meleg környezetben, a baktériumok és vírusok is gyorsabban szaporodhatnak.
Ezért különösen nagy figyelmet kell fordítani a hallókészülék gondos tisztítására, a higiénia betartására. Nyaralás, utazás előtt gondoskodjon a megfelelő mennyiségű hallókészülék elemről is.

A hallójárati hallókészülék közvetlenül érintkezik a bőrrel, így fokozott izzadás esetén naponta többször töröljük át száraz ruhadarabbal készülékünket. A hallójárat szellőzésének biztosítását a készülékben elhelyezett szellőző furat (venting) részben segíti, amellett, hogy hangok is bejutnak a furaton keresztül. Amennyiben a hallójárati készülék szellőző furattal rendelkezik, a furat tisztítására is fordítsunk fokozott figyelmet. A nem megfelelően tisztított furat a készülék hangzását is befolyásolja. Teljes mértékben azonban nem tudja szárazon tartani a hallójáratot. A hallókészülékben lévő mikrofon a levegő páratartalmától, a hangszóró pedig a hallójáratban keletkező párától károsodhat.

Hasonló jelenség alakul ki a fül mögött viselt készülékeknél az egyéni illesztékkel vagy un. vékony csővel működő készülékeknél. A fülmögötti készülék külső részét érő nedvesség a készülék működésére is hatással lehet. Az illeszték csőben és a vékony csőben is megjelenhetnek páracseppek, melyek, ha nem is érintkeznek közvetlenül a készülékkel, de az illesztékcsövön a hallójáratba bejutó hang útját akadályozzák.

Mi a teendő?

Mindkét típusú készüléknél fontos a gondos, naponta többszöri tisztítás és a megfelelő páramentesítés, így elkerülhető a meghibásodás. A hallójárati és a fülmögötti készülék külső részét antibakteriális törlőkendővel vagy száraz ruhával törölje át. Ügyeljen arra, hogy ne legyen túl nedves a törlőkendő, hogy a készülékbe víz ne kerülhessen. Amikor víz kerül a fülbe száraz, tiszta vékony törölközővel törölje át a fület, mielőtt behelyezi a készüléket.

Vannak speciális hallókészülék páramentesítő dobozok és elektromos készülékek, melyek használata nyáron fokozottan ajánlott. A legalkalmasabbak és a leghatásosabbak az elektromos szárító tégelyek, mint a DryDome vagy a DryCaddy UV hordozható szárító, melyek ideális hőmérsékleten páramentesítik a hallókészüléket.

DryCaddy UV antibakteriális, fertőtlenítő hatásával védi készülékét a kórokozók ellen. Az elektromos ventilátor biztosítja a párátlanítást, a 360° UV-C lámpa pedig a fertőtlenítést végzi, elpusztítja a baktériumok, gombák és csírák 99%-t. Ezzel növeli a hallókészüléke élettartamát. Egyszerre mindkét hallókészülék kényelmesen elhelyezhető a szárító dobozban. A hőmérséklet szabályozó állandó 40°C-ot tart a szárítóban, amely ideális hőmérsékelt bármely típusú hallókészülék páramentesítésére, fertőtlenítésére. A nap bármely szakaszában vagy éjszaka, amikor nem viseli a készüléket, a készülék teljes párátlanítását végezheti, mindössze 30 perc alatt.

A szárító tégely és a szárító patron is megfelelő a készülék párátlanítására, de hatékonysága akkor tartható meg, ha figyelünk a páramentesító patron megfelelő páraelszívó képességére.
Amikor a szárító patronban levő kristályok színe világosodik, már nem elég hatékony.
Ekkor javasolt új patron vásárlása. A szárító parton élettartama növelhető, ha a használaton kívüli időben levegőtől elzárva tartjuk. A páramentesítőbe az elemeket, az egyéni illesztéket, a vékony csövet a dómmal is elhelyezhetjük.

Meleg, párás körülmények között, amikor nélkülözni tudja a készülék használatát, helyezze a dobozába, vagy a szárító tégelybe a szárító patronnal együtt! 

Hallókészüléke még több örömöt okoz nyáron is, ha rendszeresen ápolja, gondozza, mivel ezáltal a készülék élettartama növekszik, a páratartalom miatti meghibásodások lehetősége csökken, ezáltal a javítások elkerülhetők. Törődjön hallókészülékével és élvezze felhőtlenül a nyarat.