A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Ki lehet pontosan a cochleáris implantátum jelöltje?

Nos, erre a kérdésre nincs egyszerű és egyértelmű válasz. Ugyanis a cochleáris implantátum beültetésének feltételei az utóbbi években jelentősen változtak.
Ki lehet pontosan a cochleáris implantátum jelöltje?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Olvasási idő: 7 perc

Kezdetben csak a kétoldali súlyos halláskárosodással élőknél vagy a siket pácienseknél kerülhetett sor a cochleáris implantátum beültetésére. Azonban az idő múlásával és a technológia fejlődésével ezek a kritériumok folyamatosan enyhültek. Manapság az egyoldali siketség vagy épp a hallásmaradvány esetén is lehetséges az implantáció, illetve olyan esetekben is, amikor hallókészülékkel már nem sikeres a rehabilitáció.

A cochleáris implantátum beültetésének meghatározására szolgáló feltételek több elemből tevődnek össze:

  • hallásküszöb vizsgálat,
  • beszédértési teljesítmény,
  • életkor,
  • előzmények,
  • az addigi rehabilitáció sikeressége,
  • egyéni tényezők.

Ezek a tényezők segítenek megállapítani azt, hogy valakinek ajánlható-e a cochleáris implantátum vagy sem. Emellett olyan egyéb tényezők feltárásában is segít, melyeket érdemes figyelembe vennie az implantátum beültetése előtt. A csapat, aki az implantátum beültetésének lehetőségeit vizsgálja általában a hallási nehézségekkel küzdő egyén családját is bevonja a folyamatban.[1]

Hogy kinek milyen esetben javasolt a cochleáris implantátum beültetése gyártónként változik. Ennek oka, hogy ezek a cégek egymástól függetlenül dolgoznak és saját folyamatokat alakítanak ki.

Például a Med-El cég esetében alapfeltételként a kétoldalú súlyos-nagyfokú szenzorineurális hallásvesztést határozták meg. Emellett meghatározó tényezőnek számít a beszédértés is. A cochleáris implantátum eldöntéséhez lényeges, hogy az egyén hallás alapú beszédértési képessége megfelelően tükrözze a valóságot, ezért a beszédértés vizsgálat során a vizuális jelzéseket (szájról olvasás stb.) kizárják.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy hasonló audiogramok nem feltétlenül eredményeznek hasonló beszédértést. Éppen ezért fontos az előzményekre is támaszkodni.

A beszédértés vizsgálat eredményei folyamatosan javulnak a többcsatornás implantátum beültetését követően. Ennek egyik oka a készülék technológiai fejlődése, mely a belső és a külső egységben is megmutatkozik.

A javulás másik oka a beszédkódolási stratégiák fejlődésének tudható be. Ebben a javulásban azonban szerepet játszanak a beültetés kevésbé szigorú feltételei és az a tény is, hogy ma már lényegesen több a hallásmaradvánnyal rendelkező páciens, akinek beültetik az implantátumot.

Aki az egyik fülén implantátumot hord, az nem viselhet a másik oldalon hallókészüléket?

Egyre több tanulmány igazolja, hogy a cochleáris implantátum és az ellenoldali hallókészülék viselése - más néven bimodális ellátás - jelentős előnyt nyújt a csendes és a zajos környezetben történő beszédértéshez. Azok, akik egyoldali cochleáris implantátummal rendelkeznek a másik fülükön továbbra is viselhetnek hallókészüléket. Ehhez ma már az eszköz beállításain sem kell változtatni.

A MED-EL cochleáris implantátum rendszerek a hallószervek természetes működését közel tökéletesen képesek lemásolni és hatékonyan visszaadni a hallást. Ezt bizonyítja egy 112 páciens bevonásával végzett tanulmány is, melyből kiderült, hogy a MED-EL cochleáris implantátumai biztonságosak és hatékonyak. [2]

A hallószerv funkciójának helyreállítása szempontjából ezek a beültethető protézisek sikeresen és hatékonyan képesek átalakítani a páciensek életét.

 

[1] https://www.medel.com/hu/hearing-solutions/cochlear-implants

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1097/01.mlg.0000171023.72680.95