A korai cochleáris implantáció előnyei

Cochlearis implantáció gyermek esetén ajánlott: • Kétoldali nagyon súlyos sensorineuralis (idegi típusú) halláskárosodás esetén, amikor a hallókészülék csak kismértékben vagy egyáltalán nem segít. • A műtétnek nincs ellenjavallata. • Elérhető számára az implantáció után a megfelelő oktató és rehabilitációs program. • Környezete, szülei, tanárai támogató magatartása, hogy a gyermek sikert érjen el a tanulásban és rehabilitációt a hallásjavító implantátummal.
A korai cochleáris implantáció előnyei

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A korai implantáció előnyei

Gyermek, felnőttek számára kortól függetlenül előnyös lehet a cochlearis implantátum.
Azoknál a gyermekeknél azonban, akik még azelőtt vesztették el a hallásukat, hogy megtanultak volna beszélni, nagyobb eséllyel érhető el siker az implantáció során, hiszen kortársainak megfelelően fejlődhet ki a beszédelsajáítás és a beszédértés.
A gyermekek olyan életkorban jutnak hallási információkhoz, amikor az agyuk a leginkább fogékony a beszéd és nyelvtanulásra. Számos esetben, ha a nagyon súlyosan hallássérült gyermek elég korán megkapja az implantátumát, hallása és beszéde hasonló módon fejlődhet, mint halló társaié. Ilyen esetekben a beszéd majdnem természetes módon fejlődik ki.

Ez érvényes azokra a gyermekekre, felnőttekre is, akik már hallottak, és csak később vesztették el hallásukat: minél rövidebb ideig tart a hallásvesztett állapot, annál valószínűbb, hogy a cochlearis implantátum alkalmas lesz számukra.

A fejlett sebészeti eljárásoknak köszönhetően ma már egy éves korban is végeznek implantációt. A kutatások azt mutatják, hogy a kis gyermekeknél végzett implantációk eredményei jobbak.