A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Kommunikációs nehézségek járvány idején

Talán nem is gondolunk bele, mi mindent hoz sok ember életébe a jelenlegi helyzet. Az egészségünk védelmében javasolt maszk nehezítheti a hallássérültek kommunikációját, hiszen a hallásukat kisegíti a szájról olvasás.
Kommunikációs nehézségek járvány idején

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Mi a teendő ilyen esetben, hogyan segítsünk, illetve, ha minket érint, mit tegyünk?

Az egyik megoldás, hogy türelmesen elismételjük többször mondandónkat, ha megkér az illető, illetve hallásérültként sem szégyellünk visszakérdezni.

Hallássérültként jól jöhet, ha van nálunk mindig egy kis jegyzetfüzet ceruzával vagy a telefon jegyzetrészét is érdemes bevetni és a képernyőn meg lehet mutatni mit szeretnénk, például a boltban vagy a halaszhatatlan ügyintézésnél. A piacon vagy zöldségesnél a számológép van kéznél, így a fizetendő összeget azon is meg tudja mutatni.

Amikor jelezzük, hogy hallássérültként szájról olvasunk, van, aki inkább a szájmaszk félrehúzását választja, ebben az esetben tartsuk be a biztonságos 1,5-2 méteres távolságot.

Természetesen a leginkább egy megfelelően beállított hallókészülék segít, így a szájmaszk sem akadályozza a zavartalan kommunikációt.