A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Ősszel jelentkező halláspanaszok okai és megelőzése

Az ősz, a gyönyörű természet és séták mellett sajnos a megfázás és a nátha időszaka is.
Ősszel jelentkező halláspanaszok okai és megelőzése

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A megfázás és nátha következtében megduzzadhat az orr nyálkahártyája, ezáltal a fülkürtben a levegő nyomása megváltozik. Ennek következtében halláspanaszok alakulhatnak ki. A fül eldugulhat, akár fájdalom, hőemelkedés, láz is jelentkezhet. Ilyenkor minél előbb forduljon fül-orr-gégész orvosához. Az otthoni gyógymódokat kerülje, mielőtt beszélne kezelőorvosával.

A gyógyulás után - főleg felnőtt korban - akár több hétig is érezheti dugultnak a fülét.
Ebben az esetben keresse fel hallásvizsgálóinkat a hallás felülvizsgálata végett.

Sajnos a nem kezelt fülkürt-hurutból könnyen középfülgyulladás alakulhat ki, mely a dobhártya sérülésével, hegesedésével és elvékonyodásával járhat. A dobhártya sérülése (perforáció) esetén maradandó halláskárosodás alakulhat ki.

Az említett megfázás, nátha, illetve vírusos, bakteriális fertőzést vagy influenzát követően, ha hallásromlás, szédülés, fülzúgás jelentkezik, azt a belső fülben lévő hallósejtek károsodása okozhatja. A vírusok nemcsak a középfület, hanem a belső fület is megbetegíthetik. Ilyen esetben, amennyiben lehetséges, egy napon belüli kivizsgálás és mielőbbi kezelés megkezdése szükséges.

Szédülést, fülzúgást, halláscsökkenést más betegségek is okozhatnak: nyaki csigolya, gerincoszlop, állkapocs ízület betegségei. Ingadozó vérnyomás, keringési eltérések, cukorbetegség. A vérkeringést befolyásoló állapotok.

Rövid ideig tartó – 2-5 másodperc – fülzúgás esetén is szükséges lehet a kivizsgálás. Amennyiben fülzúgása állandósul, életvitelét befolyásolja, olyan mértékben, hogy pihenésben alvásban zavaróvá válik, feltétlenül keresse fel fül-orr-gégész szakorvosát.

A halláscsökkenés és a fülzúgás külön kezelendő állapot. Abban az esetben, ha a fülzúgás mellett halláscsökkenés is kimutatható, az elsődleges annak kezelése, ellátása. Ez után következik a fülzúgás okainak kezelése.

 Őszi nyavalyák megelőzése:

  • Az őszi nyirkos időben ajánlott a megfelelő, réteges öltözködéssel védekezni az időjárás ártalmai ellen.
  • Ügyeljünk, hogy a hirtelen hőmérsékletváltozás (hidegből, meleg helyiségbe érve) következtében könnyen megizzadhatunk. Ebben az esetben elég hidegebb levegő, és ha nincs megfelelő ruharéteg, könnyen megfázhat, náthás lehet.
  • A megfázás következtében, a szervezet immunrendszere gyengül, és nem tud ellenállni a vírusos, bakteriális fertőzéseknek.
  • Különös figyelmet kell fordítani az időseknek, gyermekeknek és a legyengült szervezetű egyéneknek, hogy megfelelő öltözettel is védekezzenek.
  • Ajánlatos minden nap, az őszi, téli hónapokra az immunrendszert megfelelő táplálkozással is erősíteni. Fogyasszon elegendő gyümölcsöt (almát, banánt, mandarint, szőlőt, narancsot, gránátalma levét, mangót, kivit). A gyümölcsök ½ részéből naponta ízletes gyümölcssaláta készíthető, így két napra osztható. Ügyeljen a felbontott gyümölcs légmentes tárolására, vagy az elkészített gyümölcssaláta megfelelő hűtésére.
  • Otthonában, 1-2 óránként 10-15 percet szellőztessen.
  • Alkalmazkodva az időjáráshoz, és ha módja van rá, naponta legalább fél órát sétáljon.
  • Ha módjában áll, kerülje a zárt, zsúfolt helyeket, ahol a levegő cseréje nem biztosított.