FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Sportoljunk zenére!

A sportolás szinte már teljesen összeolvadt a zenehallgatás élményével. Vannak olyan sportágak, ahol érhető módon elkerülhetetlen a zene, mint például a műkorcsolya, vagy a táncversenyek. De gondoljunk csak bele, egy bokszoló is bevonuló zenére érkezik meg a ringhez és egyre több úszó is fejhallgatóval a fején áll ki a rajtkőhöz.
Sportoljunk zenére!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A versenyszerű sportoláson kívül is sokan hallgatnak zenét mozgás közben. A futóknál majdhogy nem mindig látunk fülhallgatót, edzőteremben is sokan hallgatnak egyénileg is zenét, de a csoportos órákon is mindig szól a zene.

De vajon a zenének csak lélektani hatása van, vagy tényleg fokozza a sportteljesítményt?

 A londoni Brunel Egyetem sportpszichológusa dr. Costas Karageorghis kutatásai szerint a zene a teljesítményt akár 15-20%-al is megnövelheti.

A zenehallgatás több szempontból is segíthet testünknek és persze lelkünknek is mozgás közben:

  1. Eltereli a figyelmet

A zenehallgatás sportolás közben megváltoztatja a testünk és az agyunk közötti kommunikációt. Miközben agyunk a zenére koncentrál, a fizikai fájdalom értelmezésére kevésbé figyel, így késleltetve vesszük észre a sport testünkre gyakorolt hatását.

  1. Bízzuk a képzeletünkre

A zene hatására beindul memóriánk, eszünkbe juthat mikor hallottuk először azt a számot és már meg is jelenik számos emlékkép. Vannak, akik a zene szövegére koncentrálnak, vagy a zenéhez tartozó videóklipet pörgetik magukban. Minden zeneszám hatással van képzeletünkre, amely segítségével átvészelhetünk egy nehezebb gyakorlatsort.

  1. Tartsuk az ütemet

Könnyebb futni, súlyokat emelgetni, vagy pilates gyakorlatokat végezni, ha mindezt a zene ütemére tesszük. Ez annak köszönhető, hogy a szinkronizált mozgás erősíti az agyban a motorikus funkciókat. A szinkronizált mozgás hatására a test kevesebb energiát is fogyaszt.

  1. A zene a személyi edzőnk

A zene a motivációs erőnk sportolás közben. Arra sarkall minket, hogy kitartsunk, ne hagyjuk abba. Ráadásul a segítségével repül az idő! Sokkal rövidebbnek érzékeljük az eltelt időt zenehallgatás közben, mint nélküle.

 

 

 

Forrás:

https://totelaudio.hu/bejegyzes/5-ok-amiert-hasznos-zenet-hallgatni-sportolas-kozben

https://fitbodyblog.cafeblog.hu/2017/11/14/sport-es-a-zene/