A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Sport és a hallás kapcsolata

Az egészséges életmód három alappillére: a megfelelő táplálkozás, a megfelelő testmozgás és a lelki egészség. Ahhoz, hogy 60 éves korunktól is boldognak érezzük magunkat fontos a betegségek megelőzése, a szellemi, és fizikai működés szinten tartása, illetve az életben való aktív részvétel.
Sport és a hallás kapcsolata

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Ez azonban egyénenként változó lehet. Az öregedés az aktivitás fokozott csökkenésével járhat együtt, egyre nehezebb rávenni magunkat a mozgásra, sportolásra. Magyarországon az idősebb korosztály alig 6-8 %-a mozog rendszeresen.

Miért változtassunk ezen?

A testmozgás a minőségi időskori élet kulcsa lehet és egészségünkre is kihatással van, a sport jó módszer a betegségek megelőzésében is. Ugyan az öregedés nem állítható meg, de hatásai testmozgással enyhíthetők, és a folyamat bizonyos mértékig lassítható. Az időskori rendszeres testmozgás segít aktívnak maradni, egészségünkre gyakorolt pozitív hatása is vitathatatlan, és nem csupán a szívünk, de hallószervünk működésére is jótékony hatású lehet.

Aktív éveinkben természetes az állandó mozgás, otthon, a munkahelyen, és a különböző közösségi és munkahelyi helyzetekben hallásunk állapota funkcionális jelentőséggel bír. A hallás lehetővé teszi az értelmes környezeti hangok felismerését, a hang forrásának és helyének azonosítását és ami a legfontosabb, a beszélt nyelv észlelését és megértését. Az időskori hallásveszteség leggyakrabban idegi típusú, a belső fülben lévő csigában idegsejtek vannak, melyek az idő előrehaladtával nem működnek úgy, mint fiatal korban. A rendszeres - életkorunknak és fizikai állapotunknak megfelelő - sport javítja a belső fül vérkeringését, így kedvezően hat a csiga működésre, a hallószervben lévő csillószőrök oxigénellátása is javul.

Természetesen a korunknak, az egészségi állapotunknak és az edzettségnek megfelelően kell a fizikai aktivitást megválasztani. Alapvető a fokozatosság és a bemelegítés, valamint a heti többszöri rendszeresség, ne adjuk fel néhány alkalom után. Az időskori testedzéshez a legjobbak az úgynevezett cardio edzések, melyeknek előnye, hogy szabadban is végezhetők, ilyen a gyaloglás, az úszás, a nordic walking, a kocogás vagy a kerékpározás. Akár csapatsportot is érdemes választani, mert alapeleme a futás, szórakoztató, erősíti a közösségi szellemet és az emberi kapcsolatokat. Ha valaki táncolni szeret, azt is választhatja, hiszen az egész testet megmozgatja, így alakformálás és hangulatjavítás szempontjából is jó választás.

Társas kapcsolatokon keresztül is gyakorolhatunk testmozgást, gondolhatunk itt egy klub által szervezett kirándulásra, túrára vagy társas táncra, de az unokákkal való aktív játék is segít, mint amilyen a fogócska, a bújócska, vagy nyáron a közös strandolás. Az aktívabb idősebb emberek kevesebbszer betegszenek meg vagy ha mégis, gyorsabban épülnek fel.

A mozgáshiány miatt stressz okozta betegségek is kialakulhatnak. A sportolás a stressz levezetésére is kiváló, amelyet az egyre növekvő környezeti zaj is okozhat, ez lehet akár állandó monoton zaj, melyet talán észre se veszünk. Napjainkban az egyre növekvő stressz és a zaj a halláskárosodás egyik fő súlyosbító tényezője lett, így érdemes a sportot beépíteni életünkbe, hogy az állapotromlást lassítsuk. A jóga például javítja a testtartást, fokozza az energiánkat és javítja a szellemi képességet. Egy előző cikkünkben már kitértünk arra, hogy bizonyos, könnyen elsajátítható jóga gyakorlatok segíthetnek a fülzúgás enyhítésében is. 

A halláscsökkenés kockázata különösen magas 65 év felett és az állandó zajnak kitett egyének körében. Ilyenkor a hallássérült személy, ha nem keres megoldást nehezebben tud kommunikálni és ez akadályozhatja társas, családi kapcsolataiban. 65 éves kor felett érdemes elvégeztetni egy hallásmérést, egyrészt a helyzetfelmérés miatt, másrészt, hogy a szakemberek időben tudjanak segíteni, ha szükség van rá. A halláscsökkenés elhanyagolása elmagányosodáshoz is vezethet, amely együtt járhat depresszióval, emiatt is fontos a halláscsökkenés kezelése. Ugyanakkor a szabadban, természetben folytatott sporttevékenység hatásos a depresszió ellen is, valamint a napfény D vitaminképző hatása is érvényesül, ezáltal növeli a csontsűrűséget, erősíti az immunrendszert, jót tesz a bőrnek, és az egyik legfontosabb vitaminforrás.

A szellemi és testi fittség megtartása idősebb korban fárasztó és komoly munkával jár, ám pozitív hatásai elég okot adnak arra, hogy erőfeszítést tegyünk érte.

„A sport az nem csak a testnevelés, hanem a léleknek is a legerőteljesebb és legnemesebb nevelőeszköze.” (Szentgyörgyi Albert)