A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Nem hallom a mély hangokat, mi állhat mögötte - mi lehet az oka?

Bármilyen jellegű is a hallásromlás, az okát kell keresni, főleg a mély hangok csökkenésénél. A mély hangok hallásának romlása visszavezethető gyermekkori vagy felnőttkori fülbetegségekre is. Általában a középfülben, a fülkürtben vagy a dobhártyán lévő elváltozás okozhatja.
Nem hallom a mély hangokat, mi állhat mögötte - mi lehet az oka?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A halláscsökkenés típusai szerint lehet:

  • a mély hangok hallása korlátozott,
  • a magas hangok hallása rosszabb,
  • a magas és mély hangok hallása romlott.

Legegyszerűbben és gyorsan orvosolható probléma, ha a hallójáratban keletkezett fülzsír. Ennek eltávolítása után a hallás problémája valószínűleg megszűnik. Amennyiben ezek után sem javul a hallása részletesebb kivizsgálásra van szükség:

  • hallásvizsgálat,
  • a dobüregi nyomás (impedancia) vizsgálata, mely a középfülben levő légnyomás állapotáról ad tájékoztatást.
  • fülkürt nyomás vizsgálata.

Nátha, megfázás, fülkürt hurut, középfülgyulladás, valamint orrsövényferdülés okozhatja a mély hangoknál jelentkező halláscsökkenést. Ezek a panaszok általában fájdalommal, vagy diszkomfort érzéssel járnak.

Repülés után a fülben jelentkező dugultság érzésnél is a mély hangok meghallása romlik. Ezért repülésnél figyeljünk az állkapocsmozgásra. Ekkor a fülkürtben a levegő nyomása kiegyenlítődik a külső légnyomással. Amennyiben a panasz – dugultság-érzés - nem múlik, keresse fel fül-orr-gégész orvosát.

Ha keringési problémái - magas, vagy alacsony vérnyomás - vannak a páciensnek, akkor is érezhet dugultság érzést, illetve a mély hangok hallására is kihatnak a véráramlási viszonyok. A nyaki verőér áramlásának zavara is okozhatja azt az érzést, hogy a mély hangokat nem hallja jól. Ekkor a fül teljesen ép, a hallásgörbe általában hallóidegi jellegű, kis, vagy közepes fokban romlott, de lehet ép is.

A megfázás következtében jelentkező, mély hangokra kiterjedő hallásromlás lázzal, fájdalommal járhat. Ennek oka lehet a fülkürt hurut esetleg középfülgyulladás. Az orrsövényferdülésnél tapasztalható, ugyancsak a mély hangokat érintő halláspanasz nem jár fájdalommal, de orrlégzési problémát okoz. Ezért a középfülben a jó hallásnak megfelelő nyomásviszonyok változnak.

A zaj, zajártalom után kialakuló hallásromlás a legtöbb esetben a magas frekvenciákat érinti és itt okoz eltérést. Ritkán előfordul, hogy a zajártalom következtében a mély frekvenciák sérülnek.

Abban az esetben, amikor a magas frekvenciákon alakul ki halláscsökkenés, lehet olyan érzete a páciensnek, hogy a mély frekvenciákat hallja gyengébben. Ez azért fordulhat elő, mert a magas hangok észlelése és érzékelése sérül, és a belső fülben úgynevezett kóros hangosságfokozódás alakul ki. Ekkor a belső fülben a magas hangok hatására több esetben fájdalom érzet keletkezik. Azt érezheti az egyén, hogy a magas hangokat hallja jobban, a mélyeket kevésbé.

A szubjektív és az objektív hallásvizsgálatok az elváltozásokat kimutatják és a kezelés ennek ismeretében történik.

A hallócsontok elváltozása - otosclerosis, a hallócsontok meszesedése - mely nincs kapcsolatban az életkorral. A betegség nem, de a hajlam az elváltozásra örökölhető. Pontos okát kutatják. Az otosclerosisra vannak jellemző vizsgálati képek, melyek szubjektív - audiogram, hangvilla vizsgálat és a beteg panaszai - és objektív vizsgálatokkal kimutathatók.

Minden esetben, amikor a mély hangok hallásakor problémát észlel, keresse fel fül-orr-gégész, audiológus szakorvosát. A legtöbb esetben egy egyszerű megfázás is okozhatja a mély hangok meghallásának gondját. Panaszát a szövődmények elkerülése miatt ne hagyja kezeletlenül. Forduljon fül-orr-gégész, audiológus orvosához.

Fájdalommentes vizsgálatokkal kimutatható az elváltozás. A pontos probléma ismeretében a megfelelő terápia megkezdése minél hamarabb ajánlott.