A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Miért változik a hangunk a kor előrehaladtával I. - A beszédszervek változása.

Ha telefonon beszélünk valakivel, nem csak azt tudjuk megkülönböztetni, hogy férfivel, vagy nővel kommunikálunk, hanem a korát is képesek vagyunk betájolni.
Miért változik a hangunk a kor előrehaladtával I. - A beszédszervek változása.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Ha személyesen találkozunk beszélgetőpartnerünkkel stílusban rögtön azonosulunk vele. A gyermekekkel más hangszínben, hanglejtéssel beszélünk, míg az idősebekkel tagoltabban, lassabb beszédtempóval folytatjuk le a beszélgetést.

A beszédképző szerveink méretüket és működésüket tekintve változnak a kor előrehaladtával, és ez hatással van a beszédhang minőségére is.

Gyermekkortól kezdve egészen időskorig változik a tüdőkapacitás, a gége és a hangszalagok nagysága, a toldalékcső mérete, rugalmassága és persze a nyelv nagysága is.

A tüdőkapacitás nem csak a testmérettel és az életkorral áll összefüggésben, hanem a nemmel is. Ez az egyik oka annak, hogy a férfiak és a nők más hangszínnel rendelkeznek, hiszen a tüdőkapacitásuk is különböző. A két nemet eltérő légzéstechnika is jellemzi. A nőkre inkább a mellkasi légzés jellemző, a férfiakra pedig a hasi légzés.

Időskorban a tüdő kapacitás csökken, renyhébbé válik a hangszalag záró izomzat, ezért a hangerő csökken.

A hangszalagok és a gége változása nem csak időskorra jellemző. A csecsemők gégéje és hangszalagja nemtől függetlenül egyforma méretű. Ez okozza, hogy a gyermekek hangterjedelme lényegében egyforma.

Amint a hormonális érés folyamata elindul, a hangban is létrejön a nemek szerinti megkülönböztethetőség. A férfiak esetében a gége a születéskori méret ötszörösére is megnőhet, a nők esetén a gégeporcok körülbelül kétszeresére nőnek. A nők hangszalagjai 1,5-2cm nagyságúak, a férfiaké 1,9-2,9 cm.

A toldalékcsőben* is számos változás megy végbe. Születéskor kb. 6-8 cm, felnőtt nőknél 14,1-15 cm, férfiaknál 16,9-18 cm nagyságú.

Különbség van a nyelv térfogatában is, a férfiak nyelve vastagabb. Időskorban nehézkesebbé válik a nyelvmozgás, amely következtében pontatlanabbá válik az artikuláció. A fogazat részleges, vagy teljes elvesztése is változásokat okozhat a beszédben.

A hatvanadik életévet követően fokozatosan csökken a két nem hangminőségének különbsége, beszűkül a hangterjedelem.

 

 

 

 

 

Forrás:http://real.mtak.hu/41370/1/10_18425_FONOLV_2016_02_BALAZS-BONA.pdf

*Toldalékcső: Másnéven hangcsatorna. A hangképző szervek hangszalagok fölötti részét jelenti, amely az ajkakig terjed. Részei: garatüreg, szájüreg, orrüreg