FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Fülfájás, amely akár hullámokban is ránk törhet?

Közelednek az egyre hidegebb hónapok, ilyenkor telnek meg igazán a fül-orr-gégészeti rendelők. Ebben az időszakban a fülfájás gyakori betegség, leggyakrabban gyermekeknél fordul elő, de sok felnőtt is szenved időnként fülfájástól. A fájdalom jelentkezhet csak az egyik fülben vagy mindkettőben, jöhet hullámokban vagy állandó is lehet. A tapasztalt fájdalom típusa is változhat, a tompa fájdalmaktól a feszítő, éles, „szúró” fájdalomig.
Fülfájás, amely akár hullámokban is ránk törhet?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Sok esetben a fülfájás a megfázás vagy az influenza miatt alakul ki. Egyes esetekben azonban bakteriális fertőzés is okozhatja a tüneteket. Íme néhány olyan tényező, amelyek fülfájást okozhatnak és amelyek legtöbbje orvosi ellátást igényel:

  • vírusfertőzés (például megfázás)
  • légnyomás változásai
  • úszófül, amikor a hallójáratban lévő hám sérült meg
  • fülzsír felhalmozódása
  • torokgyulladás
  • fogfertőzés
  • a középfül bakteriális fertőzése stb.

Noha előfordul krónikus fülfájás, a legtöbb azonban akut jellegű, és a megfelelő kezeléssel megoldódik.

Fülfájást és fülbe kisugárzó fájdalmat okozhat foggyulladás, a rágóízület gyulladása és az őrlő fogak megbetegedései is. Az arcüreggyulladás és a homloküreg gyulladás szintén járhatnak fülbe kisugárzó fájdalommal.

A középfülgyulladás jellemzője a feszítő érzéssel kísért fájdalom, mely fekvő helyzetben az elviselhetetlenségig fokozódhat, ezért általában éjszaka a legrosszabb a helyzet. A fülben a feszítő érzést a felgyülemlett váladék okozhatja. A középfülgyulladás hirtelen emelkedő lázzal, szédüléssel, halláscsökkenéssel is járhat. A fájdalom a fej szinte egész területére kisugározhat.

Ha magas láz jelentkezik és a lüktető szúró fájdalom nem múlik, illetve, ha váladékkal van tele a füle javasoljuk, hogy minél hamarabb forduljon szakorvoshoz!

Bár a fülfájás esetenként önmagában is elmúlhat, viszont azt is jelzi, hogy valami nincs rendben. A fülfájás komplikációkhoz is vezethet ugyanis ráhúzódhat más szövetekre, így súlyos következménye is lehet. A fülfájás mellett kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek, mint a fejfájás, fül környéki fájdalom, duzzanat, halláscsökkenés, láz, szédülés, viszketés vagy éppen fülcsengés. Gyakori betegségek, amelyek fejfájással is járnak általában fül-orr-gégészeti betegségek.

A szakorvosok nem javasolják, hogy a fájós fülbe bármit is csepegtessen, mielőtt az orvos látta volna. A vény nélkül kapható fülcseppekkel bánjon óvatosan, mert nem tudhatja milyen állapotban van a dobhártya, így inkább magától ne cseppentsen semmit a fülbe, mert lehet többet árt vele.  A kezelést bízza szakorvosra!

Fülfájás és fülfertőzés kezelési lehetőségei a következők:

Antibiotikum - a középfül és a bakteriálisnak tartott fertőzéseket gyakran antibiotikumokkal kezelik. Gyógyszeres antibiotikumok alkalmazhatók, vagy a körülményektől függően gyógyászati ​​fülcseppek is alkalmazhatók közvetlenül a fertőzés helyén.

Gyulladáscsökkentő gyógyszerek - gyulladáscsökkentő szerek mind fájdalomcsillapításra, mind gyulladáscsökkentésre alkalmazhatók.

Cerumen eltávolítása - amennyiben a fülzsír halmozódott fel, a szakorvos orvos dönthet úgy, hogy lazító cseppeket használ, vagy kiöblíti a területet a „fülmosás” néven ismert eljárással.

 

A fülfájás nemcsak kellemetlen tünet, de valami súlyosabb betegség előjele is lehet, ezért soha nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezért ne halogassa, ha hasogat, feszít a füle, keresse fel minél előbb fül-orr-gégész szakorvosát! Amennyiben a fülfájás erős és 24 órán belül nem enyhül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.