FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Köszvény és halláscsökkenés, valóban van összefüggés?

A hallásvesztés az idősebb kor általános velejárója lehet, de bizonyos esetekben a hallás romlása még gyorsabban következik be. Számos tanulmány összekapcsolja az egészségi állapotot a halláscsökkenéssel, és a közelmúltban összefüggést fedeztek fel a köszvény és a halláskárosodás között is.
Köszvény és halláscsökkenés, valóban van összefüggés?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A köszvény az ízületi gyulladás fájdalmas formája, amelyet a túl sok húgysav okoz a szervezetben. A köszvény egy viszonylag gyakori betegség, leggyakrabban a férfiaknál fordul elő, különösen 45 év felett.

A fájdalmas tünetek a nagy lábujjban, a boka, a térd, a lábak, a csukló, valamint a könyök duzzanatában koncentrálódhatnak. A köszvény kockázati tényezői – idősebb kor, szív-érrendszeri betegségek - hasonlóak a halláskárosodás kockázati tényezőihöz.

A birminghami UAB klinika által végzett tanulmány 2006-2012 között több mint 1,7 millió felnőtt egészségügyi adatait vizsgálta és eredményeként a köszvényt összekapcsolta az időskori halláscsökkenés fokozott kockázatával. [1]

A köszvény esetén 44%-kal növekedett annak a valószínűsége, hogy a páciensnek halláscsökkenése van, függetlenül a demográfiától és az általános gyógyszerek alkalmazásától.

A gyulladás és az oxidatív stressz (amely a szervezet sejtjeiben a szabadgyökök hatására bekövetkező rossz irányú változás) a halláskárosodás és a köszvény részét képezik. Vizsgálati következtetésekkel feltételezték, hogy a gyulladás és az oxidatív stressz kiválthatja a sejtek elhalását a belső fülben is. A hangot ezeken a finom sejteken keresztül dolgozzuk fel, melyek a belső fül apró szőrszálain „csücsülnek”. Miután ezek a sejtek elhalnak, nem regenerálódnak.

A jövőbeni tanulmányok során fel kell tárni, hogy a gyulladás vagy az oxidatív stressz pontosan milyen szerepet játszik ebben az összefüggésben, és az ezeket célzó kezelések csökkenthetik-e a halláscsökkentés esélyét a köszvényes idősebb pácienseknél.

A kutatók azt remélik, hogy az előzetes eredmények arra ösztönzik az orvosi szolgáltatókat, hogy hallásvizsgálatot javasoljanak azok számára, akiket köszvénnyel kezelnek.

Noha a halláscsökkenés természetes lehet idősebb korban, indokolt annak kezelése és javítása. Ha köszvényes rohamot tapasztalt, akkor még fontosabb, hogy hallásvizsgálatra jelentkezzen, hogy pontos képet kapjon hallásának állapotáról.

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6104764/