A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Kimutatható összefüggés a bezártság és az immunrendszer működése között?

Mindenki tapasztalta már, hogy az izgalom érzete társulhat gyomorgörccsel, vagy ha kimondanánk valamit, de mégsem tehetjük, akkor szorító érzés keletkezik a torkunkban. Ilyekor az érzelmi, lelki problémáink testi kivetüléssel társulnak.
Kimutatható összefüggés a bezártság és az immunrendszer működése között?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az sem új keletű feltételezés, hogy a testi betegségeknek lelki háttere is van. Sokszor előfordul, hogy testi tünetek kezelése mellett pszichológust, pszichiátert is bevonnak a lélek és elme kezelésébe, amely várhatóan enyhít a testi panaszokon.

Az immunrendszer és a lélek összefüggéseit is kezdik feltárni és minden tény arra mutat, hogy a lelki megrázkódtatások, mint például a gyász, stressz, vagy depresszió, nagymértékben csökkentik a T-limfocita immunsejtek számát.[1] A bal agyfélteke felelős a fokozott immunválaszért, viszont megfigyelhető, hogy a tartós stressznek és depressziónak kitett személyeknél a jobb agyfélteke az aktívabb.

Az elmúlt időszakban mindannyian az otthonainkba kuckóztunk be saját magunk és környezetünk védelmének érdekében.

Ám sajnos a jótékony, vírus terjedését gátló hatás mellett számolni kell pár negatív következménnyel is:

  • A hosszú bezártság miatt kevésbé tartjuk a kapcsolatot szeretteinkkel, amely befelé fordulást, depressziót válthat ki, amelynek következtében csökken az immunrendszer védekező képessége.
  • A bezárkózás megvonja az éltető napfényt, ami D-vitamin hiányhoz vezethet. A D-vitamin hiány következményeiről egy régebbi cikkünkben számoltunk be.
  • A szabad levegőn megtett séták csökkentik a stresszt, segítenek ellazulni és elterelni figyelmünket azokról a problémákról, amelyekkel minden nap foglalkozunk. Ha hosszú ideig meg vagyunk tőle vonva, akkor romlik a koncentrációs-, és a fizikai teljesítő képességünk is és sajnos ez is vezethet depresszióhoz.

 

A korlátozási szablyokat szem előtt tartva próbáljunk meg ilyenkor is időt tölteni a szabadban és feltöltődni.

 

[1] A T-limfocita a fehérvérsejtek egyik alcsoportja, amely a csecsemőmirigyben (tímuszban) válik éretté. Központi szerepe van az immunrendszer működésében.

 

 

Források:

https://gyogyhirek.hu/szomorusag-gyengiti-az-immunrendszert/

https://www.pharmindex-online.hu/cikkek-tanulmanyok/immunpszichiatria-az-immunrendszer-hatasa-a-mentalis-egeszsegre

https://hu.wikipedia.org/wiki/T-limfocita