A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hirtelen jelentkező halláscsökkenés okai

A hirtelen jelentkező hallásromlás nem feltétlenül jelent maradandó halláskárosodást. Bizonyos esetekben gyógyítható és visszatér a hallás, ám előfordulhat, hogy maradandó halláscsökkenés alakul ki.
Hirtelen jelentkező halláscsökkenés okai

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Hirtelen jelentkező hallásromlásként élheti meg az egyén a csekély mértékű, már meglevő halláscsökkenés hirtelen erősödését.

A Meniére betegség a belső fül megbetegedése, amely nagyon kellemetlen panaszokkal jár együtt. Kialakulhat szédülés, fülzúgás és hallásromlás. Ennek oka lehet, hogy folyadék gyülemlik fel a hallószervben, de kialakulhat koponyasérülés és gyulladás hatására is. A rohamok ismétlődésével a hallás fokozatosan romlik. Ezeknek a tüneteknek az észlelése esetén is szükséges a fül-orr-gégészeti, audiológiai szakorvosi vizsgálat.

A hangos zene rossz akusztikájú teremben való hallgatása először fülzúgást, átmeneti hallásromlást okozhat, ezt nevezzük akut zajártalomnak.

Okozhat azonnali halláscsökkenést az egy alkalommal eldördülő puska vagy pisztoly lövése. Megfelelő zajvédő viselete mellett is kockázatos a rendszeres lövészet a hallásromlás kialakulása szempontjából.

Amennyiben a zajhatás ismétlődik, fokozatosan halnak el a hallósejtek és maradandó halláscsökkenés alakulhat ki. A fiatal korban elszenvedett zajok hatása később fejtheti ki hatását. Minél idősebb korban hallgatunk hangos zenét annál hamarabb alakul ki a korral járó hallásromlás.

Ha akut zajártalom, vagy hirtelen halláscsökkenés alakul ki, 24 órán belül orvosi kezelés szükséges a belső fül vérkeringésének helyreállítása miatt.

A gyorsan kialakuló halláscsökkenés létrejöhet vírusfertőzés következtében is. Mivel a hallósejtek érzékenyek egymegfázás, vagy influenza után is létrejöhet hallásromlás, amit nem a fülkürt károsodott működése, hanem a hallósejtek megbetegedése okozhat.

Egyes esetekben a rögtön kialakuló halláscsökkenést a veleszületett halláscsökkenéssel azonosítják. Egy ma még teljesen jól halló egyénnél is lehetséges, hogy külső ártalom (zaj, hangos zene) hatására hirtelen halláscsökkenés jelentkezik.

Ezt több tényező befolyásolja:

  • milyen idejű és erősségű a zajhatás,
  • volt már gond a hallással, érte korábban már nagyobb zaj,
  • belgyógyászati betegségek, keringési zavarok,
  • koponyasérülés, baleset,
  • egyéni hajlam a halláscsökkenésre.

A halláscsökkenés keletkezésének helye szerint keletkezhet:

  • a hallójáratban
  • középfülben
  • belső fülben (cochleáris)
  • a belső fülön kívüli (retrocochleáris) agykérgi területen levő elváltozások okozhatnak hirtelen jelentkező hallásromlást.

Okai, tünetei:

  1. A hallójáratban pl: fülzsír, hallójárat gyulladás okozhat előzmény nélkül halláscsökkenést, mely kezeléssel gyógyítható. A fülzsír eltávolítását és a külső hallójárat gyulladás kezelését minden esetben fül-orr-gégész szakorvos végezze.
  2. Középfülben, megfázás, bakteriális és vírusfertőzés, fülkürt-hurut is okozhat azonnal jelentkező tüneteket: teltség érzés, fájdalom. Előfordulhat, hogy a fokozatosan kialakuló hallásromlás rögtön ér el egy olyan hallási szintre, melyet az egyén úgy érez, hogy „tegnap még hallottam, ma már alig hallok”. Ehhez elég 15-20 dB-s hallásvesztés is, mely hirtelen alakul ki. Az otosclerosis (hallócsontok betegsége), fokozatosan alakul ki, de van olyan eset is, amikor minden átmenet nélkül érez a beteg hallásromlást. A szülés után is kialakulhat otosclerosis.
  3. Középfülgyulladás tünetei: láz, hányás, fájdalom. Okai: megfázás, vírus vagy bakteriális fertőzés.
  4. A belső fülben található hallósejtek károsodása okozhat azonnal jelentkező hallásromlást. A leggyakoribb ok az erős zajhatás vagy dörejártalom, petárdarobbanás, baleset, illetve vírusfertőzés.

A halláscsökkenés nem örökölhető, de a hajlam igen. Ilyen esetben a családban előforduló - általában fiatalabb életkorban jelentkező - hallásromlásra a hajlam örökölhető lehet.