A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A hallássérültek hűséges társa

Már mindannyian hallottunk terápiás kutyákról, láttunk vakvezető kutyusokat, amint segítenek gazdájuknak az utcán, és természetesen vannak hallássérülteket segítő, vagy másnéven hangjelző állatok is.
A hallássérültek hűséges társa

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Ezek előtt a segítő állítok előtt nagyon hosszú út áll, már kölyök korukban kiválasztják őket és már ekkor elkezdik kiképzésüket. Ez akár 1,5-2 évet is igénybe vehet. Hazánkban még alig pár darab ilyen kutya van, kiképzésüket csak 2009-ben kezdték el.

"Kuku, az első magyar hallássérült-segítő kutya képzését 2009 nyár végén kezdtük el, az eb 2010. áprilisa óta magabiztosan jelzi a zajokat, és vizsgázott hallássérült-segítő kutyaként látja el feladatát" – nyilatkozta a hallássérült-segítő kutya program vezetője.[1]

Először meg kell tanítani nekik melyek a gazda számára fontos hangok. A hallássérülteket segítő kutyák nem használhatják a hangukat jelzésre, ezért bökdöséssel, érintéssel kell jelezniük gazdájuknak, ha szól a kapucsengő, vagy csörög a telefon.

A hallássérülteket segítő kutyáknak nehezebb dolga van, hiszen ők nem parancsra dolgoznak. Nekik kell felismerni azt a szituációt (pl.: ébresztőóra csöngése), amikor jelezniük kell a gazdájuknak. Az otthoni környezetben könnyebb felmérni mikor kell segíteniük, viszont tömegközlekedési eszközön, valamint üzletekben már nehezebb dolga van a segítő kutyusoknak a sok inger miatt. Ráadásul azt is meg kell tanulniuk, hogy miközben gazdájuk autót vezet a böködéssel történő jelzés veszélyes lehet, így akkor nem tehetik meg azt.

Fontos kiemelni, hogy ezek az állítok nagyon aranyosak és szépek, de komoly munkát végeznek, ezért, ha találkozunk velük az utcán nem szabad elterelni a figyelmüket különböző hanghatásokkal, vagy simogatással.[2]

 

 

 

[1] https://www.haziallat.hu/ace-ventura/allat-es-ember/hallasserult-segito-kutyak/5444/

[2] http://moviban.hu/tarsak-mindennapokban-segito-es-terapias-kutyak/