A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Demencia ellen a jó hallással

Társul-e kognitív* hanyatlás a halláscsökkenéshez idősebb embereknél? Ez eddig egy ismeretlen, feltérképezetlen területe volt a hallás és az agyi folyamatok kapcsolatának, ám az eddigi vizsgálatok alapján minden bizonnyal van összefüggés a hallásromlás és a demencia kialakulása között.
Demencia ellen a jó hallással

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A demencia és a hallásromlás összefüggését egy kutatás támasztja alá, amely során egy idősebb felnőttekből álló csoportot 6 éven át vizsgáltak. A résztvevők között kiterjedt kognitív értékvesztés nem volt kimutatható, viszont a hallásvizsgálatok során bizonyos mértékű hallásvesztés már fenn állt.

A vizsgálat részletezése előtt fontos előbb tisztázni a demencia fogalmát. A demencia a rövid és hosszútávú memória észlelhető károsodását jelenti, amely együtt jár a társas képességek hanyatlásával. Kialakulásának hátterében több minden állhat, például cukorbetegség, érrendszeri betegségek és vélhetően a halláskárosodás is.

A halláskárosodás és a demencia összefüggését vizsgáló kísérlet alatt folyamatosan végeztek hallásvizsgálatokat a résztvevők körében és megállapították, hogy a 25dB-t meghaladó romlás az a szint, mely már károsíthatja a mindennapi kommunikációt, beszélgetést. Beszédértési zavarokat okozhat a halláscsökkenés, amennyiben nincs meg a megfelelő mértékű figyelem, koncentráló képesség és érdeklődés a halláskárosult személy részéről.

Azok az egyének, akiknek halláskárosodása nem lett kezelve, tehát nem használtak hallókészüléket, azoknál a demencia mértéke és tünetei a megjelenéstől számított 11. év végére 97%-ra növekedett. A kognitív hanyatlás és a demencia egyes esetekben társadalmi elszigeteltséget okozhatnak. Károsodhat a demenciában szenvedők kapcsolatteremtő képessége és a napi tevékenységükben nehézségek merülhetnek fel.

Egy olyan problémáról van szó, mely egyre szélesebb kört érint. A demenciában szenvedők száma 20 évente megduplázódik. Ezért kiemelkedően fontos, hogy a demencia kockázatának csökkentése prioritást élvezzen. A megfelelő megoldás visszaszoríthatja a demencia gyors növekedését és megállíthatóvá, esetlegesen visszafordíthatóvá válik a kognitív képességek romlása.

A vizsgálatokból kimutatható, hogy a hallókészülék használata során enyhült a demencia és a kognitív képességek hanyatlása is mérséklődött. Ezt a következő összefüggések magyarázzák:

  • A "kognitív terhelés" növekedése okozhat problémát. Azaz, ha nem hallja jól a hangokat, az agy „hiányos” jeleket kap, az üzenet jelentésének feldolgozása bonyolultabbá válik, nehezebben értelmezi a kapott információkat.
  • A hallássérült személyek, akik nem hallják jól a hangokat, társadalmilag elszigeteltek lesznek, gyakran kiesnek a kommunikációból, nem vesznek részt a társalgásban, ami a kognitív ingerlés hiányát okozhatja, úgymond „ellustul” az agy.
  • A harmadik lehetséges magyarázat az agystruktúrával kapcsolatos. Az elhanyagolt halláskárosodás az agyi atrophia (sorvadás) gyorsabb ütemét eredményezi, főként a hallás észlelésének agyi területén, ahol olyan funkciók működnek, mint a memória, a tanulás és a gondolkodás.

Ezek a vizsgálatok alátámasztják, hogy a hallásvesztés a demencia kockázati tényezője. Más tanulmányok szerint a halláscsökkenés következményei okoznak demenciát. Tehát a például a közösségből, társadalmi szerepvállalásból való kiesés eredményezi a kognitív képességek romlását, ám ez még további kutatások tárgyát képezik.

Jelentkezzen ingyenes hallásvizsgálatra és előzze meg a baj!

 

*Forrás: Frank R. Lin. MD, PhD; Kristine Yaffe, MD; Jin Xia, MS; et al/ Hearing Loss and Cognitive Decline in Older Adults/JAMA Intern Med. 2013

*Kognitív képesség: Megértésre vonatkozó tudás, aminek folyamán felfogjuk, érzékeljük, vagy megérezzük a különbségeket, összefüggéseket és logikai kapcsolatokat. (pl.: észlelés, emlékezet, számolás, nyelvhasználat)