A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Családi, baráti körben a hallókészülék előnyei

Sok hallássérült ember számára az ünnepi összejövetelek akár kihívást is jelenthetnek. A hangos családi vacsoráktól kezdve a nyüzsgő élelmiszerboltokon át egészen a zsúfolt bevásárlóközpontokig az ünnepek rendkívül fárasztóak lehetnek.
Családi, baráti körben a hallókészülék előnyei

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Vessen egy pillantást néhány tippünkre, hogy idén ünnepekor újra az élményeké legyen a fő szerep.

Viselje hallókészülékét bátran, váltson modern típusra!

A hallókészülékek elengedhetetlen kiegészítői minden ünnepi időszaknak. A kicsi, technológiailag fejlett eszközök a beszédhangok felerősítésével, a háttérzaj csökkentésével és a fülzúgás tüneteinek kezelésével javítják a kommunikációt szeretteivel. A mai hallókészülékek kristálytiszta hangot, okostelefon-kompatibilitást, és újratölthetőséget is biztosítanak, így az ünnepek alatt az elemmel sem kell bajlódnia. Emellett családja és barátai is segíthetik Önt, így bátran mondja el, hogy hallókészüléket visel.

Válasszon az ünnepi asztalnál olyan helyet, ahol jobban láthatja az emberek arcát, hogy segítse a beszédértést. Nyugodtan kérje meg őket, hogy beszéljenek tisztán, lassan, és forduljanak szembe, amikor Önnel beszélnek, így jobban látja az illető gesztusait és a szájról olvasásban is segíthet.

Okosan csökkentett háttérzaj

Még a kisebb családi összejövetel is hangos és zajos lehet, amely zavaró lehet az Ön számára. Azonban a modern digitális hallókészülékek nem egyszerű hangerősítők. Úgy tervezték, hogy kiszűrjék a nem kívánt zajokat – például az edénycsörgést a konyhában vagy a háttérzenét –, és segítsenek a beszédre összpontosítani. Az iránymikrofonnal és zajcsökkentéssel rendelkező hallókészülékek biztosíthatják a gondtalan beszélgetések örömét. A modern hallókészülékek zajcsökkentő programokat alkalmaznak a hallás kényelmének és a beszédértés minőségének a javítása érdekében. A hallókészülék okosan csökkenti le a háttérzajt, így Ön a beszélgetésre összpontosíthat.

Az ünnepi zene nagyon szórakoztatóvá teszi az összejövetelt, de a hallássérültek számára megnehezítheti a beszélgetések megértését. Ha nehezen érti meg a körülötte lévőket, kérje meg rokonát, hogy halkítsa le a zenét.

Hallókészülék Bluetooth kapcsolattal

A régi hagyományos készülékekkel szemben a mai modern hallókészülékek olyan előnyöket kínálnak, amelyeket a hagyományos hallókészülékeknél nem érhet el. A vezeték nélküli hallókészülékek bluetooth-kapcsolatot biztosítanak, amely lehetővé teszi hallókészülékeinek vezérlését az okostelefonján keresztül. Ezáltal képes egyszerűen és gyorsan módosítani a hallókészülék hangerejét a telefonján keresztül, nem kell a hallókészülék kis gombjaival bíbelődnie.

Az iránymikrofonos hallókészülékek előnyei

A hagyományos hallókészülékek minden irányból egyformán veszik a hangokat. Csendes környezetben (például otthon) használva ez elég jól működik, de nem olyan hatékony zajos környezetben. Ennek kompenzálására az iránymikrofonok szorosan az elölről érkező hangokra fókuszálnak. Ez lehetővé teszi, hogy meghallja, mit mondanak Önnek vásárlás közben vagy az ünnepi asztalnál, miközben kizárja a lényegtelen zajt a bolt vagy a szoba többi részéből. Az irányított mikrofonok ugyanis csökkentik a hallókészülékbe jutó háttérzaj mennyiségét. A legújabb hallókészülékek automatikusan meghatározzák, hogy melyik módszer a leghatékonyabb, és átváltanak az optimális mikrofonra.

Barátai, rokonai nem mindig tudják, hogyan segíthetnének Önnek a legjobb módon. Ezért fontos, hogy elmondja, ha nem tud a beszélgetésbe kapcsolódni és nyugodtan kérjen segítséget. Gondoljon csak bele: a házigazda elkészítette az ünnepi menüt, és mindent elrendezett a kellemes és sikeres este reményében. Nem lenne jó, ha segítene neki azzal, hogy elmondja az igényeit, hogy mindenki jól érezhesse magát?