A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Biztonságos nyaralás a füleink számára is! I.

Itt a NYÁR! A szabadtéri programok, kirándulások, a vízi sportok, az úszás és a strandolás ideje. A hűsítő víz vonzó, de miért jelent mégis kockázatot fülünkre? A meleg, párás környezetben a baktériumok és a vírusok gyorsabban szaporodhatnak. Ezért különösen nagy figyelmet kell fordítani a fül gondos tisztítására, a higiénia betartására és a megelőzésre.
Biztonságos nyaralás a füleink számára is! I.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Fordítson különös figyelmet a megelőzésre, ha úszik vagy vízben tartózkodik, mert a hallójáratba bekerülő, majd ott lappangó víz melegágya a baktériumoknak, amely fájdalmas fülgyulladáshoz vezethet. Ez még inkább fennáll, ha a víz erősen szennyezett vagy a medence nem megfelelően karbantartott, különösen vigyázzunk a pezsgőfürdőkben, melyek még nagyobb veszélyt jelenthetnek Úszáshoz, fürdéshez javasolt az úszósapka és még inkább az uszodai füldugó használata, amely megakadályozza, hogy a víz a fülbe kerüljön. Bár késztetést érzünk, hogy a fültisztító pálcika felszívja a fürdés utáni nedvességet, de ezt semmiképpen se tegyük, ugyanis a vattapálcika megkarcolhatja a hallójáratot, táptalajt biztosítva a baktériumok, gombák számára, amelyek a fertőzést okozzák!

Ugyanakkor a hallójárat gyulladása – otitis externa – olyan esetekben is gyakoribb lehet nyáron, ha az illető nem is úszott vagy strandolt. Ugyanis a nedvesség, a magasabb páratartalom és az esetleges intenzívebb izzadás is kedvez a baktériumok elszaporodásának. 

Mit okoz a nedvesség a fülben?

Azok a baktériumok, amelyek általában a bőrön és a hallójárat csatornáján élnek, elkezdenek szaporodni a meleg, nedves körülmények között irritációt, fertőzést vagy gyulladást okozva. Alkalmanként a gombás fertőzés is ugyanazt eredményezheti. Az allergia vagy bizonyos bőrbetegségek, mint például az ekcéma, a pikkelysömör vagy a seborrhea súlyosbíthatják a fül fertőzését. Emellett a cukorbetegek is hajlamosabbak a fül fertőzéseire.

A fül fertőzését jellemzi a hallójárat és fülkagyló vörössége, duzzanata (látható részeken), viszketés, fájdalom, ugyanakkor halláscsökkenés is kísérheti. A gyulladást csökkentheti a hallójárat tisztítása, szárítása, de mindenképpen forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz, ugyanis sokszor csak a szakorvos által javasolt fülcseppek alkalmazása segít, sőt alkalmanként antibiotikumos kezelésre is szükség lehet. 

Mégis mit tegyünk nyáron fülünk védelmében?

  1. Úszáshoz, fürdéshez javasolt az úszósapka és még inkább az uszodai füldugó használata, amely megakadályozza, hogy a víz a fülbe kerüljön.
  2. Strandolás után közvetlenül puha, tiszta zsebkendővel óvatosan töröljük szárazra a fülünket!
  3. Ha vizet érez a fülében, próbálja kirázni a füléből és használjon hajszárítót, óvatosan, megfelelő távolságból szárítsa ki a fülkagylóját. Durva szövetű törülközővel ne törölje át a fülét, ugyanis felsértheti a bőrt a fülön, rosszabbá téve a körülményeket. Ne használjon fültisztító pálcikát sem!
  4. A zuhanyfejet ne irányítsuk a hallójáratunkba, mert a bekerülhet víz, amelynek az említett hallójárat gyulladás lehet a következménye. Fülünket tusfürdővel, szappannal ne mossuk, mert szárítja azt.
  5. Illó olajokat semmiképpen ne cseppentsünk a fülbe és a paraffinolaj sem javasolt, ugyanis tele van szerves anyaggal.

A megelőzés rendkívül fontos, ezért, ha érzékeny a hallójárata vagy nem szereti, ha víz jut a fülébe, akkor használjon uszodai füldugót. Az erre kifejlesztett antiallergén anyagból készült füldugó kényelmes viselet és úszás vagy akár hajmosás közben is ajánlott a viselete. Meggátolja, hogy a víz bejusson a hallójáratba és csökkenti a fülre nehezedő nyomást, ugyanakkor a beszédhangot átengedi.

 

Amennyiben nem épek a dobhártyái a fül tisztítását is bízza szakorvosra, valamint, ha fülfájdalmat, duzzanatot érez forduljon minél előbb fül-orr-gégész orvoshoz!

Következő cikkünkben azt is eláruljuk hogyan védhetik meg hallókészüléküket nyaralás közben.