FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Mit tegyünk, ha betoppan az életünkbe a hallásvesztés?

Fülünk nemcsak a hallást segíti, de nélkülözhetetlen ahhoz, hogy kommunikálni tudjunk a környezetünkkel, a családunkkal és a barátainkkal. Ugyanakkor fontos szerepet tölt be a tájékozódásban is. Éppen ezért kiemelt fontosságú, hogy ez az érzékeny rendszer megfelelően működjön. De mi a teendő akkor, ha porszem kerül a gépezetbe és hallása elkezd romlani? Hogyan ismerheti fel, hogy hallása már nem a régi? Mit tehet azért, hogy kezelje a kialakult problémát? Mutatjuk!
Mit tegyünk, ha betoppan az életünkbe a hallásvesztés?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A hallásveszteség általában lassan alakul ki az évek előrehaladtával, így a hatása csak fokozatosan válik nyilvánvalóvá. Éppen ezért az érintettek sokszor nehezen ismerik fel, hogy hallásproblémájuk van. Gyakran a rokonok, barátok vagy kollégák azok, akik először észlelik, hogy valami nincs rendben a hallásával. Azért, hogy Ön is könnyen felismerhesse a hallásvesztés különböző típusainak tüneteit, most bemutatunk két hallásvesztés típust és elmondjuk, hogy mit tehet azért, hogy kezelni tudja a problémát.

Hirtelen hallásvesztés

Ebben az esetben az egyik pillanatban még rendesen hallja a hangokat és az Önt körülvevő zajokat, a következőben viszont hirtelen minden olyan lesz, mintha vattát tettek volna a fülébe. A hirtelen halláskárosodás gyakran minden figyelmeztető jel nélkül következik be, és akár 24 belül is kialakulhat. Ilyenkor jellemzően három frekvencián 30 decibelnél nagyobb halláscsökkenés mérhető. A halláskárosodást először reggel észlelheti, amikor a fülben egy „pattanó” hangot hallhat, mielőtt a halláscsökkenés bekövetkezne. Emellett az esetek felénél jellemző a szédülés és a fülzúgás megjelenése is. [1] A hirtelen hallásvesztés az egyik, de akár mindkét fülben is kialakulhat. A legtöbb esetben vírus következtében jön létre. Akiknél enyhe fokú halláskárosodás alakult ki, ott lehetséges a teljes gyógyulás.

Életkorral összefüggő hallásvesztés

Az életkorral összefüggő hallásvesztés egyik sajátossága, hogy nehezebben hallja meg a magasabb hangokat, mint például a női beszédet vagy a madarak csicsergését.

Idővel nehézsége támadhat a mindennapi beszéd megértésében is. Ez főként úgy mutatkozik meg, hogy hallja, de nem érti, amit mondanak Önnek. Jellemző, hogy gyakran meg kell kérnie másokat, hogy ismételjék meg a mondandójukat. A beszélgetések során olyan érzése lehet, mintha mindenki motyogna Ön körül és zajos helyen nehezebben hallja meg a beszédet. Ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket is tapasztalja vagy tapasztalta már magán, akkor mindenképp érdemes egy audiológus szakorvost felkeresnie.

Ugyanakkor Ön is sokat tehet azért, hogy lassítsa az életkor előrehaladtával megjelenő halláscsökkenést. Így például:

  1. Kerülje a zajos helyeket, amennyiben lehetséges, ne tartózkodjon hangfal közelében.
  2. Használjon zajvédő füldugót vagy fejhallgatót erős zaj esetén.
  3. Tartsa alacsonyan a hangerőt, ha fülhallgatón vagy fejhallgatón keresztül hallgat zenét.
  4. Kérjen időpontot hallásvizsgálatra, ha úgy gondolja, hogy halláskárosodása van.

A halláscsökkenés megfelelő kezelésének a megtalálása az audiológussal közös feladat kell, hogy legyen, hiszen szakszerűen csak ő tud Önnek segíteni. A hallásproblémák orvoslásánál az audiológus a következő tényezőket veszi figyelembe:

  1. a hallásveszteség típusa,
  2. a halláskárosodás súlyossága,
  3. ok, ha ismert,
  4. az életmód,
  5. az illető kora és kommunikációs igényei,
  6. kialakításában esztétikai szempontok: milyen típusú, méretű hallókészüléket tud elképzelni
  7. és milyen összeget tud rászánni.

Szeretne többet megtudni az életkorral összefüggő hallásvesztésről? Olvassa el korábbi cikkeinket a témában, kattintson ide:

Ha úgy érzi, hogy a hallása már nem a régi, akkor ne halogassa az orvosi vizsgálatot. Forduljon mielőbb szakemberhez! Látogasson el országszerte megtalálható audiológiáink egyikére, ahol szakképzett kollégáink az Ön egyedi problémájára, Önnel együttműködve találják meg a megfelelő megoldást.

Audiológiáink elérhetőségéről, az „Audiológia kereső” szövegre kattintva tájékozódhat --> Audiológia kereső

 

[1] https://hearingconsultants.com/treating-sudden-hearing-loss/