Akár egyetlen koncert is okozhat maradandó károsodást fülünkben?

Itt a nyár a zenefesztiválok, szabadtéri koncertek ideje. Sokunknak csengett már a füle egy-egy koncert vagy hangos sportesemény után, ez a csengés a fülzúgás miatt van. Még akkor is, ha ezek a tünetek eltűnnek néhány napon belül, még évekkel később is jelentkezhet az állandó fülkárosodás ennek hatására.
Akár egyetlen koncert is okozhat maradandó károsodást fülünkben?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A zaj hatása ugyanis halmozódik, és kutatók szerint visszafordíthatatlan. Ezért érdemes minél fiatalabb kortól folyamatosan ügyelni a hallásvédelemre!

Ugyanakkor szerencsétlen egybeesések esetén előfordulhat, hogy mindössze egyetlen hangos koncert fülproblémákat okozhat egész életre. A túl hangos koncertnél ugyanis sérülhetnek a belső fülben található apró szőrsejtek. Minél hangosabb a zene, annál rövidebb idő elegendő a halláskárosodáshoz. Ugyanakkor a fülben dugultság érzetet, fülzúgást, hangérzékenységet és krónikus fülfájást is okozhat. Szélsőséges esetben hiperakúzis (túlhallás)is kialakulhat, amely olyan hangérzékenység, amely a mindennapi zajokat kényelmetlenül hangosnak, sőt fájdalmassá teszi. Ilyenkor akár az étkészlet csörgése vagy a hűtő zaja is fájdalmas lehet a hiperakúzisban szenvedő egyénnek.

A fiatal korban elszenvedett zajártalom - hangos koncertet tekinthetjük annak - később is kifejheti negatív hatását. A koncerteken erős, nagy teljesítményű hangfalat használnak. Minél közelebb állunk a hangfalakhoz és minél hangosabb a zene, annál nagyobb a veszélye a fülünket érhető ártalomnak. Számít mennyi ideig van kitéve az adott decibelnek a fül - egy rock koncerten ez akár 110 decibel is lehet - és a hangtól való távolság is számít. Minél messzebb kerülünk a zaj forrásától, annál inkább csökkentjük a halláskárosodás kockázatát.

Amennyiben a koncerten zajártalom érte fülünket halláscsökkenés tapasztalható, erős fülzúgás lehet, a fülben a dugultság érzés sem múlik el. Ilyen esetben érdemes szakorvoshoz fordulni 24 órán belül, ugyanis, ha orvosi kezelésben részesül az egyén, van esély, hogy hallása rendeződik.

Ugyanakkor, aki a munkája révén - például zenekari tagként, háttérstábként - sokat tartózkodik hangfal közelében érdemes a megelőzésre gondolni egyéni hallásvédelemmel. Ugyanis a zaj hatása összeadódik egy életen át. Ha életünk során folyamatosan hangos hangoknak vagyunk kitéve, akkor az fokozza a kockázatot a maradandó halláskárosodásra.

Ma már létezik speciális zajvédő füldugó koncertekre, amellyel megelőzhető a hangos zene okozta zajártalom kialakulása. A PLUGGERZ Music fülhallgatók egyedi hangszűrőt tartalmaznak, amely a túlzottan magas zajszintet biztonságos szintre csökkenti, a hang minőségének romlása nélkül. A szűrő a beszédhangot maradéktalanul átengedi, így a társaság része maradhat a füldugó viselésével is.