A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Akár egyetlen koncert is okozhat maradandó károsodást fülünkben?

Itt a nyár a zenefesztiválok, szabadtéri koncertek ideje. Sokunknak csengett már a füle egy-egy koncert vagy hangos sportesemény után, ez a csengés a fülzúgás miatt van. Még akkor is, ha ezek a tünetek eltűnnek néhány napon belül, még évekkel később is jelentkezhet állandó fülkárosodás ennek hatására.
Akár egyetlen koncert is okozhat maradandó károsodást fülünkben?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A zaj hatása ugyanis halmozódik, és kutatók szerint visszafordíthatatlan. Ezért érdemes minél fiatalabb kortól folyamatosan ügyelni a hallásvédelemre!

Ugyanakkor szerencsétlen egybeesések esetén előfordulhat, hogy mindössze egyetlen hangos koncert fülproblémákat okozhat egy egész életre. A túl hangos koncertnél ugyanis sérülhetnek a belső fülben található apró szőrsejtek. Minél hangosabb a zene, annál rövidebb idő elegendő a halláskárosodáshoz. Ugyanakkor a fülben dugultság érzetet, fülzúgást, hangérzékenységet és krónikus fülfájást is okozhat. Szélsőséges esetben hiperakúzis (túlhallás) is kialakulhat, amely olyan hangérzékenység, ami miatt a mindennapi zajokat kényelmetlenül hangosnak, sőt fájdalmasnak érezhetjük. Ilyenkor akár az étkészlet csörgése vagy a hűtő zaja is fájdalmas lehet a hiperakúzisban szenvedő egyénnek.

A fiatal korban elszenvedett zajártalom - hangos koncertet tekinthetjük annak - később is kifejheti negatív hatását. A koncerteken erős, nagy teljesítményű hangfalat használnak. Minél közelebb állunk a hangfalakhoz és minél hangosabb a zene, annál nagyobb a veszélye a fülünket érhető ártalomnak. Számít mennyi ideig van kitéve az adott decibelnek a fül - egy rock koncerten ez akár 110 decibel is lehet - és a hangtól való távolság is számít. Minél messzebb kerülünk a zaj forrásától, annál inkább csökkentjük a halláskárosodás kockázatát.

Amennyiben a koncerten zajártalom éri fülünket halláscsökkenés tapasztalható, ez társulhat erős fülzúgással vagy nem múló dugultság érzettel. Ilyen esetben érdemes szakorvoshoz fordulni 24 órán belül, ugyanis, ha orvosi kezelésben részesül az egyén, van esély, hogy hallása rendeződik.

Ugyanakkor, aki a munkája révén - például zenekari tagként, háttérstábként - sokat tartózkodik hangfal közelében, annak érdemes a megelőzésre is gondolni egyéni hallásvédelemmel. Ugyanis a zaj hatása összeadódik egy életen át. Ha életünk során folyamatosan hangos hangoknak vagyunk kitéve, akkor az fokozza a kockázatot a maradandó halláskárosodásra.

Ma már létezik speciális zajvédő füldugó koncertekre, amellyel megelőzhető a hangos zene okozta zajártalom kialakulása. A PLUGGERZ Music füldugók egyedi hangszűrőt tartalmaznak, amely a túlzottan magas zajszintet biztonságos szintre csökkenti, a hang minőségének romlása nélkül. A szűrő a beszédhangot maradéktalanul átengedi, így a társaság része maradhat a füldugó viselésével is.