A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A vizuálisan kiváltott hanghatás

Íme egy találós kérdés: ha egy őszi tájat ábrázoló GIF képen levelek hullanak, Ön hallja a levelek hangját? A válasz sokunk számára határozott igen, még akkor is, ha ez a hang csak a saját fejünkben létezik. Ez nem valami misztikus dolog, ésszerű magyarázata van. Egy nemrégiben végzett felmérésben arra is szerettek volna választ kapni, hogy ez összefüggésben lehet-e a fülzúgással?
A vizuálisan kiváltott hanghatás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Ön mit hall, amikor megnézi a fent megjelenített animációt (GIF-et) [1] ? (IDE kattintva újra megnézheti)

Amennyiben a torony leérkezésekor hangos bumm-ot hall, akkor nincs egyedül! De a GIF-et valójában nem kíséri hang. 

Az animált képet, amely a közelmúltban keringett a Twitteren, sok évvel ezelőtt a HappyToast készítette. A GIF három tornyot mutat, amelyek ugráló köteleznek - az elektromos vezetékek körbe-körbe forognak, amikor a középső torony átugrik rajtuk. Amint az ugráló torony földet ér, az egész kép megremeg, mintha nekicsapódna a talajnak. Annak ellenére, hogy a képnek nincs hangja, sokan hangos puffanást hallanak, valahányszor a villanyoszlop földet ér.

A jelenség hasonlít a szinesztéziához, amelyről egy korábbi cikkünkben olvashat. Ez az érzékszervek egyfajta keresztkötése, amely szélsőséges esetekben lehetővé teszi az emberek számára, hogy hangokat ízleljenek vagy színeket halljanak. De míg a becslések szerint a szinesztézia a lakosságnak csupán 4 százalékát érinti, sokkal többen hajlamosak arra, hogy "hallják" a látottakat.

Minden ötödik ember hangélményről számolt be, amikor olyan vizuális ingereket ábrázoló képeket nézett, amikor nem volt hang. Például megkülönböztető jelzésű autókat vagy villogó neontáblákat, illetve utcán sétáló embereket. A kutatók új nevet is adtak a szinesztéziához hasonló jelenségnek: vizuálisan kiváltott hallási válasz.[2]

"Úgy gondoljuk, hogy ezek az érzések néha tükrözhetik az agy vizuális részeiből az információk szivárgását azokra a területekre, amelyek általában a hallásért felelősek" - mondta Dr. Elliot Freeman, a tanulmány vezető szerzője és vezető oktatója. "Az áthallás szélsőséges formáinál bármilyen elvont vizuális mozgás vagy villogás elegendő lehet, hogy hangokat halljunk."

Az új tanulmányban a kutatók több mint 4000 önkéntest toboroztak egy online felmérés kitöltésére, amelyben arra kérték őket, hogy értékeljék, mennyi "hangot" érzékeltek egy 24 részes néma videoklip sorozatban. Minden egyes klip mindössze 5 másodperces volt, és vagy egy valós eseményt mutatott be, amelyhez tudunk hangot társítani (például egy televíziót lassan összetörő kalapács), vagy a mozgás elvontabb megjelenítését (például fehér mezőn kavargó sokszínű golyók).

Az egyes klipek megtekintése után a résztvevők értékelték egy skálán 0-tól 5-ig, hogy a néma felvételek milyen mértékben váltottak ki hallható "hangot". A kutatók arra is kérték a felmérés résztvevőit, hogy válaszoljanak meg néhány alapvető háttérkérdést, például: "Van-e fülzúgása?", "Hallott-e valaha zenét a fejében?" és "A mindennapi életben tapasztalta korábban, hogy hallja a hangokat, amikor villogó fényeket vagy mozgást lát?"

Az utolsó kérdésre a válaszadók 21 százaléka válaszolt igennel - jelezve, hogy 5 résztvevőből körülbelül 1 fő tapasztalt korábban hasonló jelenséget.

Nem meglepő, hogy azok a videók, amelyekhez könnyen társítanak hangot (például a villogó rendőri lámpa), a legmagasabb pontszámot kapták a hangérzetről. Azonban még azok a videók is, amit a kutatók "értelmetlen mozgásnak" neveztek -beleértve a forgó diszkógömböt és más kavargó színeket- sok válaszadó számára mégis hallható érzéseket váltottak ki. Azok a résztvevők, akik korábban fülzúgást tapasztaltak, vagy zenét hallottak a fejükben, nagyobb valószínűséggel hallottak hangokat a néma videoklipek nézése közben, mint azok, akiknek nem volt fülzúgása.

A kutatók szerint ez a szinesztéziához hasonló hatás azért lép fel egyes esetekben, mert az "alacsony szintű vizuális stimuláció viszonylag közvetlen hatással van a hallásra". Ez arra utalhat, hogy az ember audio- és vizuális feldolgozása még szorosabban kapcsolódik egymáshoz, mint azt korábban gondolták.

 

[1] https://twitter.com/i/status/937598143277010944

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0010945218300741