FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A hirtelen jelentkező hallásvesztés

A hallás az egyik legfontosabb érzékelési forma. Hallás útján alakítjuk ki kapcsolatunkat a környezetünkkel, tájékozódunk a világban. Hallással sajátítjuk el a beszédet, mely nélkülözhetetlen a kapcsolatteremtéshez, a mondanivalónk kifejezéséhez. De mi történik, ha egyik napról a másikra elveszítjük a hallásunk?
A hirtelen jelentkező hallásvesztés

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A hirtelen jelentkező hallásromlás egyes eseteiben gyógyul és visszatér a hallás, más esetekben maradandó halláscsökkenés alakulhat ki.

Ezt több tényező befolyásolja:

  • milyen időtartamú és erősségű a zajhatás érte eddig a fület,
  • volt már gond a hallással, érte korábban már nagyobb zaj,
  • belgyógyászati betegségek, keringési zavarok
  • koponyasérülés, baleset,
  • egyéni hajlam a halláscsökkenésre.

A halláscsökkenés keletkezésének helye szerint kialakulhat a hallójáratban, a középfülben, belső fülben (cochleáris), a belső fülön kívüli (retrocochleáris). Az agykérgi területen levő elváltozások is okozhatnak hirtelen jelentkező hallásromlást.

A hallójáratban például a fülzsír vagy a hallójárat gyulladása okozhat előzmény nélkül halláscsökkenést, mely kezeléssel gyógyítható. A fülzsír eltávolítását és a külső hallójárat gyulladásának kezelését minden esetben fül-orr-gégész szakorvos végezze.

A középfülben megfázás, bakteriális és vírusfertőzés, fülkürt-hurut is okozhat azonnal jelentkező tüneteket, amely teltség érzéssel, fájdalommal járhat. Előfordulhat, hogy a fokozatosan kialakuló hallásromlás rögtön elér egy olyan hallási szintre, melyet az egyén úgy érez, hogy „tegnap még hallottam, ma már alig hallok”. Ehhez elég 15-20 dB-es hallásvesztés is, mely hirtelen alakul ki. Az otosclerosis (hallócsontok betegsége), fokozatosan alakul ki, de van olyan eset is, amikor minden átmenet nélkül érez a beteg hallásromlást. Például nőknél szülés után is kialakulhat otosclerosis.

A középfülgyulladás is okozhat halláscsökkenést, melynek tünetei: láz, hányás, fájdalom. Okai lehetnek megfázás, vírus vagy bakteriális fertőzés.

A belső fülben található hallósejtek károsodása okozhat azonnal jelentkező hallásromlást. A leggyakoribb ok az erős zajhatás vagy dörejártalom, petárdarobbanás, baleset, illetve vírusfertőzés.

A hallásromlás fokozatosan is kialakulhat. Ebben az esetben a hallás egy olyan szintre jut el, amikor már panaszokat okoz. Ez esetben mindenképpen forduljunk szakorvoshoz.

Hirtelen jelentkező hallásromlásként élheti meg az egyén a már meglevő halláscsökkenés erősödését.

A belső fül megbetegedése - Meniere betegség - járhat azonnali halláscsökkenéssel, amely rohamokkal, szédülés, fülzúgás, hallásromlás jelentkezik. A rohamok ismétlődésével a hallás fokozatosan romlik. Ezeknek a tüneteknek az észlelése esetén is szükséges a fül-orr-gégészeti, audiológiai szakorvosi vizsgálat.

A hangos zene rossz akusztikájú teremben való hallgatása először fülzúgást, átmeneti hallásromlást okoz, ez az akut zajártalom. Amennyiben a zajhatás ismétlődik, fokozatosan halnak el a hallósejtek és maradandó halláscsökkenés alakulhat ki. A fiatal korban elszenvedett zajok hatása később fejtheti ki hatását. Minél idősebb korban hallgatunk hangos zenét annál hamarabb alakul ki a korral járó hallásromlás. Okozhat azonnali halláscsökkenést az egy alkalommal eldördülő puska vagy pisztoly lövése. Megfelelő zajvédő viselete mellett is kockázatos a rendszeres lövészet a hallásromlás kialakulás szempontjából.

Amennyiben akut zajártalom, vagy hirtelen halláscsökkenés alakul ki, 24 órán belül orvosi kezelés szükséges a belső fül vérkeringésének helyreállítása érdekében.

A gyorsan kialakuló halláscsökkenés létrejöhet vírusfertőzés következtében is. Mivel a hallósejtek érzékenyek egy megfázás vagy influenza után is létrejöhet hallásromlás.
Amit nem a fülkürt károsodott működése, hanem a hallósejtek megbetegedése okozhat.

Minden tekintetben szakorvosi kivizsgálás szükséges:

  • fül-orr-gégészeti vizsgálat, hallásvizsgálat, beszédértés vizsgálata, belgyógyászat, labor, CT, MRI, nyaki csigolya vizsgálatok, szemészet, ideggyógyászati kivizsgálás és egyéb vizsgálatok, melyet az orvos javasol.

Az idegi eredetű halláscsökkenés kivizsgálást a Fül-orr-gégészeti Szakmai Kollégium szakmai protokoll szabályozza.

Ez az irányadó a hirtelen jelentkező halláscsökkenés kivizsgálására.

Amennyiben nem egyértelmű az azonnal kialakuló hallásromlás eredete – zajártalom, dörej ártalom, hangos zene hallgatása hatására – eredete a kivizsgálás, ha megállapítható, az oki kezelés 24 órán belül szükséges.

Egyes esetekben a rögtön kialakuló halláscsökkenést a veleszületett halláscsökkenéssel azonosítják. Egy ma még teljesen jól halló egyén is lehetséges, hogy külső ártalom (zaj, hangos zene) hirtelen jelentkezik halláscsökkenés.

Előjelei lehetnek a hirtelen jelentkező halláscsökkenésnek: fülzúgás, szédülés, magas vérnyomás, cukorbetegség, általános vérkeringési zavarok.

Amennyiben Ön is hasonlót tapasztal ne várjon, forduljon azonnal szakorvosi segítségért.