A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A helyes fülápolás, fültisztítás

A napi személyes higiénénkhez hozzátartozik a fülkagyló és a hallójárat tisztítása is. A hallójárat bőre nem olyan, mint a kéz, vagy a kar bőre, hanem sokkal érzékenyebb annál. Ráadásul csakúgy, mint a bőrszárazság, egyénenként változó lehet, hogy milyen gondoskodást igényel. Emiatt a nem megfelelő fültisztítással még árthatunk is hallásunknak.
A helyes fülápolás, fültisztítás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

De lássuk, mitől szennyeződhet a hallójárat?

  • Az utcán poros levegőtől
  • Uszodai klóros, vagy szennyezett víztől
  • A fülzsírtól, melyet a hallójáratban levő faggyúmirigyek termelnek, egyénenként változó mennyiségben. Nem szennyeződés (nem piszok), de lehet a nem megfelelő fültisztítás következménye.

 

Tudta, hogy a fülzsír fültisztító pálcikával való eltávolítása is rejt veszélyt magában?

A hallójáratunk „öntisztuló”, mely azt jelenti, hogy az álkapocs mozgás, rágás, beszéd következtében a hallójáratban levő fülzsír kifelé távozik. Szűk hallójáratnál a fülzsír nehezen, vagy nem tud magától kiürülni a hallójáratból. A fültisztító pálcikával csak beljebb tolja a hallójáratból kifelé „jövő” a fülzsírt. Ebben az esetben a felhalmozódott fülzsír eltávolítását bízza fül-orr-gégész szakemberre. Ne próbálja a hallójáratát különféle eszközökkel, fültisztító pálcikával sem, egyénileg tisztítani, mert a fülzsírt benyomja a hallójáratba. A fültisztító pálcikával, ha mélyebbre tolja a hallójáratba a fülzsírt, egyre közelebb kerül a dobhártyához. Ennek következtében a hallójárat eldugul, szennyeződés is kerül a fülbe. A szennyeződés és a nem szakszerű tisztítás, fájdalmas hallójárat gyulladást okozhat. Számos esetben a fültisztító pálcikával végzett fültisztítások következtében krónikus dobhártyagyulladás is kialakulhat.

A rosszabb minőségű fültisztító pálcikáról könnyen lecsúszhat a vatta és bent maradhat a hallójáratban. Amennyiben nem veszi észre akár több hétig, esetleg hónapig is bent lehet a vattadarab, ha nem fordul fül-orr-gégészhez. Melynek következtében komoly gyulladás, fertőzés alakulhat ki, mely akár tályogot is okozhat![1]

 

6 tipp fültisztításhoz:

  1. Idegen tárgyakkal ne nyúljon a fülébe! A fülbe vizet, sprayt ne fújjon, mert azáltal nem ürül ki a fülzsír, hanem pang a víz a hallójáratban és kellemetlen hallójárat gyulladást okozhat. A víz nem oldja a zsírt!
  2. Száraz, pörkös hallójárat kezelésénél feltétlenül kérje ki fül-orr-gégész orvosa (bőrgyógyásza) tanácsát.
  3. Cukorbetegségnél gyakori lehet a hallójárat gyulladása, ezért erre fokozott figyelmet fordítson.
  4. Amikor fülviszketéses panaszai jelentkeznek, kérje ki orvosa tanácsát!
  5. Ne kezelje hallójáratát körömvirág és egyéb krémekkel.
  6. A fülgyertyázás veszélyes!

 

Amikor eltömődik a hallójárat és nem kezeli azt, a tünetei rosszabbodhatnak. További fülirritációt és még halláscsökkenést is okozhat. A fülzsír olyan mértékben is felhalmozódhat, hogy az orvos nehezen láthatja, vagy nem látja a dobhártyát.

Ha a következő tüneteket tapasztalja, forduljon fül-orr-gégész orvoshoz:

  • teltségérzés a fülben
  • csökkent hallás
  • fülfájás

Ezek a tünetek más eltérést, fertőzést is jelezhetnek. A fül-orr-gégész orvosa a fülébe nézve, meg tudja állapítani, hogy panaszát fülzsír, vagy más eltérés okozza.

 

Mégis, hogyan kell helyesen tisztítani a fülünket?

  • A fülzsír fellazítására, hetente 2-3 alkalommal 1-2 csepp babaolaj, ásványi olaj, esetleg parafin olaj jelenthet megoldást, melyet a hallójáratba cseppent. Ekkor a fülzsír fellazul és magától távozik a hallójárat bemenethez, illetve a beszáradt fülzsírt a szakember könnyebben el tudja távolítani.
  • A gyermekeknél a hallójárat szűk, ezért fokozott figyelemmel kell tisztítani a fület, különös tekintettel a fülkagylóra és a hallójárat elülső részére.
    A gyermekek fülének tisztításánál látható a hallójárat bemenet, de ne tolja be a pálcikát, mert hasonló következményekkel járhat a nem megfelelő fültisztítás, mint a felnőttek esetében!
  • A hallójárat bemenetet puha törülköző csücskével lehet tisztítani.A fültisztító pálcika a fülkagyló kíméletes tisztítására használható, de a hallójáratba ne toljuk be.
  • Szappannal ne mossa a fülét, mert kiszáríthatja azt. Kis mennyiségű, érzékeny bőrre ajánlott tusfürdőt kezünkbe helyezve óvatosan törölje át a fülkagylót. Tiszta vízzel a fülkagyló felső része felől öblítse le a fülkagylót ügyelve, hogy a hallójáratba ne kerüljön víz.
  • Úszás után, vagy ha víz kerül a fülbe, azonnal, vagy a lehető legrövidebb időn belül töröljük meg a hallójárat bemenetet a fent leírt módon, puha törülköző csücskével. Ellenkező esetben a hallójáratban pang a víz, mely fertőzés alapja lehet.
  • A füle védelmére készíttessen egyéni fülillesztéket, mely a hallójáratáról vett lenyomat alapján készül.

 

Mi lesz a műanyag fültisztító pálcikák jövője?


„Mi az a három műanyaghulladék, ami a leggyakrabban bukkan fel a tengerpartokon? A műanyag palack, a fülpiszkáló és a cigarettacsikk. Az Európai Parlament képviselői szerdán óriási többséggel fogadták el az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló indítványt, amely a beterjesztő szerint a tengerekben lebegő, az élővilágot súlyosan károsító hulladéktípusok 70 százalékát lefedi. A javaslatot, amely 2021-től tilt be több terméket az Európai Unió területén, 560 képviselő szavazta meg.

Az EU országai évente 25 millió tonna műanyag szemetet termelnek, és ennek csak a következő – környezetkímélő alternatívával is kiváltható – termékek tűnnek el az unióból 2021-ig:

egyszer használatos műanyag evőeszközök (villák, kések, kanalak és evőpálcikák),

egyszer használatos műanyag tányérok,

műanyag szívószálak,

műanyag fültisztító pálcikák,

műanyag lufitartó pálcikák.” [2]

 

[1] https://enthouse.blog.hu/2019/03/24/subduralis_talyog_fultisztito_palca_miatt?fbclid=IwAR1gEpHyO5iNgmO2fY6vqg_s81jK3WYRT9I51S1eGkHq8J25mZS4WMZAVZY

[2] https://qubit.hu/2019/03/28/viszlat-fulpalcika-es-szivoszal-megszavaztak-a-muanyagtilalmat-az-eu-ban?fbclid=IwAR0F2PChdfxmGxLkVAbKrNAQPRoG5w_IyzfCtf-Jv1blPRG5aXfeT_6ubwE