A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A hallásvesztés befolyásolhatja a memóriát?

A halláscsökkenés számtalan területen befolyásolhatja az életét és hathat a memóriájára. Azonban nem kell, hogy ez a probléma megnehezítse a mindennapjait. Megfelelő körültekintéssel, rendszeres hallásvizsgálattal és - ha szükséges - hallókészülékkel javítható vagy akár teljesen megszüntethető ez az állapot!
A hallásvesztés befolyásolhatja a memóriát?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A halláskárosodás befolyásolhatja a memóriát és hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyén gyorsabban elfelejtse a hallottakat. Halláscsökkenés esetén az agy intenzívebben dolgozik akkor, amikor igyekszik megérteni a mások által elmondottakat, így sokszor nem tárolja megfelelően a kapott információt a memóriájában.

Milyen területeket befolyásolhat a halláscsökkenés és hogyan hathat a memóriára? Nézzük!

  1. Stressz

A hallásproblémával élő emberek sokszor hajlamosak arra, hogy elhatárolódjanak másoktól amiatt, mert nehezebben tudnak bekapcsolódni egy-egy beszélgetésbe. Ezért társas kapcsolataik is beszűkülhetnek, nem tudnak annyi időt másokkal tölteni, mint amennyit szeretnének. Ez érzelmi rendellenességekhez és stresszhez vezethet. Ráadásul minél nagyobb a hallásveszteség mértéke, annál nagyobb az esély a stressz átélésére különböző társadalmi helyzetekben.

2. Kognitív károsodás, azaz a megismerési, gondolkodási képesség romlása

Idegi típusú halláscsökkenés esetén a belső fül érzékelő szőrsejtjei és/vagy a bejövő jelek agyba juttatásáért felelős hallóideg károsodhat, ami miatt a kapott jelek torzulnak. Emiatt a halláskárosultak nehezebben értik meg mások mondanivalóját.

Amikor az egyén beszélget valakivel, az agy feldolgozza a beérkező hangokat, annak érdekében, hogy megértse azt, amit hall. Azonban az agynak ahhoz, hogy fel tudja dolgozni ezeket a hangokat, annál jobban meg kell erőltetnie magát, minél kevésbé "hallja" tisztán a mondottakat. A nagyobb megterhelés igénybe veszi azokat az erőforrásokat, melyeket az agy más tevékenységéhez használhat fel, például a tanuláshoz vagy a hallottak továbbításához. Ez az erőfeszítés pedig fáradtságot és kognitív túlterhelést okozhat.

  1. Magány

A halláskárosodott emberek veszélyeztetettek ebből a szempontból, mert elkerülik azokat a társadalmi kapcsolatokat és összejöveteleket, ahol az interakció kulcsfontosságú. A hosszan tartó elszigeteltség depresszióhoz és változásokhoz vezethet az agyban. Ha elhatárolja magát az illető más emberektől, akkor az agyat érő információk, impulzusok száma lecsökken, ami miatt sokkal kevésbé stimulálódik ez a terület. A társadalmi elszigeteltség és az agysejtek zsugorodása összefüggésben áll egymással. Az agy tömegének csökkenése pedig demenciához és az Alzheimer-kór kialakulásához vezethet.

  1. Szorongás

A hallás fontos a környezet észlelésében és megértésében. Szorongást tapasztalhat az ember akkor, amikor nem hallja a telefont, a szirénát, a riasztót, a segélyhívást, vagy ha valaki megszólítja. A nyugtalanság érzését növelheti, ha mindeközben az egyén egy másik személyért felelős, például gondozója egy kisgyereknek vagy egy idősebb családtagnak.

  1. Depresszió

A hallássérült számára nehezített terep lehet a kommunikáció, ami az említett stresszhez, társadalmi elszigeteltséghez és végül depresszióhoz vezethet. A depresszió zavartságot, gondolkodási nehézségeket okoz, ami a rövid távú memória elvesztéséhez vezet és megnehezíti a rutinfeladatokra való koncentrálást, illetve a döntések meghozatalát.

 

Ahogy azt láthatjuk a halláscsökkenés a depresszió, a kognitív károsodás, az elszigeteltség és a szorongás kockázatát is megnövelheti. Hogyan tudja csökkenteni a halláscsökkenés okozta problémákat? Használjon hallókészüléket, amivel enyhítheti ezeket a tüneteket! Hallókészülék alkalmazásával segítheti a kommunikációs funkciók helyreállítását, valamint javíthatja a memóriát és támogathatja a megfelelő kommunikációt.