A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A hallás és a látás kapcsolata

Egyre több kutatás igazolja, hogy az érzékszervek képesek egymás hatását növelni, vagy egymás érzetének erősségét csökkenteni. Gondoljunk csak bele, ha náthásak vagyunk és be van dugulva az orrunk az ízeket sem érezzük igazán.
A hallás és a látás kapcsolata

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Öt érzékszervünk közül a hallás és a látás a legfontosabb, mert a külvilág hatásai nagyrészt ezeken keresztül jutnak el tudatunkig, ezeken keresztül tapasztaljuk meg a világot kisgyermek korunktól fogva.

  1. A hallás- és a látáscsökkenés kapcsolódik környezetünk megismerésének csökkenéséhez (kognitív csökkenés).
  2. Az agy számtalan összetett feladatot teljesít, többek között lehetővé teszi számukra, hogy halljon és lásson, tanuljon, emlékezzen, kommunikáljon.
  3. A gyengülő hallás és látás, a kognitív (gondolkodáson, megismerésen alapuló) képességek csökkenéséhez vezethet. Az agynak jó hallás esetén is, de halláscsökkenésnél fokozottabban, a szavak megértéséig meg kell „küzdeni”, nagyobb figyelmet, összpontosítást igényel a megértés.
  4. Hallásromlás esetén a nagymértékű figyelem következtében az agy elfárad, és a hallott szöveg, a látott környezet felfogása gyengül, romlik.
 

 A hallás és a látás között tehát ok-okozati összefüggés állapítható meg. 

 

A romló hallás és látás kezelésének hiánya felgyorsíthatja a megismerésen alapuló gondolkodás hanyatlását, egyre nagyobb mértékben romlik a beszédértés, vagy a vizuális látvány feldolgozásának képessége. E kapcsolat fontosságát statisztikai elemzések is igazolják.

  1. Az idősebb felnőtteknél a kezeletlen halláskárosodás és látásromlás várhatóan 2050-re kétszeresére emelkedhet, mely a felnőttek kétharmadát érinti.
  2. Ennek következtében a demencia előfordulása 20 évente szintén kétszeresére növekedhet.
  3. Ebből következően a hallás és a látásromlás az agyi működést is veszélyezteti (memória, tájékozódás, tanulás).

Egy michigan-i tanulmány szerint látássérültek, akik nem kezeltették látás problémájukat, ötször nagyobb valószínűséggel tapasztaltak gondolkodásukban hanyatlást, és kilenc és félszer nagyobb valószínűséggel alakult ki az Alzheimer-kór.

Hasonlóan a halláskárosodás gyorsíthatja a kognitív hanyatlást. Azonban még nem ismert, hogy a megfelelően beállított hallókészülékek viselése csökkentheti, lassíthatja a demencia kockázatait. Az Országos Ideggyógyászati Intézet által támogatott tanulmánynak öt éven belül meg kell mutatnia, hogy a hallókészülékek használata segít-e megőrizni a halláskárosodásban szenvedő emberek aktív agyi működését.

Kognitív képességeik 40%-kal gyorsabban csökkentek, a kezeletlen hallásveszteségnél, mint a kezelt hallás csökkenésnél. A gondolkodás, a memória hanyatlása átlagosan három évvel korábban jelentkezett. Az „elhanyagolt” hallás következtében a környezetet megismerő, tanulási képességek romlása az idő előrehaladtával növekedtek.

A halláskárosodásban szenvedő felnőtteknél a demencia kockázata nagyobb, mint cukorbetegség vagy a magas vérnyomás esetén.

Ok-okozati kapcsolatban állnak egymással: 

  1. A rossz hallás és a demencia kapcsolódnak egymáshoz. Az egyikhez tartozik a "kognitív terhelés" - ha nem hallja jól, az agy téves jeleket kap, és nehezebben dolgozza fel meghallott szöveg jelentését, romlik a beszédértés képessége.
  2. Akik nem hallanak jól, társadalmilag elszigeteltté válhatnak. Gátolja a megismerés képességét és beszédzavarok kialakulásához vezethet.
  3. A kezeletlen halláskárosodás következtében gyorsabban alakul ki az agyi atrophia (sorvadás), főként az agy azon részén, ahol a beszéd értelmezése történik. Ezen a területen helyezkedik el a memória, a tanulás és a gondolkodás.
  4. Amennyiben előrehaladott a halláskárosodás, tanulmányok kimutatták, hogy a hallókéreg összezsugorodik. Csökkentheti az agy képességét a halláson kívüli feladatok elvégzésére is.
  5. A rendszeres szűrőprogramok hatékonyságát az ifjabb és idősebb felnőttek hallása és látása szempontjából bizonyították. Ezért a szakemberek javasolják a rendszeres szűrővizsgálatokat, melyek olyan egészségi problémákat tárhatnak fel, aminek a kezelése csökkentheti a gondolkodás hanyatlásának kockázatát és javítja az életminőséget.[1]

Az audiológus szakemberek hatékony megoldásokat és kezeléseket tanácsolnak, mellyel a hallás és a látás egyensúlya kialakítható.

Ebben az esetben mind a hallás, mind a látás javítása, egyénre szabott terápiát igényel a sikeres kezelés érdekében.

A szoros kapcsolat a hallás és a látás között 

„A férjem néha nem hall engem, amikor tévét néz. A házasságunk első néhány évében arra gondoltam, hogy nem figyel. Amikor a televíziót nézte csak „igennel”, vagy „nemmel” válaszolt.
Tudom, hogy azért nem válaszol, mert tényleg nem hall engem. A gyermekeit sem hallja és nem felel rájuk, amíg a TV be van kapcsolva, emlékeztetem őket. – „Apu nem hall, miközben tévét néz.”

Találkoztam egy tanulmánnyal, amely elmagyarázza, mi történik otthonunkban, amikor a televízió be van kapcsolva.”

Egy tanulmány megmagyarázza a hallás és a látás közötti kapcsolatot. E szerint a fül és a szem közeli kapcsolatban vannak egymással. 

  1. Ha valaki a vizuális feladatra figyel – azaz nézi a telefonját, a tévét, amelyhez fókuszálás – központosítás – szükséges, akkor kevésbé képesek a hallott szövegre koncentrálni. Majdnem olyan, mintha nem hallanák meg, mert agyuk annyi energiát, használ fel arra, amit éppen néznek, amire figyelnek. 
  1. Tudósok érdekes kapcsolatokat fedeztek fel a hallás és a látás között. Egy kanadai tanulmány feltárta a társas érzékek fogalmát. A társas érzékek azt jelentik, hogy hallhatsz valamit, amit látsz, vagy látsz valamit, amit hallasz. 
  1. A látás és a hallás érzékelését távérzékelési képességnek nevezik. 
  1. Ezek az érzékelések, amelyek segítenek a mindennapi életünkben való eligazodásban. Néha veszélyt előbb hallani, mielőtt látni, mint pl. a mentő, tűzoltó autó szirénája. 
  1. Ebben az esetben is nagyon fontos a jó hallás, mivel előbb figyelmeztet az esetleges veszélyre, mint miután látjuk a közeledő szirénázó járművet. link

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

[1] Vision and Hearing Loss Are Tied to Cognitive Decline- New York Times