A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A COVID-19 és a halláskárosodás kapcsolata: mit tudunk eddig?

A koronavírus elsődlegesen a tüdőt és a légutakat támadja meg, de az orvosok folyamatosan vizsgálják azt is, hogy az egyéb szervekre milyen hatással van ez a betegség. Mára már ismert, hogy a COVID-19 számos hosszú távú szövődménnyel jár, így például szívkárosodást, tüdőkárosodást és neurológiai rendellenességeket is okozhat.
A COVID-19 és a halláskárosodás kapcsolata: mit tudunk eddig?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az orvosok kutatásaik során az egyéb szervek vizsgálatánál kitértek arra is, hogy a koronavírus fertőzés tüneteként felmerülhet-e halláskárosodás vagy esetleg fülzúgás.

Az már ismert, hogy sokféle vírusos és bakteriális fertőzés okozhat hirtelen halláskárosodást. Ugyanakkor a korábbi járványokat kiváltó régebbi koronavírusok, mint például a SARS vagy a MERS nem okoztak hallásproblémát. De mi a helyzet a jelenlegi vírussal, ami a Föld lakosságát veszélyezteti?

Azért, hogy a lehető legjobban megismerhesse ezt a kérdéskört, összegyűjtöttük az ezzel a témával kapcsolatban felmerülő egészségügyi kutatásokat[1].

Hirtelen halláskárosodás

A közzétett esettanulmányokra alapozva elmondható, hogy a hirtelen halláskárosodás ritkán, de a koronavírus megjelenésének tünete lehet.

Egy 2020 júniusában elkészült jelentésben például arról számoltak be, hogy több koronavírusos beteg szédülést, valamint az egyik fülében jelentkező halláscsökkenést tapasztalt. Egy másik beszámolóban hirtelen jelentkező idegi típusú halláscsökkenést tapasztaltak a koronavírus megjelenésével együtt. Ismert egy olyan jelentés is, ahol egy egyiptomi férfi egyetlen tünete a hirtelen kialakuló hallásveszteség volt mielőtt pozitív lett a koronavírus tesztje.

Fontos: A hirtelen kialakuló halláskárosodás orvosi vészhelyzet. Ezért, ha hirtelen halláskárosodást tapasztal az egyik fülében, akkor mindenképp érdemes szakemberhez fordulnia. Ugyanis minél gyorsabban megkapja a szükséges kezelést, annál valószínűbb, hogy helyrehozható ez az állapot.

A koronavírus hallást érintő szövődményeiről számos esettanulmány készült. Íme néhány kutatási eredmény, melyek a halláskárosodást, mint a koronavírus szövődményét vizsgálták:

  • A BMJ Case Reports orvosi folyóirat egy esettanulmányt tett közzé melyben egy 45 éves férfi tüneteit írták le. Az úrnál fülzúgás és hirtelen halláskárosodás alakult ki az egyik fülében, miután kritikus állapotban került koronavírussal a kórházba. Szerencsére hallása részben helyreállt, miután a halláskárosodására szteroidos kezelést kapott.
  • Egy német kutatásban egy férfinál akut halláskárosodás alakult ki a COVID-19 következtében kialakult tüdőgyulladás után.
  • Egy izraeli tanulmány 16 tünetmentes egyént vizsgált. A felmérésben a résztvevők felének lett pozitív a koronavírus tesztje, a másik fele nem volt fertőzött, ők voltak a kontroll csoport. A kutatók az otoakusztikus emisszió (OAE) és az auditív agytörzsi válasz (ABR) méréseként ismert teszteket használták a hallás funkcióinak értékelésére. A hallóideg károsodásának jeleit keresve a kutatók nem találtak különbséget a két csoportban. A kutatók emellett egy átfogóbb vizsgálatot is terveznek elvégezni, amelyben olyan betegeket is bevonnának, akiknél súlyos szövődmények alakultak ki a vírus következtében.

Összességében a kutatások azt mutatják, hogy a halláskárosodás a COVID-19 fertőzés ritka tünete lehet, azonban a betegség előrehaladtával nem tekintik gyakori szövődménynek.

A számos kutatás és vizsgálat ellenére még mindig nem tudjuk pontosan, hogy a koronavírus milyen mértékben okoz halláskárosodást vagy egyensúlyproblémákat. Éppen ezért érdemes további kutatásokat végezni a koronavírus hosszútávú hallást érintő következményeiről, figyelembe véve az alkalmazott gyógyszerek mellékhatásait is. A járvány tényleges elcsendesedése után a kutatóknak lehetőségük lesz arra, hogy a pandémia hosszú távú tüneteit és hatásait is megvizsgálják. Így átfogó képet kaphatunk majd a halláskárosodás és a koronavírus közötti kapcsolatról.

Amennyiben pozitív lett a koronavírus tesztje és hirtelen halláscsökkenést tapasztal forduljon azonnal orvoshoz, hogy növelje esélyét a hallás visszanyerésére.

 

[1] https://www.healthyhearing.com/report/53127-Coronavirus-hearing-loss-tinnitus-covid