A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

5 ok, amiért javasolt az éves kontrollvizsgálat

A mindennapi életben, ép hallás esetén is előfordulhat, hogy nem értjük a hozzánk intézett szavakat, mondatokat. A hallást és a beszédértést az agyunk különböző területen dolgozza fel. Ezért bármely területen elváltozás, keringési zavar alakul ki, a hallás és a beszédértés sérül, módosul. Az életkor változásával a hallás is alakul, ingadozik, melyet emellett számos tényező befolyásol.
5 ok, amiért javasolt az éves kontrollvizsgálat

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

1. Mindenképpen javasolt a vizsgálat, ha változást érez a hallásában:

  • halk vagy távolabbi beszédet nem hallja, nem érti,
  • hadarva, gyorsan kiejtett szavakra, mondatokra gyakran visszakérdez,
  • figyelmét nehezebben tudja a mondanivalóra irányítani,
  • hangos, magas, hangok zavarják, sértik, és még kevésbé érti a beszédet,
  • halláscsökkenése fokozódik,
  • fülzúgása erősödik,
  • szédülés alakul ki, vagy erősödik.

A hallás ellenőrzése azért lényeges és fontos, mert az időben felismert hallás változás az esetek nagy részében megelőzheti a hallás továbbromlását.

2. A kontrollvizsgálat azért is javasolt, mert így időben kideríthetők a kiváltó okok, állapotok vagy betegségek, így a további teendők mielőbbi elvégzését lehetővé teszi. Számos lehetőség nyílik a panaszai megszüntetésére, csökkentésére.

3. Ön számára is megnyugtató, hogy ilyen módon a hallása karban tartható és a szakemberek által is figyelemmel kísérhető legyen.

4. Amint halláscsökkenést állapítottak meg, ne késlekedjen a döntésben, mert számos megoldással javítható a hallása. A technika fejlődése lehetővé teszi, hogy a legkorszerűbb, a hallás folyamatát segítő és a fül működéséhez alkalmazkodó diszkrét készülékkel segítse a hallást és a beszédértést. A készülékkel hallott hangok „edzik” a belső fület és a hallósejteket aktív működésre ösztönzik. Jelentős életminőség változást tapasztalhat az igényeinek és a meglevő lehetőségek figyelembevételével kiválasztott hallókészülékkel.

5. A hallásjavító készüléket viselők számára is szükséges és hasznos a rendszeresen végzett hallásvizsgálat.

Abban az esetben, ha hallásváltozást tapasztal és visel hallókészüléket, évente, illetve a fent leírt panaszok megjelenésekor keresse fel audiológusát.
A hallásjavító készüléke az Ön tapasztalatai és érzései alapján számítógéppel beállíthatók az optimális és megfelelő hallás és beszédértés eléréséig. A hallókészülék beállítását szükséges akkor is elvégezni, ha a hallásában bármilyen kellemetlen, zavaró érzést tapasztal.

Előfordulhat, hogy hallása hat éven belül olyan mértékben változik, hogy a meglevő készülék állításával, erősítésével nem érhető el a kedvező állapot. Ebben az esetben is van megoldás, hiszen az Ön számára a hallókészülékek széles választéka nyújt lehetőséget a hallásához alkalmazkodó, ideális készülék kiválasztására.