FB pixel
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Vitaminnal a jó hallásért

A vitaminok fontosak az egészséges táplálkozás szempontjából, sőt, egyes vitaminok különösen előnyösek a hallás megőrzésében! Sokféle módon lehet fenntartani a jó hallást. Alapvető fontosságú a fül védelme a folyamatos és veszélyes zajhatásoktól és a fülfertőzések elkerülése.
Vitaminnal a jó hallásért

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az egészséges életmóddal, sok testmozgással, kiegyensúlyozott étrenddel és a halláshoz szükséges vitaminokkal jelentős mértékben hozzájárulhat a halláscsökkenés megakadályozásához vagy késleltetéséhez.[1] A közelmúltbeli étkezési szokások szerint a vitamindús ételek fogyasztását javasolják az orvosok. Különösen az időskorúaknak javasolják, hogy kevesebb vitamin kiegészítőt szedjenek, és tartsák szem előtt, hogy vitamin szükségletüket friss ételekből egészítsék ki.

C-vitamin[2]

  • A C-vitamint antioxidánsnak tekintik, hasznos a cochlea szőrsejtjei károsodásának megelőzésében. Az erős immunrendszer hatékony a fertőzések leküzdésében is, ideértve a középfülben kialakuló fertőzéseket.

 

  • Hatékony lehet a zajártalom által kialakult halláscsökkentés megelőzésében is. A Michigan-i Kresge Halláskutató Intézet tudósai 2008-ban tanulmányt készítettek egy A-, C- és E-vitamin, valamint a magnézium keverékével. A kísérletek megállapították, hogy a zaj által okozott halláscsökkenések 80%- nál hatékony volt a A,C, E vitamin és a magnézium keveréke.

 

E vitamin

  • Antioxidáns tulajdonságain túl az E-vitamin javítja a vérkeringést, ideértve a belső fül szőrsejtjeit és a hallóideg működését, amelyeknél lényeges a jó keringés fenntartása.

 

D vitamin

  • A D-vitamin a csontok egészségéért felelős, ami azt jelenti, hogy a középfülében lévő hallócsontocskák működését segítik. A D-vitamin hiánya osteopenia-t (csontvesztés) és otosclerosist okozhat, ami hallácsökkenéshez, hallásvesztéshez vezethet.

B12 vitamin

  • Tanulmányok kimutatták, hogy a B12-vitamin hiányos betegek esetében fennáll a zaj okozta hallásvesztés és fülzúgás (fülcsengés) veszélye. Az American Journal of Clinical Nutrition 1999. márciusi számában közzétett kutatások kimutatták, hogy a B12-vitaminhiány - különösen alacsony folsavszinttel kombinálva - felelős lehet az életkorral járó halláscsökkenésért.

A vitamin

  • Az erek állapotára jótékony hatású. Ezáltal hozzájárul a hallósejtek a hallóideg és a belső fül keringésének javításához.

Étel javaslatok

A legjobb ételek a C-vitamin előállításához a leveles zöldségek, például a kelkáposzta, brokkoli, bogyós gyümölcsök, citrusfélék (narancs), kivi, paradicsom, borsó és a zöld paprika.
A C-vitamin jelenlegi napi ajánlott értéke 60 mg. Egy közepes narancs 69,7 mg-ot tartalmaz.

Az E-vitamin tartalmú élelmiszerek megtalálhatók a diófélék között - a mandula és a mogyoró sok E vitamint tartalmaz. A málna, spenót, fehérrépa és kelkáposzta is E vitaminban gazdag zöldségek. A csonthélyasoknak és növényi olajoknak, például a napraforgónak és a szőlőmagnak szintén magas az E-vitamin tartalma.

A D-vitamin elnyerésének legkedvezőbb módja a napsugárzás. A nap sugarai a D vitamin szükséglet 2%-t biztosítják. Ezt ki kell egészíteni D-vitamin-tartalmú ételekkel.
(A nap sugárzás káros hatásáról ne felejtkezzünk el.) Javasolt a halak (tonhal), a tojás sárgájának és a sajtok fogyasztása.

Ugyanazok az élelmiszerek, amelyek D-vitamint szolgáltatnak, magas forrást biztosítanak a B12-vitaminnak, mint például a szardínia vagy a makréla. Ezen kívül a vörös hús, a tej, a joghurt és a sajt is nagy mennyiségű vitamint biztosít. A B12-vitamin szükséglet életkor szerint változik.

Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, úgynevezett provitaminok formájában is előfordul a természetben, ilyen például a karotin. Természetes A-vitamin forrás az állati belsőségek (máj, vese, szív stb.), tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája. Karotint főképp a növényekben találhatunk, ilyenek a sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika, és egyéb erősen sárga, piros vagy zöld színű zöldségek és gyümölcsök. Az A-vitamint a máj raktározza. Egy felnőtt ember szervezete kb. 1-2 évre elegendő mennyiséget képes tárolni megfelelő A-vitamin tartalmú táplálkozás esetén.

Míg a tanulmányok kimutatták, hogy a vitaminhiány számos egészségügyi problémához vezet, és sok minden más is befolyásolja a hallást, a kiegyensúlyozott étrend továbbra is a legjobb módja annak, hogy a szervezet tápanyagokat megfelelőn hasznosítsa. Kérjen tanácsot a családorvosától, mielőtt bármilyen vitamint vagy étrend-kiegészítőt fogyasztani kezdene. Bármilyen gondja van a hallásával, vegye fel a kapcsolatot hallás gondozó szakemberrel.

Omega3 zsírsavak és D-vitamin, a hallás egészségéért! [3]

A halakban - például lazacban, tonhalban, pisztrángban vagy szardíniában - általában megtalálhatóak az omega-3 zsírok és a D-vitamin. Rendkívül pozitív hatással lehet a hallásra. Tanulmányok kimutatták, hogy azoknak a felnőtteknek, akik hetente kétszer halat fogyasztottak, 42% -kal kevesebb esélyük volt az életkorral összefüggő halláscsökkenésre, mint akik nem ettek rendszeresen halat.

A fő ok, a kutatók szerint, hogy az omega3 zsírok erősítik a belső fül érhálózatának oxigén ellátását.

Antioxidánsok és folsav hallásvesztés csökkentő kiegészítőként

Az antioxidánsok rendszeres bevitele, különösen fontos. Az alábbi zöldségekben megtalálható folsav formájában: spenót, spárga, bab, dió, brokkoli, tojás, máj.

  • Akár 20% -kal csökkentheti a hallásvesztés kockázatát.
  • Az antioxidánsok halláscsökkentő kiegészítőként szolgálnak, csökkentve a testén át örvénylő szabad gyökök számát, amelyek egyébként károsíthatják a hallóideget.

Magnézium az egészséges halláshoz

  • Kimutatták, hogy a banánban, burgonyában, articsókában vagy brokkoliban általában megtalálható magnézium, mely védelmet nyújt a zaj által kiváltott hallásvesztés ellen.

Cink halláscsökkenés megelőzéséhez

  • Az egészséges cink szint megtartásával növelheti belső fülének az életkorral összefüggő halláscsökkenés elleni védekezését. Védi a sejteket, illetve a hallósejteket határoló hártyát, amely a sejtmembrán sérthetetlenségéért felelős.
  • Cinket tartalmaz a fekete csokoládé, a kagyló, a brokkoli, napraforgó mag és a zabkása, mely a vérnyomást és a koleszterinszintet is szabályozza.
  • Kesudió, edami sajt, amely a cink mellett magas A-, B12- és D-vitamin tartalmú is.

A fenti összetevők az egészséges táplálkozás alapvető elemei, amelyek növelik annak esélyét, hogy egészségi állapotuk sok éven keresztül jó minőségű maradjon.
Amennyiben többet szeretne megtudni a füle, hallása állapotáról, vagy arról, hogyan lehet megakadályozni a hallásvesztést, vagy valamilyen segítségre van szüksége, jelnetkezzen ingyenes hallásvizsgálatra.

[1] https://www.healthyhearing.com/report/51182-Foods-that-boost-hearing-health-the-power-of-vitamins

[2] https://www.audicus.com/5-vitamins-for-hearing/

[3] https://www.audicus.com/5-vitamins-for-hearing/