Victofon a hallás védelmében

Cégünk mindig nagy hangsúlyt fektetett a hallásrehabilitáció mellett a hallásvédelemre és a hallásprevencióra is. Ennek jegyében 2019-ben a Victofon Kft. főtámogató stratégiai partnerként csatlakozott Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjához.
Victofon a hallás védelmében

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Egészségünk megőrzése érdekében minden évben érdemes kontroll vizsgálatokat végeztetni, szűréseken részt venni. Kiemelt szerepet kapnak a különböző rákszűrések, a tüdőgondozás, valamint a látásvizsgálat. A látás hónapjában mindenki felkeresi optikusát egy éves vizsgálat miatt.

Amikor romlik látásunk felismerjük, hogy szemüvegre, vagy kontaktlencsére van szükségünk, esetleg elgondolkozunk egy látás javító műtéten. De mi a helyzet a hallással?

Sajnos sokan nem tudják mit okozhat egy kezeletlen halláscsökkenés. Számos olyan hatása van, amely kivonja az egyént a kommunikációból, hosszú távon befolyásolja társadalmi szerepét.

Ilyen következmény lehet például:

A halláskárosodás kiváltó okai között nem csak a szervezet elöregedése szerepel, hanem okozhatja vírus, születési rendellenesség, fej- vagy fülsérülés, zajártalom.

A lakosság igen nagy százaléka él abban a hitben, hogy a halláskárosodás a korral jár, így leginkább csak 65 éves koruk felett válnak veszélyeztetetté. De a társadalom 45 év feletti lakosságának 14%-át is érinti a probléma!

A 6 és 19 éves kor közötti gyerekeknek kb. 15%-nak van mérhető halláskárosodása. A gyermekeknél és a fiatal felnőtteknél a halláscsökkenés leggyakoribb oka a zajártalom, amelyet a zenelejátszóval történő túl hangos és túl hosszú ideig hallgatott zene válthat ki.

A fiatalok halláscsökkenése ellen könnyen lehet tenni pár egyszerű szabály betartásával:

  • fülhallgató helyett érdemes fejhallgatót választani, amely az egész fülkagylót lezárja, nem csak a hallójáratot
  • 1 óra fül-, vagy fejhallgatóval történő zenehallgatás után érdemes 1 óra szünetet tartani
  • koncertek alkalmával érdemes minél távolabb elhelyezkedni a hangfalaktól, vagy zajvédő füldugót használni, amely a hang minőségének romlása nélkül csökkenti biztonságos szintre a zajszintet

A hallásvédelem mellett fontos, hogy évente járjunk hallásvizsgálatra és feltétlenül keressünk fel audiológus szakasszisztenst, vagy fül-orr gégészt, ha a következő tüneteket észleljük:

  • Túl hangosan hallgatjuk a televíziót, rádiót, nem halljuk a telefon csörgést
  • Úgy érzékeljük mindenki halkan beszél
  • Nehezen azonosítjuk a hangok irányát, amely nagy társaságban, családi körben gondot okoz
  • Zajos környezetben nem halljuk beszélgetőpartnerünket
  • Gyakran vissza kell kérdeznünk egy beszélgetés során

Keresse a Victofon standját a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának állomásain!