A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Van összefüggés a csontritkulás és a halláscsökkenés között?

Tudta, hogy a géneknek jelentős szerepe van a csontozat minőségében? Ugyanis nem mindegy milyen alkatot, csontozatot örököltünk. Emellett lényeges szerepet tölt be az életmód és a táplálkozás. Ezek befolyásolják csontjaink erősségét.
Van összefüggés a csontritkulás és a halláscsökkenés között?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A csontszövetben mind fiatal, mind idős korban folyamatos épülés és lebomlás zajlik. A csont ilyen szintű anyagcseréjével alkalmazkodik a környezeti megterheléshez, újítja meg időről időre szöveti felépítését. A csontritkulás akkor kezdődik, amikor a csont lebontása nagyobb mértékű, mint a csontépítés.

A csontritkulás (osteoporosis) a csont mennyiségének, minőségének és működésének romlása, illetve csökkenése, amely csonttöréssel járhat. Elsősorban a nőket érinti a klimaxot követő évektől kezdődően.

A csontanyagcsere nem azonos szintű a két féle csontállományban: a szivacsos állományban nagyobb mértékű, a kompakt állományban alacsonyabb. Ennek megfelelően a csontritkulás tünetei (csontsűrűség csökkenése, csonttörések) először azon csontokban jelentkeznek, ahol nagyobb a szivacsos csont állománya: csukló, gerinccsigolyák, combcsont.”[1]
Az osteoporosis olyan betegség, amely a csontsűrűség csökkenését okozza. Ez azt jelenti, hogy a csontok törékenyek és porózusak, ami növeli a törések kockázatát. Az osteoporosisban szenvedő egyénnél, az egyszerű hétköznapi tevékenységek is könnyen csonttörésekhez vezethetnek, a csontok alacsony ásványi anyag tartalma miatt. A csontritkulás a középfülben levő hallócsontokat (kalapács, üllő, kengyel) is érintheti és sűrűbb az előfordulása idősebb korban. A középfül hallócsontjai, ha sérülnek, halláskárosodás léphet fel. Mivel az osteoporózis gyengíti a csontokat, így ez befolyásolhatja a működésüket.

Az életkor előrehaladtával a csontok sűrűsége csökken, mely nemcsak a csontokra, hanem a hallásra is hatással van.

Egy kutatás alapján a csontritkulásban szenvedők körében 76%-kal nagyobb a hirtelen bekövetkező halláscsökkenés kockázata, sőt a nőknél ez a szám 87%!

A hirtelen fellépő hallásvesztés pontosan azt jelenti, amit a neve is sugall: általában az egyik fület érintő, egyik pillanatról a másikra, vagy pár nap alatt bekövetkező halláskárosodás.
A legtöbb hirtelen halláscsökkenés ismeretlen eredetű. Az esetek kis hányadában azonban, amikor a kiváltó ok beazonosítható, a csontritkulással való összefüggés egyértelműen kimutatható.

A csontritkulás és a hallásromlás közötti kapcsolatot már korábbi kutatások is feltárták, 2013-ban az Illinois Egyetem vizsgálta, de már 1972-ben is jelent meg erről tanulmány az American Journal of the Medical Sciences tudományos szaklapban.

Egy 2013-as tanulmányban[2] a kutatók rávilágítottak, hogy szoros összefüggés mutatható ki a csontritkulás és a középfülben található hallócsontocskák (kalapács, üllő, kengyel) ásványianyag vesztése és a vezetéses halláscsökkenés között.

Miért okoz a csontritkulás hallásvesztést?

A középfülben található három csont a hangokat közvetíti a középfülből a belső fülbe. Ha ezek a csontok osteoporosisban károsodnak, az halláskárosodást okozhat. A három középfül csont egyikének vagy mindegyikének károsodása vezetéses halláskárosodást eredményez. A vezetéses (vagy kevert) halláskárosodás azt jelenti, hogy a hang nem kerül hatékonyan a külső vagy a középfülből a belső fülbe, ahol a hallóideg található. Az osteoporózis által okozott vezetéses (vagy kevert) halláskárosodás valószínűleg a középfül csontjainak károsodásához vezethet.

Egy tanulmány szerint a csontképződés és csontelnyelés okozta egyensúlyhiánynak szintén befolyásoló tényező a hallásvesztés terén.

A kísérlet során nyolc vizsgálatot végeztek, amelyekben 52 828 résztvevő szerepelt, akik csontritkulásban szenvednek és hallási helyzetüket értékelték. A vizsgálatok az Egyesült Államokban, Törökországban és Koreában zajlottak. A résztvevők 18 évesek vagy idősebbek voltak.

 „A csontritkulás és a hallásvesztés közötti szignifikáns összefüggés” című tanulmányt Brazíliában az Otorhinolaryngology című folyóiratban tették közzé.

A középfül három csontja átadja a külső fül hangját a belső fülbe. A csontokat csontritkulás okozta, halláskárosodást érintheti. A vizsgálat megállapította, hogy a csontképződés és az osteoporosis által okozott csontfelszívódás (ásványi anyagok beépülése a csontokba), egyensúly hiánya halláskárosodáshoz vezethet. A tanulmány megállapította, hogy az osteoporosis jelentősen összefügg a halláskárosodás szempontjából az életmóddal, nemzetiséggel, az életkorral és a nemi jelleggel. E szerint leginkább az 50 év körüli nőket veszélyezteti a csontritkulás.

Hirtelen hallásromlás fellépésekor az esetek 50%-ban magától visszatérhet a hallás, de legtöbbször azonnali kezelésre van szükség. Minél hamarabb, lehetőleg 24 órán belül forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz, ezzel nagyobb esélyt ad hallásának a javulsára.

Fontos tény, hogy előjel nélkül is kialakulhat hallásvesztés; 10 000 osteoporosisos beteg vizsgálata megállapította, hogy 76%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki hirtelen érzékszervi halláscsökkenés, mint a csontbetegség nélküli személyeknél. Az osteoporosisban szenvedő betegeknél fülzúgásos panaszok is jelentkezhetnek. [3]

Mit tehet hallásunk megóvása érdekében?

A csontritkulás megbetegedésnél, fontos, hogy nem csak csontjaink, hanem hallásunk egészségére is fokozottan figyelni kell. Amint hallásromlást érez azonnal forduljon fül-orr-gégész, audiológus szakemberhez. Hirtelen hallásromlás fellépésekor az esetek 50%-ban magától visszatérhet a hallás, de legtöbbször a hallás teljes vagy részleges visszanyeréséhez azonnali kezelésre van szükség, ezért minél hamarabb forduljunk szakemberhez. Egyénenként azonban változó lehetnek az eredmény, tekintettel a meglevő egyéb betegségekre, a szervezetre kifejtett hatására.

A halláskárosodás gyógyszerrel nem javítható, viszont hallókészülékkel még hatékonyan kezelhető.

Tehát a kérdésre adott válasz: „van-e kapcsolat a hallásvesztés és az osteoporosis között?”, igen, van kapcsolat. Az Illinois-i Egyetem tanulmánya a csontritkulást és a hallásvesztést köti össze. A három középfül csontban az ásványi és szervetlen anyagok fogyatkozása a szervezetben, (demineralizáció) hozzájárulhat a vezetéses halláskárosodáshoz.[4]

 

[1] http://www.egeszsegkalauz.hu/mozgasszervi-betegsegek/csontritkulas-oszteoporozis/17fdhfd

[2] http://mindenamihallas.hu/blog/hallasvedelem/hogyan-veszelyezteti-hallasunkat-a-csontritkulas.html

[3] https://arizonahearing.com/hearing-loss-and-osteoporosis/

[4] http://hearbetternowllc.com/hearing-loss-and-osteoporosis-is-there-a-connection/