A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Új, dómmal illeszthető hallókészülékek, melyik ajánlott Önnek?

A hallókészülékek legújabb generációja már külső hangszóróval vannak ellátva, amely a kis méretű készülékeknél is nagyobb teljesítményt tesznek lehetővé.
Új, dómmal illeszthető hallókészülékek, melyik ajánlott Önnek?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A hagyományos fülmögötti készülékkel ellentétben a miniBTE hallókészülék esetén a hangszóró nem a készülék belséjében lapul, hanem az illeszték csövének a végén helyezkedik el, ezáltal biztosítható a kisebb készülék méret. Ezek a készülék típusok már új technikákkal un. dómokkal is illeszkedhetnek a fülhöz. A dóm olyan illesztési forma, amely az illesztés és a próba után azonnal elvihető.

Mik azok a hallókészülék dómok?

A dóm egy kis kúp alakú, rugalmas műanyag harang. A dóm a hallókészülék csövének végéhez van rögzítve, így a hallójáratban helyezkedik el, továbbítva a hallókészülék által felvett hangokat. Célja a háttérzajok kizárása és a fontosabb hangok – például beszédhangok - felerősítése.

A hallókészülék dóm helyes megválasztása jelentősen befolyásolja a hangminőséget, mivel az egyes dómok eltérőek. A dómok mérete is fontos annak biztosítása érdekében, hogy kényelmes viselet legyen a viselője számára. Audiológusa segít kiválasztani a megfelelő típusú illesztést.

Nyitott dóm

A nyitott dóm rendkívül kisméretű illeszték, ideális azok számára, akiknek enyhe halláscsökkenésük van. Biztosítja a hallójárat szabad szellőzését, ez lehetővé teszi a természetes háttérzaj (a hallókészülék által nem érzékelt hangok) áthaladását, csökkentve a dugultság érzetet és az okklúziós hatást. Az okklúziós hatás az, amikor a felhasználó hallja, hogy a saját hangja felerősödik, mivel az illeszték elzárja a hallójáratot. Ha az ujjait a fülébe dugja és beszél, elzáródást tapasztal. Tanulmányok megerősítették, hogy a nyitott hallókészülék dómok hatékonyan csökkentik a dugultság érzetet, mivel átengedik a levegőt.

Ez a fajta dóm ideális olyan beszélgetések vagy céges prezentációk alkalmával, amelyekben nagyon kevés frekvencia változik, mivel természetesebb hangzást biztosít.

Zárt dóm

A zárt hallókészülék dóm segíthet a nagyfokú, súlyos halláskárosodással élőknek, mivel blokkolja a háttérzajt és növeli a hangszintet.

Bár a zárt dóm nagyobb elzáródást biztosít, mint a nyitott dóm, még mindig vannak rajta szellőzőnyílások, amelyek segítenek csökkenteni a dugultság érzést.

Amennyiben koncerten vagy bármilyen más rendezvényen vesz részt a zárt dóm ideális választás.

Szuper zárt dóm

Ez a rendelkezésre álló legerősebb dóm, amely a teljes hangszórót befedi. A zárt dómhoz hasonló abban, hogy teljesen elzárja a hallójáratot, de itt már nincs szellőzőnyílás.

Hogyan illeszkedjen a hallókészülék dóm?

A megfelelő méretű hallókészülék dóm kiválasztása fontos, mivel ezt kell a fülbe helyezni, tehát befolyásolja a hallókészülék viselet kényelmét.

A kényelmes és hatékony hallókészülék dómnak csak kicsivel kell nagyobbnak lennie a hallójárat átmérőjénél, hogy szorosan illeszkedjen. A dómok hajlékony műanyagból készülnek, amely a füléhez simul, viszont, ha jelentősen nagyobb, mint a hallójárat átmérője, az kényelmetlen érzést okozhat. Ha a dóm túl kicsi, fütyülést hallhat a fülében.

A külső hangszórós hallókészülék apró, pihekönnyű és nagyon kényelmes viselet, továbbá olyan hatékony, hogy csak élveznie kell a hangokat. Azt is elfelejtheti, hogy hallókészüléket visel.

Forduljon tanácsért audiológusainkhoz, akik segítenek a megfelelő méretű és stílusú hallókészülék dóm kiválasztásában.