A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Tudta, hogy szív- és érrendszeri betegségre is utalhat a fülcimpa gyűrődése?

A fülcimpa mérete és formája minden embernél más. Normális jelenség, ha a kor előrehaladtával a fülcimpák megereszkednek, azonban az átlós redő megjelenése az érelmeszesedés jele lehet. Sok ember nem ismeri az összefüggést a fülcimpa gyűrődése és a szív betegségei között, pedig évekkel előre jelezheti az érrendszeri problémát.
Tudta, hogy szív- és érrendszeri betegségre is utalhat a fülcimpa gyűrődése?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A jellegzetes gyűrődést okozó vonalat Frank-jelnek is nevezik, amelyet Dr. Sanders T. Frank orvos után kapta a nevét, aki 1973-ban arról számolt be nyílt levelében, hogy a redőzött fül a koszorúér-betegség potenciális mutatója lehet. A Frank-jel függőleges vonal a fülcimpán, a fülcimpa aljától a hallójárat bemenetig és az említett gyűrődést idézi elő.

A diagnosztikai eszközök fejlődése ellenére a fizikai tünetek is hasznos mutatói az alapbetegségeknek.[1] A Frank-jel előre jelezheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, emellett cukorbetegségre is utalhat. A Frank-jellel rendelkező pácienseknél további kardiovaszkuláris értékeléseket kell végezni, hogy bizonyossá váljon a betegség.

Hogyan jelezhetik a fül redői a szívbetegséget?

A fülcimpa közepe artériás végterület. Az erek körüli rugalmas szövet elváltozása a fül apró ereiben megjelenő látható változások miatt következik be.

A klinikusok között vitatott mai napig, hogy a Frank-jelet alapszintű koszorúér-betegség előrejelzőjeként használják-e, de mivel utalhat a súlyosabb problémára, ezért érdemes figyelni rá.

Egy 1983-ban közétett 340 beteget vizsgáló tanulmány szerint a gyűrődés a szívbetegség súlyosabb formájára utalt.[2]

A fülcimpa gyűrődése „azonosíthatja a szívkoszorúér betegség korai kialakulására hajlamos betegek egy részét, a kockázatot korai megelőző intézkedésekkel javítani lehet”.

Nagy jelentőséggel bír a kockázat csökkentésében a tünetmentes egyéneknél a rizikófaktorok szűrése, a nagy és közepes rizikójú egyének felismerése és megfelelő kezelése.

Hajlamosító tényezők – dohányzás, elhízás, magas vérnyomás - esetén először keresse fel orvosát, valószínűleg ellenőrzik vérnyomását, koleszterinszintjét és más tényezőket.

Átfogó képet kaphat az érrendszeri betegség kockázatáról, és megtudhatja, milyen lépéseket tehet a szív egészségének védelme érdekében. A tünetmentes időszakban történő életmódbeli, és egyéb kezelések segítségével eredményesen csökkenthető a kockázat.

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5856409/

[2] https://www.healthline.com/health/heart-disease/ear-creases#research