A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Sípol a hallókészülékem, mit tegyek?

A halláskárosodás kezelésének legjobb módja a hallókészülék viselése. Ez az apró eszköz ugyanis képes visszaadni a természetesen hangokat úgy, hogy közben a külvilágnak fel sem tűnik, hogy hallókészüléket visel.
Sípol a hallókészülékem, mit tegyek?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A hallókészülék folyamatosan Önnel van és egész nap azért dolgozik, hogy jobban hallja az Önt körülvevő hangokat. Ugyanakkor, ha hallókészüléke sípol vagy gerjed, akkor az valamilyen hibát jelez: rossz beállítást, esetleg azt, hogy fülzsír gyülemlett fel a fülében. E mellett azonban van még néhány olyan ok, ami miatt a kellemetlen sípoló hang megnehezítheti a mindennapokat. Íme a 6 leggyakoribb.

  1. Merül az elem

A hallókészülék sípolásának leggyakoribb oka az elem merülése. Ekkor az eszköz egy rövid sípoló hanggal jelzi, hogy ideje kicserélni az elemet. Az elem merülésével együtt romlik a hallókészülék hangjának a minősége is. Amennyiben az elem cseréje után is sípoló hangot ad ki a készüléke, akkor a problémát nem az elem okozta, így érdemes tovább keresnie a rendellenesség forrását.

  1. Programok közötti váltás

Hallókészüléke minden fontos változásra hangjelzéssel figyelmezteti. Ilyen változás lehet például a készülék bekapcsolása, a hangerő vagy a program módosítása, de a bejövő hívás (SoundGate eszköz használata esetén) is ide tartozik.

A SoundGate használatakor a programváltó gomb megnyomásánál egy sípoló hang jelzi a programok közötti átállást. Amennyiben a hallókészüléke folyamatosan sípol, úgy lehetséges, hogy a programváltó gomb beszorult vagy meghibásodott.

Ha nem biztos abban, hogy mit jelentenek a különböző hangjelzések, bármikor felveheti kollégáinkkal a kapcsolatot. Hallásvizsgáló keresőnk segítségével pillanatok alatt megtalálhatja az Önhöz legközelebbi audiológiánk elérhetőségét --> Hallásvizsgáló kereső

  1. Hallókészülék, illeszték behelyezése

Ha a sípoló hang a hallókészülék behelyezésekor jelentkezik, akkor érdemes a készüléket egy kicsit megmozgatni azért, hogy az megfelelően és kényelmesen a helyére kerüljön. Ennek köszönhetően megszűnhet a sípolás. Amennyiben a készülék továbbra is fütyül illeszkedési probléma is lehet, ilyenkor rágás, beszéd vagy akár fejmozgatás közben is előfordulhat a sípolás.

  1. Túl hangos hangerő

A hallókészülék sípoló hangja a hangerővel is összefüggésben lehet. A készülék viselésekor a hangerőt az igényeinek megfelelően módosíthatja a nap folyamán. Ha túl sokáig magas hangerőre állítja a készüléket, akkor egy idő után sípolhat az eszköz. Ez könnyen megoldható a hangerő csökkentésével.

  1. Felgyülemlett fülzsír (cerumen)

A fülben felhalmozódott fülzsír gátolja a hallókészülék működését és sípoló hangot okozhat. Amennyiben fülzsír okozza a problémát mindenképpen forduljon fül-orr-gégész, audiológus szakorvoshoz.

  1. A készülék műszaki meghibásodása

A készülék műszaki meghibásodása is okozhat sípolást. A hallókészülékhez kapott használati útmutató segítséget nyújthat a probléma kezelésében.

Rendszeres karbantartással és egy kis odafigyeléssel elkerülheti a kellemetlen sípoló hangokat. Amennyiben az otthoni tippek, mint az elem cseréje vagy a hangerő csökkentése nem hoz megoldást mindenképpen forduljon szakemberhez, aki megvizsgálja a készüléket.