Síelés hallókészülékkel. Lehetséges!

Hallókészülék viselése mellett sem kell lemondani kedvenc sportjáról a síelés szerelmeseinek. Nagyobb előkészületet igényel ugyan, de nem lehetetlen, hogy a hallás és a síelés élménye is megmaradjon.
Síelés hallókészülékkel. Lehetséges!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Összegyűjtöttünk néhány tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan védheti meg hallókészülékét a téli sportolásnál, úgy, hogy közben felhőtlenül élvezze a mozgást és kikapcsolódást.

Mielőtt elkezdi a sportolást, bizonyosodjon meg arról, hogy biztonságosan, jól illeszkedik hallókészüléke. Számos fülvédő kapható, amely védi a hallókészülékét a téli sportok során.

A téli sportokat általában szabadban végezzük, így a hallókészüléket nedvesség, pára érheti, amely a készüléknek árthat. Ugyanakkor könnyebben el is veszítheti segédeszközét, síeléskor vagy akár szánkózáskor a készülék leeshet a hóba, melyet utána nehéz megtalálni, főleg, ha közben a lejtőn halad lefelé.

Sportolás közben a verejtékezés is károsíthatja a hallókészüléket. Amennyiben ezt tapasztalja, biztonságos helyen - például asztal felett - törölje át a hallókészüléket. Mielőtt síelni indul, érdemes az utazásra magával vinnie az erre a célra kialakított elektromos szárító berendezést. Amikor nem használja hallókészülékét - például éjszaka - helyezze abba, a készülék szárító magától kikapcsol!

A hegyről, ha nagy sebességgel halad le, a hallókészülék könnyen kieshet a füléből. A bukó sisak viselése nem elég biztonságos, alá fülvédő sapka használata javasolt, megakadályozza, hogy a hallókészülék ki- vagy leessen a fülből. A sisak levételénél is legyen figyelmes, mert a készülékek a hóba leeshetnek és a hóban nehéz megtalálni.

Óvja rétegesen a hallókészüléket, biztonságos fülvédővel, fejpánttal és sapkával.

Amikor hazaért a sportolásból, helyezze el készülékét elektromos szárítójába. Így megóvja a párásodástól. Téli sportok, vagy utazás megkezdése előtt ajánlott felkeresni audiológusát, hogy a környezetnek megfelelő számítógépes beállításokat elvégezze. Adott esetben külön programot érdemes a kültéri szabadidős tevékenységhez beállítani, melyet Ön az igényeinek megfelelően a távirányítója segítségével tud alkalmazni.

Télen javasolt különös figyelmet fordítani a hallókészülékekre, mivel a hidegebb időjárási viszonyok és a sportolásból adódó zajok kellemetlenné tehetik a hallásérzetet és halláskárosodás veszélyét növelhetik.

  1. Használja a programok beállításait a zajcsökkentésre. A zaj 85 dB-nél már tartós halláskárosodást eredményezhet, a hófúvók és a hójárók hangja 100 dB-nél hangosabb. Amennyiben szeretné megvédeni a hallását a további zajártalomtól, ennek megfelelően legyen beállítva a hallókészüléke. Ellenőrizze audiológusával, hogy a hallókészülék rendelkezik-e a megfelelő programmal, amit Ön zajos környezetben használni tud. Kérje meg audiológusát a zajcsökkentés növelésére!

(A zajcsökkentés nem csak a téli időszakra vonatkoznak. Valójában sokszor hasznosak lesznek egész évben. Függetlenül attól, hogy a zajos fűnyírót használja-e vagy zajos stadionban vesz részt egy futball mérkőzésen.)

  1. Néhány hallókészülék viselő téli időszakban is izzad a szabadban, miközben élvezi a téli sportokat. Figyeljen oda a hallókészülék áttörlésére, tisztítására.

  1. A hőmérsékletváltozás – például hidegből meleg helyiségbe lépve – befolyásolhatja a hallókészülék elem működését. Ezért rendkívül fontos, hogy az elemtartó nedvességtől mentes legyen. Ellenőrizze a hallókészüléket, mielőtt éjjel kikapcsolná, törölje le az elemeket és alaposan törölje le az elemtartót puha, száraz ruhával.

Javasolt az elektromos páraelszívó használata. A szélsőséges hőmérsékletváltozások a hallókészülék belsejében korróziót okozhatnak, ami gátolja a megfelelő működést. Ez az eszköz segítheti a hallókészülék élettartamának meghosszabbítását azáltal, hogy biztonságosan és hatékonyan eltávolítja a nedvességet. Fordítson különös gondot a hallókészüléke tisztítására.