A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Segítség, nem úgy hallok, mint régen! Mit tegyek?

Tompábban hallja a hangokat és úgy érzi, mintha bedugult volna a füle vagy egyre rosszabbul érti meg a beszédet? A tompább hallást okozhatja egy fülfertőzés, egy orr-melléküreg gyulladás vagy akár a felgyülemlett fülzsír is. Azonban vannak bonyolultabb esetei is a halláskárosodásnak, amelyek alaposabb szakorvosi kivizsgálást igényelnek.
Segítség, nem úgy hallok, mint régen! Mit tegyek?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Mindenképp ki kell emelnünk az átmeneti halláskárosodást, amelyet okozhatja egy megfázás vagy a fülzsír, de ezek csak ideiglenes okai a halláscsökkenésnek. Az ilyen halláscsökkenés nem érinti a hallóideget, csak átmenetileg blokkolják a hangot. Amint a megfázás vagy az orrmelléküreg fertőzés megszűnik általában vissza is áll a hallás a normál értékekre.

A halláskárosodás leggyakoribb típusa az úgynevezett szenzorineurális vagyis idegi hallásvesztés. Ez a fajta halláskárosodás akkor következik be, amikor a belső fül és a hallóideg érintett. Ha egyszer károsodik a hallóideg lehet, hogy ezen már nem lehet változtatni. Ez legtöbbször a kor előrehaladtával fordul elő, vagy a túlzott zajnak való kitettség is okozhatja, ugyanis a hangos zaj károsíthatja a belső fülben lévő szőrsejteket.

A halláscsökkenés tünetei

A halláskárosodás okai életkortól függően változhatnak. Fiatalabbaknál okozhat az egyik vagy mindkét fülben halláscsökkenést:

  • a fülgyulladás,
  • a túlzott fülzsír termelődés,
  • a hangos zaj (zajártalom),
  • valamint egyes gyógyszerkészítmények – például gyulladáscsökkentők, antibiotikumok - mellékhatásaként is jelentkezhet halláspanasz.

Ehhez társulhatnak egyéb tünetek is, mint fülfájás, fülzúgás, telítettség érzet vagy fülfolyás. Fülfertőzés esetén a halláscsökkenés gyakran csak az egyik fülben jelentkezik.

Az életkorral járó hallásvesztés az 50 év feletti korosztályoknál jellemző és fokozatosan alakul ki, ezért nehezebb is észlelni. Többféle tünete lehet:

  • az érintett személy zajosabb környezetben egyre nehezebben érti meg a beszédet, különösen a magas női hangokat,
  • nem hallja meg a telefoncsörgést vagy a csengőt,
  • egyre hangosabban hallgatja a televíziót vagy a rádiót.

Mi a teendő, ha úgy érzi a hallása nem a régi?

Fülfolyással vagy fülfájással együtt járó tompa hallás esetén javasolt a fül-orr-gégészeti kivizsgálás. Előfordulhat, hogy a fülzsír fokozottabban termelődik és nem tud távozni természetesen a fülből. Amennyiben úgy érzi, hogy fülzsírdugó van a fülében jobb szakorvoshoz fordulni, aki segít az eltávolításában. Nem javasolt, hogy otthon próbálja kiszedni a fülzsírt, mert fennállhat a veszélye, hogy még beljebb nyomja a dobhártya felé.

Vannak olyan tünetek, amelyekkel érdemes azonnal szakorvoshoz fordulni:

  • Hirtelen halláscsökkenés az egyik vagy mindkét fülben
  • Hallásvesztés erős fülfájdalommal
  • Szédüléssel járó halláskárosodás
  • Halláscsökkenés az egyik fülben, hirtelen kialakuló fülcsengés
  • Bármilyen fejsérülésből adódó halláskárosodás
  • A fülfertőzés elmúltával is fennmaradó halláskárosodás

 

Amennyiben úgy érzi, hogy egyre rosszabbul hall vagy egyre nehezebben hallja és érti meg a beszédet érdemes egy fülvizsgálattal egybekötött hallásvizsgálatra jelentkezni. Ebben az esetben egy hallásspecialista, az audiológus segít, aki a hallásmérés eredménye alapján tanácsot ad és személyre szabott ellátást javasol.