A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Ne adja vissza a hallókészülékét csak ezek miatt!

5 ok, amiért előfordulhat, hogy egy hallássérült nehezebben szokja meg vagy egyáltalán nem hordja hallókészülékét.
Ne adja vissza a hallókészülékét csak ezek miatt!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Egy új hallókészülék megszokásához türelem kell. Több dolog is felmerülhet akár már a próbahordás közben, ami ahhoz vezethet, hogy feladja és a hallókészülék a fiókban landoljon. Ennek elkerülése érdekében 5 pontban összefoglaltuk mi segíthet, hogy egy kis türelemmel a lehető legjobb eredményt érje el a tiszta hallás érdekében:

1. Nem megfelelő hallókészülék választása

Először is kezdjük azzal, hogy mindenkinek a hallása egyedi. A halláscsökkenés, akárcsak az ujjlenyomat, szintén csak az egyénre jellemző. Ráadásul a legtöbb hallássérült embernek nagyobb kihívást jelentenek a magasabb hangok, például a beszéd meghallása, mint a mélyebb hangoké.

Emiatt, ha olyan eszközt választ, amely erősíti az összes hangot, mint egy sima hangerősítő, akkor a hallása tovább romlik, és valószínűleg így sem érti a beszédet. Olyan hallókészülékre van szükség, amely úgy van programozva, hogy felerősítse a megfelelő hangokat és frekvenciákat, miközben elnyomja a nem kívánt zajokat. Csak a programozható digitális hallókészülékek rendelkeznek ezzel a képességgel.

2. Úgy gondolja, hogy jól hall.

Hallássérültként az ember hajlamos azt gondolni, hogy jól hall, ugyanis a hallásprobléma - főleg a korral együtt járó hallásvesztés - általában fokozatosan alakul ki. A legtöbb ember észre sem veszi a változást, és úgy gondolja, nincs abban semmi baj, ha nem hall rendesen. Általában a környezetében lévő rokonok, barátok, munkatársak veszik észre az első jeleket. Egy hallásvizsgálat eredménye azonban eloszlathatja a kételyeket és időben kezelhetik a halláscsökkenést. Amennyiben a szakorvos hallókészülék illesztését javasolja, nem szabad sokat várni vele, mert a kezeletlen hallásromlás fokozatosan egyre nagyobb léptékben rosszabbodhat.

3. A hallókészülék pontatlan programozása vagy illesztése

Mivel mindenkinek egyedi a halláscsökkenése, a hallókészüléket kizárólag az adott személy számára egyedileg programozzák be. Ha a konfigurációk már nem megfelelőek, vagy a hallás megváltozott az évek során, előfordulhat, hogy az audiológusnak korrigálnia kell a beállításokat. Gyakran előfordul, hogy a hallássérült túl gyorsan adja fel olyankor, amikor csak a beállítások módosítására lenne szükség.

Szinte minden hallókészüléket egyedileg a fül és a hallójárat formájához alakítanak. Amennyiben kényelmetlen a készülék, akkor egyből jelezni kell az audiológusnak. Lehet, hogy időre van szüksége a szoktatáshoz, vagy esetleg új illesztékre is szükség lehet. Akárhogy is, ez ne legyen akadály a jobb hallás elérésében.

4. Nem ad elég lehetőséget a hallókészüléknek, hogy bizonyítson

Két probléma lehet:

  • az elvárások nem reálisak,
  • túl gyorsan feladja.

Amennyiben úgy gondolja, hogy a hallókészülék azonnal visszaadja a hallását és úgy hall, mint azelőtt, akkor ki kell ábrándítsuk. A hallókészülékek jelentősen javítják hallást, de időbe telik, amíg megszokja a készülék működését. Kezdetben a hallókészüléket kényelmetlennek és hangosnak érezheti. Ez normális; olyan hangokat fog hallani, amelyeket adott esetben, akár már évek óta nem hallott. De nem szabad megijedni, az agy alkalmazkodik, de nem azonnal. Körülbelül 6-8 hét kell, hogy az agy alkalmazkodjon a rég hallott hangokhoz.

Hagyjon elég időt. Azok, akik engednek maguknak elég időt az alkalmazkodásra elégedettebbek lesznek és boldogan viselik a hallókészüléket.

5. A túl zajos környezet

Az új hallókészülék viselése különösen megterhelő lehet a zsúfolt és zajos környezetben, ahol túl sok az inger. Ez több okból is előfordulhat. Először is, ha azonnal elkezdi használni az új hallókészülékét zajos környezetben – mielőtt lehetőséget adna magának, hogy otthon megszokja –, a hangzavar bántó lehet. Próbálja először csendesebb környezetben megszokni a készülék használatát, mielőtt egy hangos étteremben vagy összejövetelen tesztelné. Jellemző, hogy egyetlen negatív tapasztalat után elkönyveli használhatatlannak a készüléket. De ne feledje, az agy csak egy bizonyos idő után alkalmazkodik.

Amennyiben már van egy régebbi eszköze, lehet csak frissítenie kell hallókészülékét egy korszerűbbre. Az újabb modellek jobban kiküszöbölik a háttérzajt és javítják a beszédértést. Érdemes kihasználni a technológia előnyeit, mivel a hallókészülék gyártás területén is gyors a fejlődés üteme.