A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Mitől dugulhat be a füle?

A füldugulás egy rendkívül gyakori tünet, mely hatással lehet a hallásunkra, zavarhatja a mindennapjainkat, fájdalmat okozhat, de akár tartós károsodáshoz is vezethet.
Mitől dugulhat be a füle?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A bedugult fül miatt tompábban hallhatja a hangokat és nehezebben értheti meg a beszédet. A füldugulás mögött számtalan ok húzódhat meg, így sok módszer létezik arra, hogy hogyan tud megszabadulni ettől a kellemetlen érzéstől. Milyen esetekben fordulhat elő füldugulás és mit tehet azért, hogy megszűntesse ezt a kellemetlen panaszt? Cikkünkből kiderül!

  1. Füldugulás a fülzsír dugó miatt

Az egyik leggyakoribb oka a fül dugultság érzetének a fülzsír mennyiségének a megnövekedése a fülben. A hallójáratban folyamatosan termelődik a fülzsír azért, hogy a külső fület megvédje az irritációtól, valamint a baktériumoktól. Ennek mennyisége többek között az alkati tulajdonságok miatt is változhat. Ideális esetben a fülcsatornából a fülzsír magától kiürül és távozik. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor ez nem történik meg. Ilyen például, amikor pálcikával próbálja meg kitisztítani a fülét. Ez a mozzanat gyakran vezet halláscsökkenéshez, ugyanis a pálcika betömöríti a fülzsírt a fülben és elzárja a hallójáratot. A fülzsír elzáródás okozta füldugulás a fül kimosásával szüntethető meg, amit szakorvos végez.

A helyes fülápolásról itt olvashat többet --> A helyes fülápolás, fültisztítás

  1. Méniere-betegség

A Méniere-betegség a belső fülben kialakuló rendellenesség, melyet az említett terület folyadékháztartásában fellépő zavar okoz. Ez a terület kiemelkedően fontos, ugyanis a belső fül felelős a hallásért és az egyensúlyért. Amikor valamilyen elváltozás jelenik meg benne, működése is megváltozik. A Méniere betegség főbb tüneteit a füldugulás, szédülés, halláscsökkenés, fülzúgás és hányinger. Szeretne még többet megtudni a betegségről? Olvassa el korábbi cikkünket a témában, kattintson ide --> A szédülés csapdájában – mi az a Ménière-betegség?

 

  1. Gyulladás miatt kialakuló füldugulás

A középfül gyulladása és a felső légúti hurut is okozhat füldugulást. Gyulladás esetén a fülkürt nyálkahártyája megduzzad és ezzel a külvilág és a dobüreg közötti nyomás kiegyenlítődés nem tud létrejönni, így füldugulás alakul ki. A füldugulás ebben az esetben akár a teljes gyógyulásig is fennállhat.

  1. Dugultság érzet repülés vagy úszás után

A légnyomásváltozás miatt is bedugulhat a fül. Ilyen esetben a nyomás kiegyenlítődése után a füldugulás rendszerint megszűnik. Bizonyos esetekben azonban tartóssá is válhat, különösen, ha valakinél a fülkürt működési zavara fennáll. A hirtelen nyomásváltozás okozta füldugulást nyeléssel, cukorka vagy rágó fogyasztásával gyorsan enyhíteni lehet. Ha ezek a trükkök mégsem nyújtanának megoldást, akkor zárja szorosan össze a száját és fogja be az orrát, majd fújon egy nagyon.

 

A füldugulás tehát nagyrészt egy ártalmatlan jelenség, de ha makacs, nem múló érzésről van szó és esetleg más tüneteket is tapasztal, akkor érdemes a hallása megóvása érdekében szakorvoshoz fordulnia.