A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Mit lehet tenni, ha szüleink nem akarnak a hallássérüléssel foglalkozni?

Először általában a családtagok veszik észre, hogy a papa vagy a mama bizonyos szavakat nem hall meg vagy más szót ért, esetleg frusztráltabb, dühösebb, mert nem úgy hall, mint azelőtt.
Mit lehet tenni, ha szüleink nem akarnak a hallássérüléssel foglalkozni?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Amikor szüleink valamelyike hallásproblémája miatt nem kapcsolódik be a családi beszélgetésekbe oda kell figyelni, mert ez idővel elszigeteltséghez és a magányhoz vezethet. A jó hallás és a beszéd megértése elengedhetetlen a társasági élethez.

 

Megfelelő időzítés

Találjunk egy csendes, stresszmentes pillanatot, amikor beszélgethetünk szülőnkkel a halláscsökkenés hatásairól. Várjunk meg egy békés, egyéb problémáktól mentes napot, amikor kettesben maradhatunk vele. Kapcsoljuk ki a televíziót és némítsuk le a telefonunkat, hogy ne zavarjanak meg. A beszélgetés előtt érdemes az életkorral összefüggő halláscsökkenésről és a zaj okozta halláskárosodásról olvasni, mindkettő gyakori idősebb korban.

 

Koncentráljunk a halláscsökkenés hatásaira

Ahelyett, hogy magáról a halláscsökkenésről beszélnénk – ami védekezésre késztetheti családtagunkat – koncentráljunk arra, hogy a halláskárosodás milyen hatással van édesanyánk vagy édesapánk életére. Megkérdezhetjük, hogy miért nem szeret már kártyázni a barátaival vagy színházba járni, mint korábban. Megemlíthetjük, hogy gyakrabban tűnik fáradtnak, ami azért lehet, mert halláscsökkenés miatt jobban kell koncentrálni. Amennyiben sokszor vissza kell kérdezni, mert nem érti mit mondanak neki, az is elkeserítheti és frusztrálhatja. Mondjuk el neki, mennyire hiányzik az unokájuknak, hogy telefonon beszélhessen velük. Az unokák plusz motivációt adhatnak a nagyszülőknek, mivel a gyerekek hangját nehezebben hallani hallásprobléma esetén.

 

Legyünk megértőek és türelmesek

Mondjuk el türelmesen, hogy azért szeretnénk, hogy segítséget kapjon a hallásproblémájához, mert a legjobbat akarjuk neki. Ne csüggedjünk el, ha a beszélgetés nem úgy zajlik, ahogy reméltük. Egyeseknek igen nehéz lehet beismerni a halláscsökkenés tényét, így több időbe telik, míg rászánják magukat egy hallásvizsgálatra.

 

Legyünk partnerek

Amennyiben segítséget kér családtagunk, ajánljuk fel. Segítsünk egy hallásgondozó szakembert találni az otthonához közel, és ajánljuk fel, hogy elmegyünk vele a találkozóra. Hasznos, ha többen halljuk, mit tanácsol az audiológus, mivel sok információt kell megemészteni, és segíthetünk a döntésekben is. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy segíthetünk édesanyánknak vagy édesapánknak segédeszköz beszerzésében, gondoljunk arra, hogy ez a segítség jelentheti a lökést, hogy a következő lépést megtegye. A hallókészülék beszerzése anyagilag megterhelő lehet szüleink számára.

 

Segítsünk ezen az új úton

Nagyszerű, ha sikerült anyukánkat vagy apukánkat új hallókészülékhez juttatni. Azonban az új hallókészülék csak a kezdete a jobb hallás útjának. Az új hangokhoz való alkalmazkodás és a hallókészülék kezelésének megszokása nem mindenkinek egyszerű. Gyakoroljuk vele a hallókészülék kezelését és tisztítását, nézzük meg mikor van legközelebb időpontja a hallásvizsgálóban. Győződjünk meg arról, hogy tudja, hogy van egy próbahordási időszak.

Ha a hallókészülék nem működik megfelelően, vagy családtagunk nem elégedett, ne hagyjuk figyelmen kívül az aggodalmakat, különben a nehezen megszerzett hallókészülék a fiókba kerülhet. A hallókészülék tele van olyan modern technológiával, amely javíthatja az életminőséget. Az elégedettség azonban nagymértékben függ az audiológus és a szülőnk kapcsolatától. Emiatt fontos, hogy anyukánk és apukánk bizalommal legyen az audiológus iránt, így a hallásgondozó kiválasztásnál ezt is vegyük figyelembe. 

Hol van a legközelebb hozzám Victofon hallásvizsgáló?